Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több, mint ezer ember állt ki a megtámadott Pikó és kampánycsapata mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek este hattól tüntetnek Budapesten a józsefvárosi Práter utcán a Pál utcai fiúk szobrainál Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt támogatói, tiltakozva a rendőrség szerda esti akciója ellen, melynek keretében házkutatást tartottak a Pikó-csapat kampányközpontjában.

A házkutatás után Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azonnal Pikó melletti kiállásra szólított fel, a tüntetésen maga is részt vesz.

A rendezvényre a politikust támogató ellenzéki pártok, úgy mint az egyébként civil Pikót jelölő Momentum, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Lehet Más a Politika is mozgósított, de a Karácsony Gergely csapatához tartozó jelölt mellett kiállt Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt is.

Az eseményt élőben közvetítjük, itt tudjátok követni:

Az első felszólaló Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere volt. Elmondta, a lejáratókampány elindulása után rengetegen támogatást kaptak.

„Ezért nem tudták megtörni, megfélemlíteni bennünket, mert amikor megtámadtak, akkor hirtelen többen lettünk. Köszönöm!”

– mondta Pikó András, aki szerint valójában nem is kampánycsapata szorul védelemre, hanem Józsefváros, amit „einstandol a Fidesz”, mert a saját gazdagodásukra és propagandára használják az adóforintokat, és nem az egészségügyre, bérlakásokra, iskolákra és az utcák tisztaságára.

Pikó szerint a józsefvárosi Fidesz gyenge és fél, ezért trollokat építettek a kampánycsapatukba, propagandahadjáratot folytatnak, és még a rendőrséget is felhasználják ellenük. A volt rádiós szerint kampánya arról fog szólni, hogy a korrupció helyett mire megy majd a józsefvárosiak pénze, ha ő lehet a polgármester, Karácsony Gergely pedig a főpolgármester.

Pikó szövetségeseit a Pál utcai fiúkhoz, Sára Botond polgármestert és csapatát a vörösingesekhez hasonlította. „Ugyanazt kell tennünk, mint Nemecseknek és Bokának. „Oda kell állnunk az einstandra készülő fideszesek elé, és meg kell majd küzdeniük velünk a grundért.” Pikó szerint ez azért fog sikerülni, mert erős közösség áll mellette.

Pikó után Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője állt a színpadra.

„Aki Pikót és csapatát támadja, mindannyiunkat támadja!”

– kezdte beszédét a politikus. Kifejtette, az autokrata hatalomgyakorlás mindig ugyanazt az utat járja be: leígérik a csillagokat az égről, és mikor kiderül hogy saját maguk vagyonosításával vannak elfoglalva és lebuknak, akkor jönnek a kamujelöltek, a fFidesz taktikájának lényege pedig, hogy elbizonytalanítsák és megfélemlítsék az embereket.

Emlékeztetett arra, amikor Nyakó Istvánt megakadályozták Kubatov kopaszai, hogy a vasárnapi boltzár ellen adjon be népszavazási kezdeményezést, ahogy véleménye szerint az ÁSZ is a megfélemlítés eszköze, majd ahogy mondta,

„most barátaim, új eszközként itt a politikai rendőrség.”

Úgy gondolja, a Fidesz fél, és minél jobban félnek, annál jobban bedurvulnak és annál durvább eszközöket használnak. Arra is emlékeztetett, mikor Zsigmond Barna fideszes országgyűlési képviselő kiposztolta magát a Kubatov-listával, a rendőrség nem tett semmit.

Emellett szóvá tette, a budapesti lakosok nyílt zsarolása, hogy a város csak akkor kapja meg az ezermilliárdos fejlesztési pénzt, ha Tarlós nyer. Majd kifejtette,

„bárki bármit kövessen el ellenünk, nem lehet megfélemlíteni bennünket, itt leszünk, itt vagyunk […] ez a mi harcunk is, közös harcunk, harcra fel barátaink, október 13. végre a mi időnk lesz!”

Kunhalmit Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa váltotta a színpadon,

aki elmondta, azért van ott, mert egyiküket, közülük egyet megtámadtak, és ha egyet támadnak, akkor mindannyiuknak ott a helyük – és ott is látja a sorokban szinte az összes ellenzéki polgármesterjelöltet. Mint mondta,

„Budapest a mi városunk, nem Tarlósé, nem Kocsis Mátéé, nem a Fideszé.”

