Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pár perc alatt söpörte le a Fidesz az ellenzék rabszolgatörvényt akadályozó háromezer módosítóját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága úgy határozott: egyszerre, egyetlen szavazással kell az Országgyűlésnek dönteni az időközben 2925-re szaporodott, rabszolgatörvénnyel kapcsolatos ellenzéki napirendi módosító indítványokról. A kormánytöbbség így kívánja elejét venni az ellenzék azon kísérletének, amellyel meg kívánták akadályozni a rabszolgatörvényről szóló holnapi részletes vita után szerdán esedékes szavazást.

A HVG.hu információi szerint Harangozó Tamás MSZP-s képviselő SMS-ben, 12:42-kor értesült a bizottság rendkívüli összehívásáról 12.50-re. Itt pedig  gyorsan döntöttek is a sok módosító összevonásáról. Ezzel érdemben lesöpörték az összes módosítót az asztalról. Így pedig a rabszolgatörvény szavazása elvileg az eddigi menetrendben szerdán kerül majd sorra.

A Népszava információi szerint mind a közel háromezer módosító indítvány indoklásába azt tette bele az ellenzék, hogy kiemelt nemzeti közérdekből kérik a módosításokat, ezt a szabályozást használták nemrég Orbán Viktorék új médiaholdingjuk esetében.

Összesen 2925 napirendi módosító indítvánnyal kívánta a „rabszolgatörvény” részletes vitájában megakadályozni az ellenzék, hogy azt elfogadják – jelentette be Tóth Bertalan az MSZP frakcióvezetője.

„Ezen a héten minden olyan eszközt megragadunk, amivel kísérletet tehetünk arra, hogy megakadályozzuk ezt.”

A napirendi módosítókról az országgyűlésben külön-külön kell szavazni, így, mint Tóth bejelentette, eleve a részletes vitát is tartalmazó keddi napirend elfogadását kívánják megakadályozni. De az is cél szerinte, hogy

„a fideszes képviselők megtanulják, milyen az amikor túlórázniuk kell.”

Tóth ehhez azt is hozzátette, a törvényjavaslat világossá tette, hogy a Fidesz a magyar dolgozók helyett a nemzetközi tőkét választotta, az ő érdekeiket képviselik.

Szabó Tímea Párbeszéd-frakcióvezető szerint Orbánék nyilvánvalóvá tették, úgy kívánják megünnepelni a karácsonyt, hogy „rabszolgává teszik dolgozók millióit.”Szabó Tímea szerint nem lehet hagyni azt, hogy a kormány ezzel a módszerrel végletekig kizsigerelje családok millióit.

Az akcióhoz az MSZP-n és a Párbeszéden kívül a Demokratikus Koalíció és Szél Bernadett független képviselő is csatlakozott.

Tegnap derült ki az is, hogy a kormánytöbbség a keddi ülésnap napirendjének utolsó, 22-ik pontjába időzítette a rabszolgatörvény második vitáját, így az keddről akár szerda hajnalra is átnyúlhatna.

Címlapkép: A rabszolgatörvény elleni tüntetés 2018. december 8-án. Fotó: Prosinger Lívia