Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Kövér Lászlónál is panaszt tesz mentelmi joguk megsértése miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap jelezte Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy bár december 17-én, vagyis csaknem két héttel ezelőtt, még azon a napon, amikor őt és Szél Bernadettet szó szerint kidobták a biztonsági őrök az MTVA épületéből, feljelentést tettek a rendőrségen – ám az ügyben egyelőre semmilyen nyomozás nem indult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben reagált a hírre, melyben jelezték, hogy a büntetőeljárási törvény alapján a mentelmi joggal rendelkező személy sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak esetében a nyomozás kizárólagos ügyészségi hatáskör, így a BRFK a feljelentés áttételéről határozott és azt még aznap a Központi Nyomozó Főügyészség részére megküldte.

Hadházy Ákos a Mércének elmondta: nem tud róla, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség intézkedett volna az ügyben, erről ő semmilyen jelzést nem kapott.

Mint emlékezetes, nem ez volt az egyetlen feljelentés, ami az aznapi eseményekkel kapcsolatban született: Szél és Hadházy december 23-án a Központi Nyomozóirodánál panaszt tett a rendőri intézkedés elmaradása miatt is, ugyanis miután a biztonsági őrök testi erőszakot alkalmazva léptek fel ellenük, a helyszínen tartózkodó rendőröktől is kértek segítséget, és a 112-t is hívták, intézkedést kérve. Ám bár a helyszínen lévő rendőrök látták is, hogy mi történt a két képviselővel, mégsem történt semmilyen intézkedés.

És bár ez ügyben is tettek feljelentést – erre sem érkezett még semmilyen reakció.

Ami már csak azért is érdekes, mert elég sok felvétel bizonyítja, hogy Szél és Hadházy ellen erőszakosan léptek fel a biztonsági őrök. A törvény értelmében pedig a mentelmi joggal rendelkező képviselők elleni bármilyen erőszak, de főleg, ha azt fegyveres személy (és nem a rendőrség) követi el, akár 2-4 év börtönbüntetéssel is szankcionálható.

Hadházy szerint ráadásul nem csak az a kérdés, hogy hogyan alkalmazhatott erőszakot két képviselő ellen néhány fegyveres biztonsági őr, arra is választ várnak, hogy vajon kinek a megbízásából dobták ki őket az épületből – ahol egyébként törvényesen tartózkodtak.

Hadházy Ákos azt is elmondta a Mércének, hogy épp miközben telefonon beszéltünk, azon dolgozott, hogy az Országgyűlés elnökénél, Kövér Lászlónál is panaszt tegyen, Szél Bernadettel közösen, mentelmi joguk megsértése miatt.

Hogy a házelnök erre mit lép, arra eléggé kíváncsiak vagyunk: Kövér László az elmúlt napokban-hetekben élesen bírálta az ellenzéki képviselők tevékenységét, több büntetést is kiosztott, a Pesti Srácoknak adott interjújában pedig „példátlan agressziónak” nevezte a december 12-i eseményeket, amikor az ellenzéki képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypártok megszavazzák a túlóratörvényt.