Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Milyen fotót kell csinálni Tiborczról, hogy hozzá is kimenjen 24 óra múlva a rendőrség házkutatásra?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda délután a rendőrség megszállta a nyolcadik kerületben Pikó András kampánycsapatának főhadiszállását, miután két nappal korábban egy zárt Facebook-csoportból egy kamuprofillal ellopott kép került ki a kormánypárti sajtóba, amin az látszik, hogy emberek laptoppal ülnek ajánlások mellett.

A kép nem bizonyít semmit, hiszen az ajánlóíveket névre szólóan adják ki, a vissza nem vitt ajánlóívekért pedig büntetést kell fizetni, ahogy a szerdán kihallgatott Udvarhelyi Tessza mondta az Indexnek:

„Az összesen 12 egyéni választókerületi jelölt és a polgármesterjelölt számára kiadott, összesen csaknem 1400 ajánlóívet kezeltünk az elmúlt napokban, ezek aktivistáknak történt kiadását, visszahozatalát és átvételét egy elektronikus felületen vezettük. Ez a nyilvántartás kizárólag arra vonatkozik, hogy mely önkéntesünknél hány darab aláírásgyűjtő ív volt, ebből mennyit juttatott vissza, kinek adta át és mennyit kellett még visszahoznia, mielőtt leadjuk az ajánlásokat.”

Egyébként a Pikó-kampány egy aktivistája példaként mondta, hogy azért vicces, hogy őket szedik elő, mert a kampányban még a pólórendelés-táblázatot is csak az adatkezelésre jogosultak nyithatják meg.

De mégis, a rendőrség példás gyorsasággal, egy nappal a helyi választási iroda feljelentése[1] után kiszállt, tanúkihallgatást végzett, laptopokat nézett át, és tanúként hívott be embereket.

Én magam nemhogy arra nem emlékszem, hogy mikor mentek ki egyáltalán politikai kampányban rendőrök egy ilyen ügyben nyomozni, hanem arra sem, hogy bármilyen feljelentés után ilyen példátlan gyorsasággal járt el a rendőrség. Talán csak a Norvég Civil Alap idején, amikor – mint utóbb kiderült – szintén politikai lejáratásra használták a rendőrséget.

És akkor itt véget is érhetne a cikk, mert el is értünk a felháborodáshoz, de hát még ott van például ez a kép. Amit nem egy zárt csoportban levéltitkot sértő fideszes kémkedésre létrehozott Facebook-felhasználóval szivárogtattak ki illegálisan:

Fotó: Zsigmond Barna Pál/Facebook/444

A képen Zsigmond Barna látható, és az, hogy a 2019-es EP-kampányban véletlenül kiposztolta, hogy a Kubatov-listán éppen bejelöli a felhívott embereket, mennyire aktívak a Fidesz-szimpatizánsok. Kiment másnap a rendőrség? Nem.

Vagy ott van a hat éve kiszivárgott videó, amelyben konkrétan el van mondva, hogy miként gyűjt és használ adatokat a híres Kubatov-listában a Fidesz. Kiszállt másnap a rendőrség?

Vagy ott van a Hír Tv-nek 2018-ban, még a választások előtt kiszivárgott Kubatov-lista, amin a kormánypárt egyes személyeket értékel meggyőzhetőség és a helyi közélet befolyásolási képessége szerint, majd azt is leírják, mivel kell őket meggyőzni. Kiment másnap a rendőrség a helyi Fideszhez? Nem.

De várjuk a kamupártok Fidesszel egyező ajánlásai miatti rendőrségi eljárásokat is. Speciel pont ma is volt ilyen Egerben. A rendőrség nem szállt ki.

Ettől persze nem lesz ártatlan semmilyen ellenzéki rossz adatkezelés, de ne csináljunk már viccet magunkból. A nyolcadik kerületi fotó és ügy semmi ahhoz képest, ahogy módszeresen megfigyeli, lejegyzeteli az országot, milliókat kategorizál a Fidesz kampánygépezete. És tudjuk, hogy ez történik, mégsem száll ki sohasem a rendőrség, soha nem nyomoz a hatóság.

Ez a nyolcadik kerületi ügy pont ezért pártállami irányítású. Én lennék a legboldogabb, ha minden szabálytalan politikai adatkezelést úgy kezelne a rendőrség, hogy azonnal a helyszínre ront, és ha valóban van elkövetés letartóztatja a korrupt politikusokat. De ameddig nem ez történik, ameddig a konkrét bizonyítékok alapján nincs nyomozás, egy Facebook-fotó miatt meg 24 órán belül kiront a BRFK korrupcióügyi alosztálya, addig ez azért még mindig csak egy még nem kifejlett, de szépen növekedő pártállam.

Azon pedig hagy kezdjek el hangosan röhögni, hogy a BRFK korrupciót üldöző részlege pont ezt az ügyet találta meg Magyarországon, azt az 500  milliós korrupciós ügyet, amit pedig Pikó András kampánya fejtegetett a józsefvárosi Fidesz működéséről, pont nem.

És végezetül könyörögve kérem az ügyben eljáró BRFK korrupcióellenes ügyosztályát, mondják már el, milyen fotót kell csinálni Orbán Viktor vejéről, Tiborcz Istvánról, hogy egy normális nyomozást folytassanak a korrupciós ügyeiben, hogy a fotó elküldése után 24 órával Tiborcz Istvánhoz is kimenjenek házkutatásra és kihallgatásra.

Mindenesetre péntek 18 órára tüntetést hirdettek Pikó András mellett a Práter utcába, a következő hetekben pedig mindenki eldöntheti, milyen városvezetést, milyen államot és önkormányzatot képzel el magának, és ezért mit hajlandó megtenni.

[1] – Javítás (2019. 09. 16.): A cikk eredeti változatában tévesen Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szerepelt feljelentőként.