Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki képviselők szerint elfogadhatatlan, hogy Kövér László büntetésekkel próbálja megfélemlíteni őket

Ez a cikk több mint 5 éves.

38 ellenzéki képviselőt büntetne meg Kövér László, mert tavaly december 12-én obstrukcióval próbálták megakadályozni, hogy a kétharmados kormánytöbbség megszavazza a rabszolgatörvényt. A házelnök a képviselők fizetését vonná meg, többségüktől egyhavi tiszteletdíjat, néhány jobbikos (Ander Balázs, Rig Lajos, Stummer János) és LMP-s képviselőtől (Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet, és Ungár Péter) viszont csak tiszteletdíjának harmadát venné el.

A nagyobb büntetésre a DK-s Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Hajdu László, László Imre, Oláh Lajos, Vadai Ágnes, Varju László, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula, Molnár Zsolt, Szabó Sándor, Tóbiás József, Tóth Bertalan, Varga László, a liberális Bősz Anett, a jobbikos Jakab Péter, a párbeszédes Burány Sándor, Kocsis-Cake Olivio, Szabó Tímea, Tordai Bence, és a független Mellár Tamás, Szabó Szabolcs, Székely Sándor és Szél Bernadett számíthat.

A Házbizottság ma délelőtt tárgyalta, hogy végül milyen büntetést szabjanak ki az ellenzéki képviselőkre, ám az ülés utáni sajtótájékoztatón Vadai Ágnes (DK) jelezte: mivel nem sikerült az ügyben döntést hozni (Kövér László amúgy az ülésen nem jelent meg), ezért erről a kérdésről az Országgyűlés fog dönteni. Ám azt az ellenzéki pártok a DK-tól a Jobbikig közölték: elfogadhatatlannak tartják, hogy a képviselőket büntetik meg azért, mert egy, a magyar embereknek kért okozó törvény elfogadását próbálták megakadályozni.

Ahogy azt az LMP-s Schmuck Erzsébet is közölte:

„Nem mi sértettük meg a Ház méltóságát, hanem azok, akik elfogadták ezt a törvényt, sértették meg a magyar emberek méltóságát.”

Az ellenzéki pártok képviselői jelezték azt is: amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, hogy az ellenzéki képviselőket megbüntetik, nemzetközi porondra viszik az ügyet – ezzel kapcsolatban Vadai Ágnes megjegyezte azt is, hogy korábban is született már elmarasztaló nemzetközi ítélet Kövér László büntetései miatt, amelyekkel a házelnök

A Jobbik a büntetések kapcsán külön jelezte, hogy mind a büntetések tényét, mind annak mértékét elfogadhatatlannak tartják, különösen annak tükrében, hogy a pártot nem is olyan rég újabb nagyösszegű büntetéssel sújtotta az Állami Számvevőszék.

A másik téma, amelyet a Házbizottság tárgyalt, és amelyet a DK és az MSZP frakciója közösen kezdeményezett, a képviselők mentelmi jogának megsértése volt, amely az MTVA szákházában decemberben történt.

Ezzel az üggyel a Házbizottság kormánypárti többségéből fakadóan (és emiatt nem is annyira meglepő módon) nem foglalkozott érdemben, Vadai Ágnes így hangsúlyozta:

„Az ellenzéki és kormánypárti képviselőknek azonos jogaik vannak, de ha ez nem így van, akkor azt rögzíteni kell. Ezzel kapcsolatban felhívtam a kormánypárti képviselők figyelmét arra, hogy nem lesznek mindig kormánypártiak, ezért ennek figyelembevételével alkossák meg a szabályokat.”

Az ellenzéki politikusok szerint egyértelmű, hogy mind az obstrukció miatti büntetéssel, mint a képviselők ellen tanúsított erőszak figyelmen kívül hagyásával (az ügyészség döntéséről, mi szerint az MTVA székházában nem a biztonsági őrök, hanem a politikusok követtek el erőszakot, itt írtunk bővebben) a kormánypártok igyekeznek megfélemlíteni őket és ellehetetleníteni munkájukat.

Harangozó Tamás (MSZP) ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

„Ha bárki azt hiszi, hogy egy ilyen büntetés eltántorít minket attól, hogy egy 4 millió ember életét megnyomorító törvényhez szépen csendben asszisztálni fogunk, akkor rosszul gondolja. Életveszélyes, amit a Fidesz pártpolitikai okokból csinál, a magyar ügyészség pedig asszisztál ehhez.”

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni: