Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr András: Érezzük, hogy keményít a rendszer velünk szemben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Előbb az Állami Számvevőszék próbálta elkaszálni a Momentum költségvetési támogatását, aztán az Nemzeti Választási Iroda és a Fővárosi Törvényszék között pattogott adminisztratív okok miatt a párt EP-választási indulása, tegnap pedig az ügyészség közleményben jelezte, hogy hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, mert december 13-án „füstképző eszközt” dobott egy tüntetésen a rendőrsorfal mögé.

Ugyanezen a tüntetésen egyébként Donáth Annát, a párt alelnökét földre teperték a rendőrök és 8 órán keresztül tartották fogdában, mert megpróbált meggyújtani egy füstgránátot, Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője ellen pedig eljárást indítottak, amiért a demonstráción meggyújtott egy füstgyertyát.

Fekete-Győr Andrást arról kérdeztük, lát-e valamilyen tendenciát a Momentum körül egyre sűrűsödő ügyekben?

„Igen, van egyfajta tendencia, de ezen meglepődünk? Én nem.”

A Momentum elnöke szerint amikor belevágtak a pártalapításba, nagyon jól tudták, hogy ennél durvább dolgok is történhetnek velük.

„Én is érzem azt, hogy keményít a rendszer velünk szemben. Nyilván tartanak attól, hogy a Momentummal egy új alternatíva bontakozik ki az ellenzéki térfélen. A többi ellenzéki pártban ezt nem látja szerintem a Fidesz. De azért attól még távol vagyunk, hogy bilincsben vigyenek el embereket, bár csak a Momentumból én vagyok a harmadik, aki ellen eljárás indul. Persze, a következő lépéseket nem látjuk, de azt érezzük, hogy a nyomás fokozódik.”

A párt elnöke szerint éreznek arra utaló jeleket, hogy a Fidesz egzisztenciális és lelki nyomással is igyekszik megtörni az ellenzéki lendületet (érdemes itt felidézni, milyen vehemenciával bünteti Kövér László az országgyűlési képviselőket, többek közt képviselői juttatásuk teljes vagy részleges megvonásával).

Fekete-Győr András szerint erre volt példa az is, amikor édesapját idő előtt távolították el az Országos Betétbiztosítási Alap éléről.

„De nekünk még így is kevesebb veszíteni valónk van, mint azoknak, akik évtizedek óta benne vannak a politikában, családjuk van, gondolniuk kell a gyerekeik jövőjére. A Momentumnál fiatal politikusokról van szó, ezért sokkal inkább bele fogunk állni a rendszerrel szembeni küzdelembe. Én magamon legalábbis most ezt érzem. Persze, ha lenne már három gyerekem, jobban meggondolnám” – magyarázta a Momentum elnöke.

Fekete-Győr András szerint bár egyre nagyobb rajtuk a nyomás, de igyekeznek minden eshetőségre felkészülni. A jogászok, akikkel dolgoznak, jó szakemberek, a pénzügyi csapatuk mindent megtesz azért, hogy a párt gazdálkodása átlátható legyen, és így tovább.

„Ennél többet, mint hogy minden támadásra felkészülünk, nem tudunk tenni” – jegyezte meg Fekete-Győr.

A Momentum elnökét az európai parlamenti választásról is kérdeztük. A Závecz Research március végén készült közvélemény-kutatása szerint a párt 6,3 százalékon áll, fölötte az öt százalékos bejutási küszöbnek, így ha most lenne az EP-választás, egy képviselőt biztosan delegálhatnának.

„De a Fidesznek még mindig van 48 százaléka, szóval nem érzem azért sokkal jobban magam ettől” – fogalmazott.

Fekete-Győr szerint a közvélemény-kutatás eredményében már talán látható az az öt hete tartó kopogtatás, amivel végigkampányolják az országot. Véleménye szerint pozitív visszajelzés ez számukra arról az építkezésről, ami önkénteseiknek köszönhetően napról napra egyre kézzel foghatóbb.

Véleménye szerint jobb lenne, ha 2-3 képviselőt is delegálhatnának, ebből

„a kettőt nem tartom irreálisnak” – nyilatkozta az esélyekről.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton