Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többezres tömeg tüntetett a Kossuth téren a rabszolgatörvény elfogadása ellen – a szerdai nap percről percre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ellenzéki tiltakozásokkal indult a szerdai nap, mivel az Országgyűlés kormánypárti többsége ma akarja elfogadni a Munka Törvénykönyvének rabszolgatörvényként elhíresült módosítását.

  • Az MSZP, Párbeszéd és DK képviselői lezárták a parlamenti pulpitus feljáróit
  • A Jobbik frakció „Rabszolgák éve” feliratú molinót feszített ki, az LMP rabszolgatörvény ellenes cetlikkel szórta tele az üléstermet.
  • A kormánypárti képviselők szabályellenes módon a patkóból nyitották meg az ülést, majd futószalagon elindították a szavazást, amely az ellenzéki képviselők szerint több pontos is megsérti a házszabályt, ezért érvénytelen
  • Az ellenzéki képviselők végig sípoltak, majd egy szirénázó hangosbeszélőt és mobil hangosítást is bevittek a terembe.
  • A kormánypárti többség megszavazta mind a rabszolgatörvényt, mind a közigazgatási bíróság létrehozásáról szóló törvényt. Az ellenzék kivonult a parlamentből.
  • A Kossuth téren tüntetők gyűltek össze, a Jobbik a Sándor palotánál járt.
  • Este fél 6 környékén a Kossuth téri tüntetők lezárták a Margit-hidat.
  • A Margit-hídról előbb a Fidesz-székházhoz, onnan a Lánchídhoz, majd a Kossuth térre vonultak a tüntetők.
  • A Kossuth téren dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, előbbiek paprikasprayt vetettek be.

Élő közvetítésünk folyamatosan frissül.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A maradék, bekerített tüntetők igazoltatása zajlik még, de érdemi fejlemények már nem várhatók.

Köszönjük az egész napos, kitartó figyelmet, reméljük, hogy holnap (azaz ma) újra találkozunk!

A rendőrök egy kisebb csoport tüntető útját állta el a Dob utca és a Klauzál tér sarkán, akik közül néhányat igazoltatnak.

Több tüntetőcsoport a téren újfent összetalálkozott, a Deák tér felé tartanak

A rendőrök több kis utcába kergette szét a tüntetőket. Zúg a „Mocskos Fidesz!”

A rendőrök nem annyira értékelték, rohamban szorították be a tüntetőket a térre, így a nagy tűz mögéjük került.

mögöttük is ég pár kuka, amit a tüntetők felgyújtottak. A paprikasprés palackok ismét előkerültek, így tehát minden bizonnyal folytatódik a „módszeres rombolás” jellemző leginkább.

 

A tüntetők által a Kossuth tér és a Vértanúk tere között gyújtott, nagyobb tüzet már nem a rendőrök, hanem ők oltják el. A tömeg közben a Nádor utca magasságában lézeng.

Videónk a tüntetők hátrébb szorításáról és eloltásáról:

A rohamrendőrök szép lassan kiszorították a tömeget a Kossuth térről, most úgy néz ki, a tüntetők egy része elindul a Deák tér felé.

Csütörtökre (azaz már mára) is meghirdettek tüntetést a rabszolgatörvény ellen. A tüntetést a Szabad Egyetem diákcsoport szervezi, „Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás” címmel hirdették meg.

Mint írják,

„Holnap visszamegyünk a Kossuth térre és békésen tüntetünk a rabszolgatörvény elfogadása ellen. Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk.”

A tüntetés délután öt órakor kezdődik a Kossuth Lajos téren.

Az első tüzet a rendőrség elfoglalta és eloltotta, ezt követően a dühös tüntetők már egy újabb padot gyújtottak fel. A tömeg fokozatosan a tér széle felé szorul, egyre kijebb araszolnak a rendőrség nyomására.

Eközben az „AVH” és a „Tartsunk ki!” rigmusokat skandálják.

 

 

Néhányan ezekbe egy padot is beleborítottak, hogy így legyen nagyobb.

