Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szétsípolta az ellenzék a parlamenti ülést a rabszolgatörvény miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.
  • A Fidesz egyetlen szavazással söpörte le az ellenzék által a rabszolgatörvényhez benyújtott 2925 módosítót. Pedig ezekről egyenként kellett volna szavazni.
  • Az ellenzéki képviselők erre sípszóval bénították meg az ülést.
  • Mivel Kövér László nem hajlott a kompromisszumra, a teljes ellenzék kivonult a mai ülésről.

Mint arról már beszámoltunk, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága úgy határozott: egyszerre, egyetlen szavazással kell az Országgyűlésnek dönteni az ellenzék által a rabszolgatörvényhez benyújtott 2925 módosító indítványokról. A kormánytöbbség így kívánta elejét venni az ellenzék azon kísérletének, amellyel meg kívánták akadályozni a rabszolgatörvényről szóló holnapi részletes vita után szerdán esedékes szavazást.

Az országgyűlés plénuma hétfőn 15 óra körül szavazott is egyszerre mind a majdnem háromezer módosítóról, amelyekről normális esetben egyenként kellett volna szavaznia. És nem meglepő módon a kormánytöbbség le is söpörte egyetlen vokssal az összes módosítót. Ekkor az ellenzéki képviselők hosszú perceken keresztül sípszóval bénították meg az ülést, ahogy a lenti felvételen is látszik.

Az akció miatt Kövér László házelnök kizárta az ülésnapról Varga László MSZP-s képviselőt, a szintén szocialista Bangóné Borbély Ildikó, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes és Szabó Sándor illetve a DK-s Varju László esetében is szankciókat helyezett kilátásba.

Az ellenzék továbbra is az szerette volna elérni, hogy a közel háromezer módosítóról egyenként döntsön a plénum.

Frissítés 1

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője ügyrendi indítványként kérte, hogy „elfogultság miatt” ne Kövér László vezesse az ülést, mire a házelnök felszólította, ne kérdőjelezze meg a Ház vezetésének tisztességét. Ezután a Jobbikos Z. Kárpát Dániel emelkedett szóra, felháborodásának adva hangot a kormánypárti eljárás miatt. Kövér László azonban megvonta tőle a szót, mire

az összes ellenzéki képviselőt testületileg kivonult a teremből.

Frissítés 2

Az ellenzéki képviselők közös sajtótájékoztatót tartanak. Elmondták, ma már nem is mennek vissza a parlamentbe.

Frissítés 3 – Kövér már készült az ellenzéki kiállásra

Szabó Tímea képviselő Facebook-oldalán tett közzé fotót arról, hogy a házelnök az ülésterem ajtajában sorakoztatta fel a parlamenti őrséget még az ellenzéki akció megindulása előtt. Feltehetően azért, hogy kivezettesse az ellenzéki képviselőket az ülésteremből. A DK-s Vadai Ágnes még ügyrendi felszólalásában is kifogásolta az általa félelemkéltőnek nevezett eljárást – mielőtt társaival együtt kivonult volna az ülésteremből.