Kifejtette, nem engedik meg, hogy bármelyiküket is törvénytelen eszközökkel akadályozza meg a Fidesz a győzelemben, valamint elmondta, civilek is vannak, nem csak pártok,

„nekünk pártoknak történelmi felelősségünk, hogy kiálljunk mellettük.” valamint hogy „aki abban kételkedik, hogy a nyolcadik kerületben nem tisztességesen gyűjtötték az aláírásokat, az a tisztességtelen.”

Elmondta, bárhogy akadályozná is az ellenzéket a kormánypárt, összehasonlíthatatlanul kevesebb erőforrásuk ellenére helyt fognak állni a választásokig, és győzni fognak.

A politikus emlékeztetett: nem tartanak ott, mint Isztambulban, ahol könnygáz és gumilövedékek között kellett kivívnia a városnak a szabadságát, és reménykedik, Orbán nem vetemedik ilyenre, de ha mégis így adódna, akkor is ellenállnának.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője következett a sorban.

A politikus Pikó András újságírói tevékenységének méltatásával kezdte, és kijelentette:

„akit megtámadnak, azt meg kell védeni”.

Józsefváros szerinte két világ közt választ októberben: a korrupció világa és Pikó András szolidáris világa közt. Donáth szerint Pikó András arra ígéret, hogy a politikát csak tisztességesen lehet csinálni. A támadás szerinte arra bizonyíték, hogy a polgármester-jelölt valamit jól csinál.

Donáth után Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje emelkedett szólásra.

Hálát adott a megjelenteknek, hogy kiállnak „a legbecsületesebb politikusok mellett”, akiket olyanok támadnak, „akik a lábuk nyomát sem csókolhatnák meg.”

Karácsony szerint nincs mitől félni, mert szerinte ők vannak többen és közösségük is erős. Elmondta, „amikor a hatalom egy hajléktalan embert, egy civil szervezetet vagy Budapest fáit támadja, akkor mindannyiunkat támad”. Majd hozzátette,

„nem akarunk mást, csak egy olyan várost, ahol a szegényeket nem büntetik, hanem segítik, ahol nem stadionok, hanem fák nőnek.”

Szerinte a különbség a Fidesz és az ellenzék közt, hogy előbbi az erős politikusokban, utóbbi az erős közösségekben hisz.

Karácsony, aki hiába próbálja egy ideje vitára hívni Tarlós Istvánt, arra is utalt, hogy az ellenfeleiknek a vitát is vállalniuk kellene. Szintén utalt arra, hogy Orbán szerint bizonyos források nem járnának Budapestnek, amennyiben nem Tarlós nyeri a választást.

Az Erdogan jelöltjét nemrég legyőző isztambuli polgármestert is idézte, aki azt mondta neki, „a város és a polgárok erejét használom, és ez az erő legyőzhetetlen.”

Karácsony szerint október 13-án vissza fogják venni a várost azoktól, akik a hűbérbirtokuknak tekintik, és visszaadják azoknak, akikhez tartozik.

Karácsony végül a Pikót segítő C8-aktivistáknak adta át a szót, akik a Pál utcai fiúk című musical egyik dalára megénekeltették a közönséget.

Az éneklés után Pikó András lezárta a tüntetést.

Ahogy azt korábban írtuk, a rendőrség szerda este házkutatást tartott Pikó András, józsefvárosi közös ellenzéki polgármester-jelölt kampányirodájában. Az esetre azután került sor, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet egy fotó alapján azt állította, a kampánystáb törvénysértő módon választói adatokat másolt le a polgármesterjelölt ajánlási íveiről. A Pikó-stáb ezzel szemben elmondta, a választási irodának leadandó ívek ellenőrzése zajlott, nem pedig illegális adatbázis-építés.

Miután pedig szerdán minden jelenlévőt – többek között az időközben helyszínre érkező főszerkesztőnket – igazoltattak, valamint kihallgatták a Pikó-stáb kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát, és átvizsgáltak két számítógépet, melyek közül egyet le is foglaltak, pénteken

Erőss Gábort, a józsefvárosi harmadik egyéni választókerület ellenzéki jelöltjét is kihallgatták, azonban a rendőrség nem tudott bűncselekményre utaló bizonyítékokat mutatni.

A rendőrségi intézkedéseket és a házkutatást a feljelentés után példátlan gyorsasággal hajtották végre, így többekben felmerült a gyanú, hogy a hatóság politikai megrendelésre dolgozik, Karácsony Gergely szerint pedig azzal, hogy a rendőrség politikai megrendelésre avatkozik bele az önkormányzati kampányba, Magyarország újabb lépést tett abba az irányba, hogy ne lehessen demokráciának nevezni.

Címlapkép: Mérce fotó