Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség szerint Hadházyt kivezették a biztonsági őrök, Szél pedig követte

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Varju László tartott sajtótájékoztatót az ügyészség épülete előtt, miután betekinthettek a közmédia épületében történtekkel kapcsolatos nyomozati anyagokba.

Fotó: Mérce

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint az MTVA székházban azok az ellenzéki képviselők viselkedtek agresszívan,  – akik azért mentek be a közmédia épületébe, hogy öt pontos követelésüket felolvastassák – nem pedig a fegyveres biztonsági őrök, akik végigrángatták Hadházy Ákost az épületen, majd Szél Bernadettel együtt löktek ki az ajtón, vagy éppen Varju Lászlót teperték le.

A KNYF az ügy kapcsán 18 benyújtott feljelentést intézett el egyetlen döntéssel, úgy, hogy abból 12-t a tévészékházól kitaszigált országgyűlési képviselők nyújtottak be az ügyészséghez.

Hadházy Ákos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendszerváltás óta eltelt évek egyik leggyalázatosabb jogi döntése, hogy az ügyészség megtagadta a nyomozást az ellenük elkövetett erőszak, a rendőrök elmaradt intézkedése, és a hivatali visszaélés miatt, viszont nyomozást indított ellenük, közüzemi épület megzavarása miatt.

Elmondta, hogy az ellenzéki képviselőket nem hallgatták meg a nyomozás során, viszont bekérték a biztonsági őrök két vezetőjének a nyilatkozatát, illetve orvosi látleleteket mutattak fel, amikben a meghallgatott biztonsági őrök többek között:

  • vállfájásra,
  • illetve mellbimbó alatti fájdalomra panaszkodtak, utóbbi 9-10 nappal a történtek után.

Az egyik biztonsági őr pedig Szél elmondása alapján azt is megemlítette, hogy a képviselők meglökték, karját megszorongatták, és meg is harapták. Szél szerint már csak azért is érdemes lett volna meghallgatni a képviselőket is, hogy kiderüljön: ugyan melyik képviselő harapta meg az MTVA biztonsági őrét?

A nyomozási anyagban azt is megemlítették, hogy a biztonsági őrök Hadházy Ákost kivezették az épületből, Szél Bernadett pedig követte őt. Szél ezt úgy kommentálta, hogy „én nem így szoktam kimenni közintézményekből”.

A képviselők több, mint 1700 gigabájtnyi anyagba és 207 oldalas dokumentumba tekinthettek bele, előbbi esetben szerintük a közmédia összes rögzítésre alkalmas kamerájának a felvételét tartalmazta, utóbbiból pedig 160 oldal semmi más, csak a feljelentések ismertetése.

Szél Bernadett szerint a nyomozási anyagokat látva úgy tűnik, mintha azok egy párhuzamos világban születtek volna, Varju László pedig hozzátette, hogy meg van győződve arról, hogy az ellenzéki képviselők a közjót és a közérdeket képviselték, ezért folytatni fogják a küzdelmüket.