 

A tömeg néha karácsonyi dalokat, néha egyesek pedig mozgalmi dalokat is énekelnek.

Egyre messzebb kerülnek a karácsonyfától.

Fontos, hogy hivatalos felszólítás, tehát formális oszlatás még mindig nincs, de a rohamrendőrség néha paprikasprével de folyamatosan nyomja ki a demonstrálókat az Alkotmány utca és a Vértanúk tere irányába.

Ezt skandálják a tüntetők. Közben a Parlament világítását lekapcsolták, a tér még az eddiginél is nagyobb sötétségbe borult.

Így nézett ki, amikor a rendőrök rohamra indultak a tüntetőkkel szemben:

A szánkó felgyújtása után a rendőrök rohamra indultak a tüntetőkkel szemben, eloltották a tüzet és paprikasprével, gumibottal hátrébb szorították a tömeget.

A szánkót is eloltották, a hangulatot viszont felpaprikázták.

Többen őket kérik, ne provokálják a békésen tüntetőket.

A fából épült szánkókkal egyébként a Kossuth téri betlehemest vették körbe, innen szerzett valaki egyet.

A tér felét egyébként bevették a rohamrendőrök, de soraik előtt ismét felgyülemlett a tömeg.

A téren szétterült a tüntető tömeg, a rendőrök pedig kisebb csoportokat kerítenek körbe. Helyszíni tudósítónk szerint már sokkal több a rendőr a téren, mint tüntető, valószínűleg megkezdik a tér kiürítését.

A rohamrendőrök gumibottal a kézben sorakoztak fel a tüntetőkkel szemben, majd újabb adag paprikasprével kényszerítették hátrébb a tüntetőket. Tudósítónk szerint ebből az adagból maguk a rendőrök is kaptak.

A tüntetők időnként „Égjen a fa!” felkiáltást skandálnak.

Közben több petárda is nagy durranással ér földet a rendőrsorfal mögött ezt a tömeg lelkes éljenzése kíséri.

A tüntetők azonban nem igazán tágítanak a rendőröktől, úgy tűnik, ez már nem elég, még mindig több ezren vannak a Kossuth téren

De a rendőrök megakadályozták, hogy kidöntsék, az akció során pár tüntetőt a földre vittek, a Mérce tudósítóját pedig arcon fújták paprikasprével.

A rendőrök pedig sorfalat alkotnak az 1-es kaputól a főlépcsőig.

Közben az egyik kukán kisebb tűzön gyújtanak rá néhányan.

Egy tüntetőt arcon talált a rendőrség paprikasprével, őt kitámogatták a tömegből. Közben a tüntetők folyamatosan petárdákkal dobálják a rendőröket.

Sokan már a Parlament épületét körbevevől, térdmagasságban kifeszített láncokon is átléptek a rendőrök közvetlen közelébe álltak, újabb adagot kaptak, de sokan már megszokták, szinte azonnal visszaálltak a rendőrök elé.

Videónk az esetről:

A tüntetők sípolnak, szálót lengetnek, ide-oda járkálnak a rendőrsorfal előtt az Andrássy Gyula szobor környékén.

Ezzel együtt a déli kapu előtt is jókora tömeg áll szemben a rendőrsorfallal.

A kisebb csoport tüntetővel szemben, akik a Parlament egyik kapualjába ültek be, intézkednek a rendőrök.

A tömeg hátrébb húzódott, de közben tojásokkal, szeméttel dobálta a rendőröket. A parlament elől újabb rendőri egységek érkeztek a déli kapu elé.

Néhány tüntető beült a kapu elé, ők külön rendőri őrizetet kaptak.

Valaki egy szánkót szerzett és azt dobta a rendőrök felé, mások ledöntötték a közeli, kisebb építési terület kordonjait, és onnan kezdtek viszonylagos fedezékből dobálni.

