Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: a rendőrség nem politikai megrendelésre vonult ki Pikóékhoz

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, tegnap éjszakába nyúló házkutatást tartottak a józsefvárosi közös ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampányirodájában a Budapesti Rendőrfőkapitányság Korrupciós- és Gazdasági Bűnmegelőzési Osztályának nyomozói.

A kormánypárti Magyar Nemzet még hétfőn hozott nyilvánosságra egy kiszivárgott fotót a kampány Facebook-csoportjából, amelyen homályosan látszó papírlapok mellett laptopok is kivehetőek.

Ezek alapján vélte úgy Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, hogy Pikó András kampánya illegálisan gyűjti össze az ajánlóívekről választók adatait. Ezek után bejelentette, hogy az ügyben a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul, illetve feljelentést tesznek a rendőrségnél.

Vgül a 8. kerületi választási bizottság elnöke ismeretlen tettes elleni nyomozás indítását kezdeményezte, ezt követően pedig 24 órán belül ki is szállt a rendőrség Pikóék irodájánál, ahol Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt kihallgatták, és több laptopot is átnéztek.

Ezzel szemben Pikó András és a nyolcadik kerületi ellenzéki összefogás pártjai, illetve Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is kijelentette, szerintük politikai rágalmazásra használja a Fidesz a rendőrséget. A polgármesterjelölt hangsúlyozta, a lelkiismeretük tiszta, törvénysértést pedig nem követtek el.

Az üggyel kapcsolatban a mai kormányinfón a sajtó képvsielői többek közt arról is kérdezték Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, szerinte mi az üzenete a rendőrség villámgyors intézkedésének.

Gulyás Gergely többször is elmondta, szerinte ennek az ügynek az az üzenete, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, a Fidesz-KDNP-nek pedig nem feladata, hogy hatósági ügyekben bármit is tegyen vagy véleményt fogalmazzon meg, a gyanúnak kellően alaposnak kellett lennie, ha a helyi választási bizottság feljelentést tett. Gulyás azt is kijelentette, a rendőrség nem politikai megrendelésre indított nyomozást, és ezt nem kötné össze a fideszes polgármesterjelölt esélyeinek latolgatásával.

A miniszter végül mégis állást foglalt az ügyben, amikor azt mondta, szerinte a  nyilvánosságra hozott fényképet nehéz máshogy értelmezni, mint aminek tűnik (vagyis hogy Pikóék illegálisan gyűjtenek választói adatokat).

Gulyás arról is beszélt, Józsefváros olyan mértékben fejlődött az utóbbi években Kocsis Máté irányítsa alatt, mint soha korábban, ezt folytatta Sára Botond, akinek szerinte nemhogy kiváló esélye van az őszi önkormányzati választásokon, de meg is lepődne, ha egyáltalán szoros verseny alakulna ki közte és az ellenzéki jelölt, Pikó András között.

Gulyás azt is kifejtette, szerinte az ellenzék semmilyen eszköztől nem riad vissza a választási kampányban, a velük szemben felmerült választás rendje elleni bűncselekmény gyanújának pedig személyi következményeinek kell lennie.

Bár a mai kormányinfón arról is megkérdezték Gulyást, mi a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy három fideszes képviselő (Mengyi Roland, Simonka György és Varga Gábor) ellen nyomozást indított az ügyészség amiatt, hogy vélhetően összejátszottak közbeszerzési ügyekben, a miniszter nem fejtette ki, ennek az ügynek milyen személyi következményei lesznek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán