Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az ellenzék, mert a Fidesz törvénytelenül korlátozza a képviselők jogait

Ez a cikk több mint 5 éves.

A parlamenti ellenzéki pártok – a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP – valamint a független képviselők a mai napon rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását kezdeményezték, az ehhez szükséges több mint 40 képviselői aláírást pedig eljuttatták Kövér László házelnökhöz.

A DK sajtóközleménye szerint azért van szükség rendkívüli ülésnap összehívására, mert a Fidesz súlyosan korlátozza az ellenzék jogait. Mint írják:

„Az Orbán-rezsim kiszolgálói gyalázatosan és törvénytelenül vitték végig a rabszolgatörvény és más törvények megszavazását, majd példa nélküli módon büntették a tiltakozó ellenzéki képviselőket. Később a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot.”

A rendkívüli ülésnapon mindezeket a törvénytelenségeket kívánják megvitatni a kezdeményezők.

A Házszabály szerint Kövér László házelnöknek nyolc napon belülre, vagyis legkésőbb január 4-ére kötelező összehívnia az Országgyűlés rendkívüli ülését.

Hogy egy ilyen ülésnapon hogyan értékelhetik az elmúlt hetek eseményeit, és mi erről a házelnök véleménye, azt talán Kövér László PestiSrácoknak adott interjúja szemlélteti a legjobban. A házelnök meglehetősen szigorúan ítéli meg a december 12-i eseményeket, egész pontosan így fogalmazott:

„azt is remélem, hogy a parlamenti randalírozás sem lesz majd lezárható egy egyszerű házszabálysértésért kirótt szankcióval, hanem lesz komolyabb következménye is a múlt szerdai ülésnapon történt példátlan agressziónak.”

Kicsit később pedig így fogalmazott:

„Őszinte elismerésem minden kormánypárti képviselőnek bent, a Házban, és minden rendőrnek kint, az utcán, hogy óriási önfegyelemmel őrizték az alkotmányos rendet és a törvényhozás működőképességét.

Kövér László alapból szeretni megbüntetni az ellenzéki képviselőket, pláne, ha a kormánynak kellemetlen kérdéseket feszegetnek (erről itt írtunk korábban), ám valahogy a kormánypárti képviselőkkel szemben nem szokott szankciókkal élni.

A december 12-i események miatt egyébként Kövér még nem osztott ki semmilyen büntetést, az ellenzék két nappal korábbi akciójára viszont kőkeményen lesújtott: Bangóné Borbély Ildikó, Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor, Tordai Bence, Tóth Bertalan, Varju László és Harangozó Tamás 400-600 ezer forintos pénzbüntetést kapott a házelnöktől, mert szétsípolták a parlamenti ülést.

Mint arról mi is beszámoltunk, december 10-én az ellenzék közel 3000 módosító javaslatot nyújtott be, hogy ezzel akadályozzák meg a rabszolgatörvény részletes vitáját, illetve a szavazást, ám ezeket a módosítókat a kormánypártok egyetlen legyintéssel lesöpörték az asztalról – ezután jött az ülést hosszú percekre megbénító sípszó, mire Kövér László több ellenzéki képviselőt egyszerűen kizárt az ülésnapról. Két nappal később az ellenzék együttes erővel próbálta megakadályozni, hogy a Fidesz-KDNP képviselői zsinórban fogadják el a törvényeket, melyek közül a legnagyobb felháborodást a Munka Törvénykönyvének módosítása és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény váltotta ki. Néhány nappal később pedig két független országgyűlési képviselőt, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost szó szerint kidobták a biztonsági őrök a köztévé épületéből, ahová azért mentek be, mert az ellenzék követeléseit akarták beolvastatni a tüntetéssorozatról (is) rendre félretájékoztató MTVA-ban.