Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb ellenzéki képviselőket büntettek meg a rabszolgatörvény elleni tiltakozás miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb ellenzéki képviselők büntetését hagyta jóvá az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfőn, miután Kövér László házelnök az ügyrend megsértése miatt rájuk is pénzbüntetést.

Hargitai János, a bizottság KDNP-s elnöke sajtókérdésekre kiemelte, a képviselők a 2018 december 10-i ülésen a rabszolgatörvény parlamenti megszavazását véleménye szerint „elfogadhatatlan módon zavarták meg.”

MSZP-s képviselők a bizottsághoz fordultak azt kérve, helyezze hatályon kívül a büntetésről szóló döntést, a kormánypárti többségű testület azonban kérelmüket nem fogadta el.

Hargitai azt is elmondta, az ominózus ülésnapon – a házszabály alapján – vita nélkül kellett volna dönteni, de az ellenzéki képviselők síppal, hangoskodással igyekeztek megakadályozni, hogy bármilyen határozat szülessen.

A bizottság elnöke azt is hozzátette: a testület

„hétfői döntésével azt is jelezni kívánta, hogy a képviselők is szabályok között élnek. Az együttélés szabályait a házszabályban rögzítették, ami mindenkire vonatkozik, az Országgyűlés méltósága mindenkit kötelez.”

Bangóné Borbély Ildikó a döntésre csupán röviden reagált, annyit mondott,

Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.

Kunhalmi Ágnes a döntéshez ugyancsak azt fűzte hozzá: az jellemző a kormánypártok által a parlamentben évek óta alkalmazott kettős mércére. A tiszteledíj megvonását pedig azért tartja inkorrektnek, mert, mint hangsúlyozta, a tiszteletdíjat a „néptől” kapják, nekik „Kövér úr nem főnökük.”

Korábbi cselekmények miatt ugyancsak ma döntött arról a mentelmi bizottság, hogy Tordai Bence Párbeszédes és Varju László DK-s képviselőt is tiszteledíj-megvonásra ítéli.

Kövér László február 7-én jelentette be, összesen 38 ellenzéki képviselő kéthavi tiszteletdíját vonná meg a rabszolgatörvény elleni, december 12-i tiltakozások kapcsán. Akkor az összes ellenzéki frakció képviselői, közös akcióban állták el az ülésterem pulpitusát, így a házelnök és a kormánypárti többség kénytelen volt a padsorok közül levezényelni a szavazást, miközben az ellenzék sípolással is akadályozta ezt.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán