Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éjszaka küldtek vissza Szerbiába egy hattagú afgán családot Röszkénél, két másik család kitoloncolásra vár

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hattagú afgán családot toloncoltak ki Magyarországról kedden – erről a New York Times és a BBC is beszámolt, méghozzá az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a megfigyelése alapján. A New York Times az UNHCR illetékeseit idézve megjegyzi, hogy „meglehetősen szokatlan” módon, az éjszaka folyamán küldték át a szerb-magyar határon az afgán párt és négy gyermeküket, akiknek a magyar állam elutasította menekültkérelmét.

A menedékkérőket, valamint nagy szemeteszsákokba csomagolt holmijaikat egyszerűen áttették szerb területre a kerítés egyik kapujánál, ám ott senki sem várt rájuk. Az UNHCR információi alapján több médium is arról számol be, hogy a kitoloncolt anya azt kiabálta az őt a határon áttessékelő rendőröknek:

„Ez a legrosszabb ország, ahol jártam, ha maguk is egyszer menekültek lesznek, emlékezni fognak erre!”

A Magyar Helsinki Bizottság még hétfőn este tett közzé a Twitteren egy bejegyzést, miszerint a kedd hajnalban történt kitoloncolásban érintettek mellett két másik afgán család ügyében ideiglenes végzésért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy megállítsa két másik afgán család visszaküldését Afganisztánba.

„A három család menedékjog iránti kérelmét érdemben meg kellett volna vizsgálniuk a magyar hatóságoknak ahelyett, hogy megpróbálják kitoloncolni őket” – mondta Lederer András, a Helsinki Bizottság menekültügyi programmunkatársa a New York Times szerint.

A BBC szerint az ebben a három ügyben érintett, összesen 16 afgán személy két évig várakozott egy szerbiai menekülttáborban, hogy jogszerűen léphessék át a szerb-magyar határt.

A Helsinki egy további tweetje szerint „egyértelmű”, hogy az érintett családok felnőtt tagjait éheztették a tranzitzónában, erről maguk a menedékkérők is nyilatkoztak a BBC-nek.

A jogvédők utolsó tájékoztatása szerint a két család kitoloncolásának megakadályozása egyelőre sikeres, és az a rendőrségi busz, amely a két családot az Afganisztánba tartó repülőgéphez szállítaná, továbbra is a a röszkei tranzitzónában áll.

Mint ismert, a fideszes többségű parlament által tavaly hozott jogi változtatások megnehezítik a menedékkérők számára a sikeres kérelmek benyújtását Magyarországon, például a menedékkérők követeléseit el kell utasítani, ha „biztonságos” országon keresztül érték el Magyarországot. A Bevándorlási Hivatal szerint az év első 4 hónapjában 279 kérelmező kapott valamilyen fokú védelmet, illetve menedéket. A múlt hónap végén összesen 3616 olyan ember élt az országban, aki megkapta a menekült státuszt. Tavaly a tranzitzónákban várakozók közül 367-en jutottak státuszhoz, és több mint 700-an nem.

(New York Times, BBC)