Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rabszolgatörvény elfogadásának napja képekben

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szavazás megkezdését az ellenzéki képviselők közösen próbálták megadályozni a pulpitusra vezető lépcső elállásával.

Budapest, 2018. december 12.
Burány Sándor és Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselõi, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselõ, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje, Bõsz Anett független képviselõ, Gurmai Zita szocialista képviselõ, Szél Bernadett független képviselõ, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselõ és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselõje (b-j) elállja a házelnöki pulpitusra vezetõ lépcsõt az Országgyûlés plenáris ülésének kezdete elõtt 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán

forrás: Ungár Péter / Facebook

Hiába őrizték azonban a pulpitust, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, majd később Latorcari János, az Országgyűlés alelnöke a képviselői padsorokból vezették le a szavazást. Több mint 100 törvényt szavaztak meg a Fidesz képviselői úgy, hogy az ellenzék végig sípszóval, illetve szirénával próbálta megzavarni őket. Az óriási ricsajt hallva nehéz elhinni, hogy minden egyes törvény megszavazásánál tudták a Fidesz-KDNP képvsielői, hogy miről is szavaznak éppen.

A helyzetet a Fidesz képvsielői egy ideig hallgatással, majd többen cinikus megjegyzésekkel, viccelődéssel próbálták kezelni.

forrs: szabó tímea / facebook

Idő közben kiderült, hogy a szavazás házszabályellenesen zajlik, mivel a képviselői kártyák szavazógépbe helyezése nélkül folyik, így gyakorlatilag bárki megnyomhatja a gombot az éppen nem a helyükön ülő ellenzéki képvsielők helyett. Mivel Gulyás Gergely szerint a szavazás érvényességét a parlamenti videófelvétel alapján lehet visszaellenőrizni, a rabszolgatörvény megszavazásánál minden ellenzéki képviselő a magasba emelte a kártyáját.

forrás: lmp / facebook

A rabszolgatörvényt 130 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodással megszavazta az Országgyűlés.

Budapest, 2018. december 12.
A szavazás eredménye a kijelzõn, miután 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadták a munka törvénykönyvének módosítását az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. december 12-én.
MTI/Máthé Zoltán

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője végig élőben közvetítette a parlamenti eseményeket Facebook-oldalán, amit több ezren figyelemmel kísértek. Élő közvetítése alatt többször is a Kossuth térre hívta az embereket, akik körülbelül fél óra múlva el is kezdtek szállingózni a térre.

Fotó: Mérce

A rabszolgatörvény megszavazása után az ellenzék kollektíven kivonult az ülésteremből, majd egy rendkívüli sajtótájékoztató után kiment a Kossuth térre, ahol több képvsielő is rögtönzött beszédet tartott az ott spontán gyülekező tiltakozók előtt.

fotó: mérce

Tordai Bence is felszólalt, aki azt mondta, most, az utcán kell megmutatni az ellenállást, ezért az egyre duzzadó tömeget a Margit hídra invitálta, és arra kért mindenkit, beszélgessen a járókelőkkel a rabszolgatörvényről, hátha kedvük lesz csatlakozni a menethez.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a rabszolgatörvény elleni tiltakozáson 2018. december 12-én. Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

A Margit híd elfoglalása után a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vezetett az útjuk, ahol volt egy kis nyomakodás az akkora már sokszorosan megerősített rendőrsorfallal, ketten mégis feljutottak a székház erkélyére, ahol EU-s, illetve magyar zászlót lengettek.

A rabszolgatörvény ellen tüntetnek 2018. december 12-én. Két tüntető felmászott a Fidesz Lendvay utcai székházára. Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

A székház után a tüntetők több csapatra szakadva járták a várost, két turnusban is elfoglalták a Lánchidat egy időre, a koordinálatlanság ellenére végül mindenki befutott a Kossuth térre, ami meg is telt.

(Fotó: Mérce)

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi a Fidesz Lendvay úti székházánál 2018. december 12-én.
MTI/Mónus Márton

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi a Parlament elõtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
MTI/Mohai Balázs

Óriási erőkkel vonult ki a rendőrség, a Parlament főbejáratánál egy elég masszív rendőrsorfallal találták szemben magukat a tüntetők, akik ennek ellenére nem akartak hazamenni. A tüntetők többször is megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat, amire a  rendőrség többször figyelmeztetés nélkül paprikasprével válaszolt (szerkesztőségünk helyszínen lévő tagjai is kaptak belőle egy jó adagot). Sokáig úgy tűnt, ez csak tovább dühítette a tüntetőket, akiknek egy része a déli kapunál egy építkezésről szerzett fadarabokkal, törmelékkel kezdték dobálni a rendőröket.

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi és rendõrök a Parlament elõtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mohai Balázs

rohamrendőr és tüntetők a kossuth téri karácsonyfa előtt. fotó: mérce

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi és rendõrök a Parlament elõtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
MTI/Mohai Balázs

rendőr tojással az egyenruháján. fotó: mérce

Budapest, 2018. december 12.
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevõi és rendõrök a Parlament elõtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
MTI/Balogh Zoltán

A rabszolgatörvény ellen tüntetnek 2018. december 12-én. Fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Végül nem sokkal éjfél után megkezdődött a tüntetők kiszorítása és előállítása, miután a belvároson végigvonulva több kukát és kresztáblát megrongáltak, felgyújtottak.

megintdult a kiszorítás. fotó: mérce

közlekedési táblát rongál egy tüntető. fotó: mérce

Kukákat, táblákat gyújt fel egy tüntető. fotó: mérce

kukával dobják meg a tüntetők a rendőröket. fotó: mérce

Egy tüntető előállítása a rabszolgatörvény elleni tüntetésen. fotó: mérce

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs