Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán újra a munkaadókat segíti a munkavállalók helyett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök ma új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be, amelyek a kormány korábbi intézkedéseihez hasonlóan megint a munkaadókat fogják segíteni, nem pedig a munkavállalókat.

A bejelentett javaslatcsomag egyik pontja szerint január 1-től a felére csökkentik az iparűzési adót. Arról nem beszélve, hogy ez az adó az önkormányzatok elsődleges bevételi forrása, az iparűzési adó bevétel alapján fizetendő, tehát a felére csökkentése aligha segíti a bajbajutott vállalkozásokat, a jól profitálókat viszont annál inkább.

A további intézkedések – hitelfizetési moratórium, a bérköltség átvállalása és a járulékfizetés elengedése – ugyan valóban megmenthetnek magyar vállalkozásokat, de differenciálatlanul teszik azt meg, nem törődve azzal, hogy vannak olyan kkv-k, amelyek nem szorulnak ilyen segítségre.

Végül, de nem utolsó sorban, a kormány alacsony kamatú lakásfelújítási hitellel segítené meg a családokat. Amint azt sokan elmondták a CSOK-ról is, ezek az úgynevezett ‘családvédelmi’ intézkedések rendre a középosztályt segítik, és Magyarországon ‘a középosztály’ csupán egy szűk réteget jelent. Probléma az is, hogy a lakásfelújításra ösztönzés feltehetően az építőipari cégek iránti keresletet próbálja mesterségesen megnövelni. (Az építőipar Magyarországon „kiemelt ágazat”.)

Mindez viszont csak a jéghegy csúcsa.

A tavasz óta bejelentett gazdasági intézkedések közös tulajdonsága, hogy szinte mind a munkaadókat segítették, nem pedig a munkavállalókat.

„Munkahelyteremtés”, „munkahelymegőrzés”, „vállalatok finanszírozása”, „kiemelt ágazatok újraindítása” stb., ezek mind-mind burkoltan és nem-burkoltan a munkaadókat segítő intézkedések, amelyek azt a neoliberális dogmát ültetik gyakorlatba, hogy „az emelkedő dagály felemel minden hajót„. De mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek már nincsen hajója, amit felemelhetne a dagály?… Mit segít annak a munkahelyi bérköltség átvállalása, aki már elvesztette a munkáját? Mit segít annak a lakásfelújítás támogatása, akinek nincs mit felújítania?

És vajon tényleg azzal kell foglalkozni, hogy a turizmusipar minden áron túléljen, amikor elemzések szerint évekbe telhet, míg a turizmus visszaáll a járvány előtti állapotába, ha ugyan visszaáll valaha?

A magyar kormánynak az embereket közvetlenül kéne megsegítenie, közvetlen anyagi juttattással, nem pedig közvetve, a vállalkozásokat feltőkésítve.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán