Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Választási Bizottság szerint csupán két újságcikk miatt nem szabadott volna elmarasztalni Pikó Andrásékat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyhangú döntéssel bírálta felül a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a VIII. kerületi választási bizottság döntését, amely kimondta, Pikó András közös ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata jogsértést követett el az „ajánlóívek jogosulatlan feldolgozása miatt” – írja az Azonnali.

Pikóék a FVB-nél fellebbeztek a helyi választási bizottság döntése ellen, mondván utóbbi nem is volt illetékes, amikor kimondta a jogsértést, és amúgy sem rendelkezett elegendő bizonyítékkal, hogy ezt megtehesse. Az FVB egyhangú döntésben mondta ki a józsefvárosi választási bizottság illetékességét, ám a második kérdésben az ellenzéki polgármesterjelöltnek adott igazat.

A bizottság szerint a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk.

Az FVB tehát megváltoztatta a helyi bizottság döntését és azt is kimondta, a helyi választási bizottság túlterjeszkedett a Fidesz-KDNP választási kifogásán azzal, hogy az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozását jelölte meg a jogsértés alapjául, miközben a kormánypártok a kifogásban jóval általánosabb érvre, a választási alapelvek sérelmére hivatkoztak.

Múlt héten a Pikó-csapat zárt Facebook-csoportjából feltehetően egy beépített kamuprofil által kiszivárgott fotó alapján állította a kormánypárti Magyar Nemzet, hogy Pikóék jogsértő adatrögzítését végezHETnek. Emiatt a Fidesz-KDNP kifogást nyújtott be a helyi választási irodához, amely egyrészt feljelentést tett a rendőrségen, másrészt határozatban ki is mondta jogsértést.

A vádak megfogalmazása után a rendőrség hasonló ügyben még soha nem tapasztalt gyorsasággal szállt ki az ellenzéki kampányirodába, ahol házkutatást tartott, és két laptopot is lefoglalt. A rendőrség tanúként hallgatta ki Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt, és Erőss Gábor józsefvárosi képviselőt, aki szintén szerepelt a kiszivárgott fotón. Erőss kihallgatása után elmondta,

a rendőrség nem tudott bűncselekményre utaló bizonyítékokat mutatni.

Az ellenzéki kampánystáb szerint a felvételen csupán az látszik, ahogyan összesítik a választási irodához leadandó ívek sorszámait, illetve, hogy minden aláírásgyűjtő aktivistától visszaérkeztek-e már az ívek. A hiányzó ívekért ugyanis bírságot kell fizetnie minden jelöltnek, ezért van szükség az alapos ellenőrzésre.

Múlt pénteken a budapesti ellenzéki politikusok részvételével szolidaritási tüntetésre került sor, ahol a felszólalók hangsúlyozták: a kormánypártok politikai célokra használják a rendőrséget.

Az FVB mostani döntése nem jelenti azt, hogy a Pikóék elleni rendőrségi eljárás automatikusan megszűnne, ez csupán azt jelenti, hogy a józsefvárosi választási bizottság elhamarkodottan mondta ki a jogsértés tényét, holott ehhez távolról sem rendelkezett elegendő bizonyítékkal. Persze a rendőrségi eljárást is a kiszivárogtatott fotó alapján indult, plusz bizonyítékok híján pedig utóbbiak sem tudnak majd más következtetésre jutni, mint az FVB.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán