Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ügyészség szerint nem az ellenzéki képviselőket kidobó biztonsági őrök voltak erőszakosak az MTVA épületében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem nyomoznak az ellenzéki képviselők feljelentése alapján, sőt, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint éppen ők voltak erőszakosak az MTVA épületében.

Mint emlékezetes: tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja bement az MTVA épületébe, hogy ott 5 pontos követeléseiket felolvastassák.

Másnap reggel pedig élő közvetítésben követhettük végig, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost szó szerint kidobják az épületből, később pedig Varju Lászlóról is meglehetősen megrendítő videó került nyilvánosságra.

Egy kis kiegészítés mindehhez, a Parlament honlapjáról, a képviselők jogairól, a lényeget mi emeltük ki belőle:

„A képviselők csak akkor tudják ellátni feladataikat, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Különösen fontos, hogy az Országgyűlés által alkotott törvények végrehajtását ellenőrizzék, ennek érdekében tájékozódhassanak a végrehajtó hatalom tevékenységéről. Az Országgyűlésről szóló törvény ezt kétféle módon segíti elő. Egyrészt arra kötelezi az állami szerveket, hogy támogassák a képviselőket megbízatásuk ellátásában, adják meg részükre a szükséges felvilágosítást, másrészt a képviselők jogaként fogalmazza meg a valamennyi közintézménybe való bejutást, illetve a dokumentumokhoz, kiadványokhoz való hozzáférést.”

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. paragrafusa pedig így szól:

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Szél és Hadházy egyébként még aznap feljelentést tettek a rendőrségen, ügyük azonban sokáig csak parkolt, nem lehetett tudni, hogy foglalkozik-e vele bárki érdemben.

Nos, most kiderült: igen, a Központi Nyomozó Főügyészség megvizsgálta az esetet. És mit állapítottak meg?

„A mai napon kelt határozat lényege szerint az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.

A rendbontó magatartásuk miatt velük szemben jogszerűen fellépő MTVA Fegyveres Biztonsági Őrség tagjainak eljárását akadályozták, azzal szemben tettlegesen ellenálltak. A felvételek azt igazolják, hogy a képviselők épületből történő eltávolítása jogszerűen történt. Nem volt tehát alap arra, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az ingatlanba bemenjenek és intézkedést kezdeményezzenek.

Mindezek alapján az országgyűlési képviselők sérelmére hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye és más bűncselekmény sem valósult meg, ezért e körben a feljelentést elutasítottuk.

Ezzel szemben az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések tárgyában a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltünk el.”

A közlemény értelmében tehát az országgyűlési képviselők ellen erőszakot alkalmazó biztonsági őrök ellen semmilyen nyomozás nem indul, ismeretlen tettes ellen azonban igen, az MTVA dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt. Külön érdekes, hogy vajon mi alapján döntötte el az ügyészség, hogy az országgyűlési képviselők „nem hivatalos személyként jártak el”, ugyanis a Btk. 459. paragrafusa alapján hivatalos személynek számít:

b) * az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és a Magyarországon megválasztott európai parlamenti képviselő”,

és nem nagyon tudnánk most indokot mondani arra, hogy a december 16-án a képviselői igazolványukat bőszen lobogtató ellenzéki képviselők, akik többször is jelezték, hogy megválasztott országgyűlési képviselőként van joguk az épületben tartózkodni, vajon mi alapján estek ki ebből a körből.

Mindenesetre Polt Péter ügyészsége (amiről egyébként csak úgy megjegyeznénk, hogy a Kúria döntése alapján lehet fideszesnek nevezni) szerint tehát nem azok a fegyveres biztonsági őrök voltak erőszakosak, akik a földön ráncigálták Varju Lászlót vagy éppen a földre lökték Hadházy Ákost. Hanem az ellenzéki képviselők, akik 5 pontot szerettek volna beolvastatni a köztévében.

Itt tartunk most, demokrácia, jogállam, Magyarország, 2019.

Hadházy Ákos egyébként így reagált a hírre:

„Mondhatnám, hogy mit is vártunk, de Polt Péter vezette ügyészség azért még mindig képes meglepetést okozni. Az várható volt, hogy valamilyen módon majd elmismásolják a a fegyveres biztonsági őrök és a nekik parancsokad adó személyek elleni nyomozást, de az indoklás egészen elképesztő: azért nem történt hivatalos személy elleni erőszak, mert mi, országgyűlési képviselők állítólag „nem hivatalos személyként” jártunk el az MTVA székházban, ugyanis – itt jön a legjobb rész – „hivatalos eljárást nem folytattunk”. Tehát, ha jól értem, a képviselő megszűnik hivatalos személynek lenni, ha kilép az Országházból?
Hab a tortán, hogy a kormányt vidáman kiszolgáló ügyészek szerint mi eleve azért mentünk oda, hogy „a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsuk”, ezért még közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete miatt indul nyomozás – hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de ne legyünk naívak – ellenünk. A csatolt képen az látszik, amint éppen – az ügyészség megfogalmazása szerint – „tettlegesen ellenállok” a jogszerű intézkedésnek.”