Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha Pikóékhoz 2 nap alatt kiért a rendőrség, Hunvaldhoz mikor fog?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Volt ugye ez a minimum érdekes eset, miszerint egy zárt Facebook-csoportból egy beépült kamuprofil kiszivárogtatott egy fotót a kormánypárti propagandalapoknak, amelyek harsogni kezdték, hogy ez alapján a fotó alapján leszögezhető, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester-jelölt kampánystábja jogsértő adatrögzítést végezHET. A Fidesz-KDNP kifogást nyújtott be az ügy miatt (mégegyszer: a propagandalapok által megjelentetett cikkekalapján) a helyi választási irodához, amely egyrészt feljelentést tett a rendőrségen, másrészt határozatban ki is mondta jogsértést.

Pikóék kampányirodájába a fotó kiszivárgását követő második napon kiszállt a rendőrség, laptopot foglaltak le, kihallgatást eszközöltek, órákig tartott a procedúra.

Más kérdés, hogy utólag még a Fővárosi Választási Bizottság is felülbírálta a helyi választási iroda döntését, és kimondta:

a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk.

Ahogy azt egyébként Pikóék hangsúlyozták: az ominózus fotón csupán az látszik, ahogyan összesítik a választási irodához leadandó ívek sorszámait, illetve, hogy minden aláírásgyűjtő aktivistától visszaérkeztek-e már az ívek (a hiányzó ívekért ugyanis bírságot kell fizetnie minden jelöltnek, ezért van szükség az alapos ellenőrzésre).

Mindezt pedig csak azért emlegetem fel, mert egy ilyen, alapból kétes úton kiszivárgó, és semmilyen konkrétumot nem láttató fotó elég volt ahhoz, hogy a rendőrség két napon belül intézkedjen.

Nos, két nappal ezelőtt Gulyás Márton egy kerülettel odébb, az Erzsébetvárosban futott bele egy krumpliosztásba, méghozzá Hunvald György volt szocialista (hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért elítélt) polgármester, és jelenlegi polgármester-jelölt osztogatásába.

Gulyás kerületi lakosként, választópolgárként próbálta megtudni, hogy ki finanszírozza Hunvaldék krumpliosztását, erről azonban még magától a polgármester-jelölttől sem sikerült többet megtudnia. Hunvald kikerülte a válaszadást, Gulyást pedig elég határozottan távolították el – némi zsidózás kíséretében – a krumpliosztásra kijelölt irodából.

Érdekes adalék a történethez, hogy Gulyás videóján látszik, ahogy az irodában az egyik aktivista lakcímkártyát tart az egyik kezében, és közben egy ívre írogat valamit.

És bár Gulyás maga is felajánlotta, hogy megmutatja a saját lakcímkártyáját, legalább hogy bizonyítsa, a kerületben lakik, tőle nem fogadták ezt el. Ellenben kapott egy zacskónyi adományt.

Hozzá kell tenni: Hunvald a zsidózástól Facebook-posztban határolódott el, arra a kérdésre viszont továbbra sem válaszol, miből finanszírozta a krumpliosztást. Illetve annyit írt: „a Lokálpatrióták kizárólag saját forrásból kampányolnak, nem fogadunk el pénzügyi támogatást senkitől”, és jelezte, hogy ha az „arra illetékes szervek” keresik meg őt ezzel a kérdéssel, „természetesen minden választ megadunk”.

A kérdés – többek közt – az, hogy ha Pikóék esetében elég volt egy fotó, hogy eljárás induljon, hogy embereket (köztük Udvarhelyi Tesszát, az AVM és a Közélet Iskolája alapítóját) meghurcoljanak, akkor vajon Hunvald György és aktivistái is számíthatnak hasonlóra?

Pikóékhoz ugye 2 nap alatt ért ki a rendőrség, a Partizán videója, benne Hunvaldék krumpliosztásával két napja jelent meg – csak mondom.

Erzsébetváros egyébként izgalmas kerület az önkormányzati választás szempontjából. A Fidesz ismét a jelenlegi polgármestert, Vattamány Zsoltot indítja, aki 2010 óta vezeti a kerületet, az ellenzék közös jelöltje pedig végül a volt EP-képviselő Niedermüller Péter (DK) lett, aki nem kifejezetten van beágyazva a helyi politikába.

Az egy-egy-ellen képletbe elsőként Hunvald György zavart be (akiről korábban rebesgették, hogy a szocialisták újráztatnák, bár a párt ezt határozottan tagadta), amikor a nyár közepén némileg váratlanul jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből, majd rögvest jelezte, hogy függetlenként indul Erzsébetvárosban (mint kiderült, a Ferencvárosi Lokálpatrióták támogatásával). Emellett pedig még azután is kitartott, hogy Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (és mások) levélben kérték, hogy álljon el az indulástól, cserébe pedig ígéretet tettek arra, hogy egy „nyerhető” egyéni választókerületben nem indítanak ellene jelöltet. Hunvald köszönte, de nem kért az ajánlatból.

És nem ő az egyetlen különutas, az egykori LMP-s Moldován László augusztusban közölte, hogy függetlenként, civil támogatással indul, felrúgott MSZP-DK paktumot emlegetve.

Niedermüller egyébként épp a minap jelezte: ha egy közvélemény-kutatásból kiderülne, hogy nem ő a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, hajlandó lenne visszalépni.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán