Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kihallgatott VIII. kerületi ellenzéki képviselőnek nem mutattak új „nyomot” a Pikó-ügyben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Gyorskocsi utcai fogházban hallgatták ki Erőss Gábort, a Párbeszéd politikusát, aki a nyolcadik kerület harmadik választókörzetében induló ellenzéki önkormányzati képviselőjelöltet, miután a rendőrség szerdán házkutatást tartott az ellenzéki összefogás nyolcadik kerületi kampányközpontjában.

A politikus elmondta, a képen kívül azóta sincs a rendőrségnek semmi bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy csalást követtek volna, el, aminek oka az, hogy nem csaltak.

A kihallgatásra a hatóságok szerint azért volt szükség, mert a helyi választási iroda[1] egy homályos fotó alapján tett feljelentése nyomán gyanújuk szerint Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt csapata tiltott adatgyűjtést végzett. Miután elhagyta a rendőrség épületét, Erőss nyilatkozott a sajtónak, ezt itt tudjátok megnézni:

A politikus elmondta, véleménye szerint támadás zajlik Pikó András csapata és a nyolcadik kerületi ellenzéki összefogás ellen, miközben nem tettek semmi törvényelleneset. Kifejtette,

„maga a támadás annak a Fidesznek a műve, amely a kubatov-listákról híresült el”,

és ennél sokkal súlyosabb gyanú esetén sem szokott vizsgálódni a rendőrség nem hogy másnap, de egyáltalán.

Azt is elmondta, Kocsis Mátéval, a fidesz.hu-val, valamint egyéb kerületi, valamint országos, a Fideszhez köthető szervezetekkel és személyekkel szemben feljelentést tett rágalmazás miatt.

Felidézte, korábban már elmarasztalta a kormányhivatal Kocsis Mátét, valamint a jegyzőt. Ugyanakkor azt is elmondta, miközben Péterfalvy Attila, a NAIH vezetője már a kép kikerülése után másnap véleményt nyilvánított, miszerint valami nem stimmel, miközben Erőss hosszú ideje nála pihenő beadványára továbbra sem válaszolt.

A politikus elmondta, volt már ügy, amiben feljelentették a jelenlegi fideszes józsefvárosi városvezetést, például az Európai Unió korrupcióellenes hivatalához, az OLAF-hoz fordultak, mivel a szociális városrehabilitációs programban felújított házakban nem szociális, hanem közszolgálati bérlakásokat alakítottak ki.

A kihallgatásról elmondta, annak során mesélnie kellett a képről, melyen a mappái között keresi a még le nem adott ajánlóíveket, melyeket azért gyűjtött, hogy indulhasson képviselőjelöltként. El kellett mondania továbbá ki szerepel a képen, ki készítette a képet, vagyis véleménye szerint olyan kérdésekre kellett válaszolnia, melyek a rendőrség előtt már ismertek voltak.

Az elektronikus nyilvántartásról kifejtette, az ajánlóívek sorszámainak ellenőrzésére használják, mivel a Választási Bizottságtól bizonyos számú, egyedi számmal ellátott ajánlóívet vesznek át, melyeket egytől egyig vissza kell juttatni, ellenkező esetben bírságot kell fizetniük.  nem ellenőrizték volna sorszám szerint, hány ívet vettem fel és hány ívet adtam le, akkor nem derült volna ki, mennyi hiányzik Erőss szerint

„ez egy politikai támadás, a Fidesz fél, hogy további korrupciós ügyek derülnek ki”

amennyiben az ellenzék megnyeri a választást Józsefvárosban.

Erőss kifejtette, a Pikó-kampányban sorra tárják fel a kerület korrupciós ügyeit, és a továbbiakban sem fognak felhagyni a fideszes vezetés sötét ügyeinek a feltárásával, és véleménye szerint munkájukat egyébként becsülettel és tisztességgel végző rendőröket is kellemetlen helyzetbe hozzák, mikor politikai megrendelésre dolgoztatják őket.

A Fideszhez köthető feljelentéssel – és véleménye szerint rágalommal – kapcsolatban elmondta,

„a Fidesz saját magából indul ki, Kubatov Gábor pártja nem tudja elképzelni hogy mások ne úgy dolgozzanak, mint ők maguk”.

A Pikó-stáb főhadiszállásán tartott házkutatás idején a rendőrség kihallgatta Pikó kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, két laptopot lefoglaltak, emellett igazoltatták a helyszínen tartózkodókat, többek között időközben a kampányközpontba érkező főszerkesztőnket is.

Kollégánk kérdésére a politikus elmondta, a fotó

„nem bizonyíték, hanem egy ordas kamu, és ez az egy [bizonyíték] volt”,

ami alapján eljárásba kezdtek és kihallgatták.

A rendőrségi intézkedéseket és a házkutatást a feljelentés után példátlan gyorsasággal hajtották végre, így többekben felmerült a gyanú, hogy a hatóság politikai megrendelésre dolgozik,

Pikó és csapata mellett pedig a teljes ellenzék (ebbe nem beleértve a Berki Krisztián jellegű trollokat), még Puzsér Róbert és csapata is kiállt.

Erőss helyben nyilatkozott az ügyről a Mércének is, akkor azt mondta, bizonyos abban, hogy a Fidesz embereinek feljelentése nyomán szállt ki ma a helyszínre a rendőrség, Erőss szerint ez azért történt, mert Budapesten „a Fidesz gyengébb, mint az ellenzék” ezért „kamujelöltekkel”, valamint „koncepciós ügyekkel” támadnak, és egyértelműen karaktergyilkos, lejárató kampányról lehet szó.

Pikó András, aki a rendőrség megérkezésekor nem volt a helyszínen, röviden nyilatkozott a Mércének, hangsúlyozta, „szomorú azért,” mert „a rendőrséget politikai rágalmazásra használják” ma, Magyarországon, és nyilvánvaló hogy ilyesmit a rendszerváltás óta még nem láttak.

Pikó hangsúlyozta, a lelkiismeretük tiszta, törvénysértést pedig nem követtek el.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki péntekre szolidaritási tüntetést hirdetett és szerdán, a rendőrségi intézkedés idején a helyszínre látogatott, szintén megszólalt az ügyben. Véleménye szerint azzal, hogy a rendőrség politikai megrendelésre avatkozik bele az önkormányzati kampányba, Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy ne lehessen demokráciának nevezni.

[1] – Javítás (2019. 09. 16.): A cikk eredeti változatában tévesen Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerepelt feljelentőként.