Helyszíni tudósítóinktól arról is értesültünk, hogy a tüntetők kivásárolták a közeli Spar teljes tojáskészletét…

A rohamrendőrség spontán, hevenyészett sorfalat próbált felállítani, ez azonban nem akadályozta meg a tömeget, többen üvegeket, petárdákat, különböző tárgyakat dobálnak a rendőrökre, akik ettől egyre jobban megzavarodnak.

úgy vélik, ott bejuthatnak, és a Kossuth téren álló tömeget is arra biztatják, kövesse őket.

Helyszíni tudósítóink is bőségesen kaptak abból a paprikaspréből, amit a rendőrök bevetetettek a Kossuth téri tüntetőkkel szemben. A beszámolók szerint az erős gáz hatására a tömeg feloszlott a lépcsőnél, a tolakodásnak egyelőre vége szakadt.

A tömegben szódabikarbónát osztogatnak egymásnak a tüntetőt, és azzal gargalizálnak, hogy csillapítsák a paprikaspré okozta tüneteket.

Az alábbi felvételeken látható a paprikaspré bevetésének pillanata és a tömeg szétrebbenése:

Helyszíni tudósítóink szerint az egyszerű készenléti rendőröket szép lassan rohamrendőrök váltják fel (ennek folyományaként felharsant a klasszikus „Sün, sün!” skandálás). A tüntetők és a rendőrök között folyamatos a tolakodás. Becsléseink szerint 2-3 ezer tüntető lehet a téren, a de az Országház kapujánál a tüntetők vannak túlerőben.

A tüntetők egy füstgránátot is a rendőrök közé hajítottak, valamint egyéb apró tárgyak is repültek a sorfal felé.

A tömeg nyomására a rendőrsorfal kissé hátrébb húzódott a Parlament lépcsőjén.

Helyszíni tudósítónk szerint egy tüntetőt ki is emeltek a rendőrök a tömegből, és egyre több rendőr érkezik erősítésképpen az Országház lépcsőjéhez.

„Természetesen minden ellenzéki rendbontóval szemben eljárok, és kérni fogom a Ház hozzájárulását ahhoz, hogy a lehető legfájdalmasabb szankciókat alkalmazzuk számukra, ami a képviselői díj jelentős megvonását jelentheti”

– mondta az Echo TV-nek adott interjújában Kövér László házelnök.

Kövér puccskísérletnek nevezte a ma a parlamentben történteket, arra az ellenzéki kritikára pedig, hogy csalás történt, mert a szerdai szavazásokhoz nem volt szükség a képviselői kártyára, úgy reagált, hogy „gyakrabban és figyelmesebben kellene olvasnia az ellenzéknek a házszabályt”.

(via 444)

Mostanra a város különböző pontjai vonuló tüntetők egyesültek a Kossuth téren lévőkkel, így már egy nagyobb, több ezres tömeg skandálja a parlament épülete előtt, hogy „Orbán, takarodj!”

Rendőrből sincs hiány, ők az Országház előtt és annak lépcsőjén állnak.

A Lánchidat korábban elfoglaló csoport már épp levonult a hídról, amikor a Lendvay utcától vonuló tömeg odaért. Ekkor a tüntetők versenyt futottak a rendőrökkel a hídért, amit végül sikerült újra elfoglalniuk.

A mai botrányos parlamenti ülés után a túlóratörvényt benyújtó Kósa Lajos „hazai pályáján” is spontán tüntetés szerveződött 17 órától. Információink szerint mintegy 150-en vettek részt a demonstráción, ahol az LMP, Momentum, a Jobbik ifjúsági tagozata és civilek is képviseltetették magukat és mondtak beszédeket:

Fotó: Mi vagyunk Debrecen! csoport

Fotó: Mi vagyunk Debrecen! csoport

Fotó: Mi vagyunk Debrecen! csoport

 

Az esemény végén – ahogyan az alábbi képen is látható – az iroda ajtaját is feldíszítették a tüntetők, majd elénekelték a himnuszt.

Fotó: Mi vagyunk Debrecen! csoport

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}