Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes ellenzék kiállt Pikó Andrásék mellett, Puzsér is így tett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról helyszíni tudósításunkban is beszámoltunk, a rendőrség szerda este házkutatást tartott Pikó András, józsefvárosi közös ellenzéki polgármester-jelölt kampányirodájában. Az esetre azután került sor, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet egy fotó alapján azt állította, a kampánystáb törvénysértő módon választói adatokat másolt le a polgármesterjelölt ajánlási íveiről. A Pikó-stáb ezzel szemben elmondta, a választási irodának leadandó ívek ellenőrzése zajlott, nem pedig illegális adatbázis-építés.

A BRFK képviselői tanúként hallgatták ki Pikó kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, illetve az övé mellett még lefoglalták egy önkéntes aktivista laptopját.

A rendőrségi házkutatás nyomán a teljes ellenzéki paletta kiállt Pikó András és csapata mellett, szolidaritásukról biztosítva őket. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt péntek estére szolidaritási tüntetést is hirdetett.

Pikó András ma reggel saját Facebook-oldalán is reagált a történtekre. A nyolcadik kerületi polgármesterjelölt rámutatott, Sára Botond fideszes polgármester hazudott, amikor – a Mérce kamerája előtt – azt állította, azért nem áll ki vitára kihívójával, mert a választók a programok alapján el tudják dönteni ki mellett teszik le a garast. Mint Pikó írja:

„Tegnap személyesen is megtapasztaltam Sára programjának lényegét: Kocsis Máté háta mögé bújva rendőrséggel akarja eldöntetni a józsefvárosi választást. Ez nem fog sikerülni, mert a döntés józsefvárosiaké, akik nem ezt érdemlik.”

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint a józsefvárosiak nem érdemlik meg, hogy a helyi vezetés öt év alatt 500 millió forintot költsön „a kerületi fideszes politikusok és háttéremberek politikai megbízásaira és szerződéseire, ahelyett, hogy rájuk, az egészségükre, a gyerekeik jobb minőségű tanítására vagy a lakhatásukra fordítanák.” Rámutatott: Kocsis Máté korábbi polgármester és Kubatov Gábor fideszes pártigazgató „csókosait” tömi ki a józsefvárosiak pénzével a kerület vezetése.

Tegnap este a házkutatás helyszínén fejezte ki szolidaritását Karácsony Gergely is. A főpolgármester-jelölt a Mércének elmondta, a rendőri erődemonstrációval Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy ne lehessen demokráciának nevezni.

Pikó mellett szólalt fel a Magyar Szocialista Párt is: közleményük szerint Orbán Viktor megirigyelhette a „török és az orosz haverjának az ellenzéket üldöző módszereit”, hiszen „a napnál is világosabb, hogy a rendőrök politikai nyomásra intézkedtek szerdán Pikó András kampányközpontjában.”

Az MSZP számonkéri, miért csak a „lakájmédia rágalmaira” ugrik a rendőrség, de amikor valódi bizonyítékok kerülnek elő a kamupártok csalásairól, akkor nem volt ilyen hatékony.

„Ez az akció az ellenzék megfélemlítéséről szólt, amivel egyértelművé tette a Fidesz, hogy nem a választások tisztaságát félti, hanem a hatalmát” – szól a párt közleménye.

A Demokratikus Koalíció is támogatásáról biztosította Pikó Andrást, Gy. Németh Erzsébet, XVII. kerületi polgármesterjelölt szerint a rendőrség minden bizonyíték, valós gyanú nélkül, egy politikai lejárató cikk nyomán kezdett nyomozást a Fidesz helyi kihívójával szemben.

Nem fogjuk következmények nélkül hagyni, hogy Orbán Viktor „bolsevik típusú rendőrállamot csináljon Magyarországból” – fogalmazott, majd arra kért mindenkit, hogy péntek este hat órára tiltakozása jeléül menjen el a Pál utcai fiúk Práter utcai szobrához.

Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője szerint ha a Fidesz követ el választási bűncselekményt, akkor a rendőrségnek „kuss a neve”. Elmondta: Erzsébetvárosban és Terézvárosban a 2018-as választáson 341 név még a sorrendjében is megegyezett a Fidesz és egy kamupárt listáján, az aláírások pedig eltérőek voltak. Hozzátette: az ügyben mégsem kerestek meg egyetlen aláírót sem, és nem volt házkutatás sem.

Nem csupán a Pikó András jelöltségét hivatalosan támogató pártok fejezték ki felháborodásukat a rendőri fellépés miatt. Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt kampánya szintén szolidaritását fejezte ki Pikóval és csapatával. Mint a Sétáló Budapest közleménye fogalmaz:

„Le szeretnénk szögezni, hogy a balliberális ellenzéknek számos vállalhatatlan, zűrös előéletű jelöltje van. Karácsony Gergely pedig nyilvánvalóan a jogi szürke zónába gyűjtötte ajánlásait. Pikó András ezzel szemben olyan civil, akinek se pártpolitikai múltja, se gyanús ügyei nincsenek. Feddhetetlen jelölt, akinek személyes tisztességében nincs okunk kételkedni, biztosak vagyunk abban, hogy egy korrekt rendőrségi eljárás végén a kampánystábja is tisztázná magát.

Kérdés, hogy mennyire számíthat Pikó András korrekt eljárásra azoktól a hatóságoktól, akik semmit sem tettek a Fidesz illegális adatgyűjtése kapcsán, akik elnézik, hogy egy jogerősen elítélt szélhámos több ezer gyanús eredetű ajánlást ad le.”

Reagált Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is, aki a kormánypárt korábbi ellenzéket megfélemlíteni hivatott akcióit is felidézte:

„Amíg mi politikai vitákat akarunk, ők az általuk leuralt magán- és állami erőszakszervezetek akcióit használják. Nyakó István népszavazási kezdeményezését, a ligetvédők heroikus akcióit, a momentumos Donáth Annát a Kossuth téren, minket, a köztévébe törvényesen belépő képviselőket és most Pikó András józsefvárosi polgármester-jelöltet is szavak helyett erőszakkal akarják elhallgattatni.”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-oldalán szintén szolidaritásáról biztosította Pikó Andrást és a többi megszólalóhoz hasonlóan a pénteki esti szolidaritási tüntetésen való részvételre hívta a budapestieket.

A megtámadott ellenzékiek melletti kiállásra buzdít az LMP és a Liberálisok is.

Ahogy arról a délelőtt folyamán hírt adtunk, a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is nyilatkozott az ügyről. Az ellenzéki megszólalóktól eltérően Gulyás arról beszélt, szerinte a  nyilvánosságra hozott fényképet nehéz máshogy értelmezni, mint aminek tűnik, majd elmondta, a rendőrség nem politikai megrendelésre indított nyomozást, és ezt nem kötné össze a fideszes polgármesterjelölt esélyeinek latolgatásával.