Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Lökdösődők”, „dulakodók”, „megtámadók”, „fenyegetőzők” voltak a képviselők az MTVA-ban az ügyészség szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444 közölt részleteket a Központi Nyomozó Főügyészség Szél Bernadettnek küldött leveléből, melyben megindokolják hétfői határozatukat, miszerint nem a biztonsági őrök, hanem az ellenzéki képviselők voltak erőszakosak a decemberi 16-ai dulakodás során az MTVA épületében. A korábbi közleményben az ügyészség kijelentette, hogy mivel Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Varju László és Bangóné Borbély Ildikó és Niedermüller Péter nem képviselői mivoltukban voltak jelen December 16 és 17-én a tévészékházban, ezért

a sérelmükre hivatalos személy elleni bűncselekmény nem valósult meg, szemben a biztonsági őrökkel, ezért a képviselők feljelentését elutasítják, de az MTVA dolgozóinak feljelentései alapján ismeretlen tettesek ellen nyomozást rendelnek el.

A határozatot oldalunkon Schiffer András elemezte, az ellenzéki képviselők reakcióit pedig itt szedtük össze.

Az ügyészség egyetlen képviselőt sem kérdezett meg, de a Szélnek küldött indoklásában megállapította, hogy

„A Fegyveres Biztonsági Őrség tagjait az országgyűlési képviselők folyamatosan provokálták, több alkalommal megtámadták őket, dulakodtak velük”

Ezt állapította meg az ügyészség az élő facebook- közvetítések, az MTVA dolgozói és biztonsági őreinek beszámolói, valamint azon felvételek alapján, amelyek a köztévé törekvései ellenére kiszivárogtak. Többek között Hadházy Ákos kirángatását és Varju László földre teperését is végignézhetjük ezeken, amint állítólag „erőszakos” ellenállást tanúsítanak. A határozat indoklása szerint

„mindketten két lábbal átkulcsolták egy-egy őr lábát, és másodpercekig szorították. Az MTVA épületében a dulakodás következtében a Fegyveres Biztonsági Őrség öt tagjának keletkeztek nyolc napon belül gyógyuló sérülései.”

A DK-s Varju László pedig elvileg

„több alkalommal rendkívül erőteljesen nekiment a Fegyveres Biztonsági Őrség sorfalának, illetve egyes tagjainak, lökdösődést és dulakodást kezdeményezett.”

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. paragrafusa szerint:

A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Az MTVA épületébe a képviselői igazolványuk felmutatása miatt engedték be, ennek ellenére látja úgy az ügyészség, hogy nem hivatalos személyként voltak az épületben, hanem mint a műsor megzavarását szándékozó politikai akció végrehajtóiként. Ráadásul

„A folyamatosan durvuló, egyre agresszívabban kommunikáló országgyűlési képviselők több alkalommal fenyegetőztek azzal, hogy az épület előtt lévő dühös tömeg – 2006-hoz hasonlóan – meg fogja ostromolni a köztelevízió székházát”

– derül ki a dokumentumból.

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt tegnap tüntettek Hadházy Ákos és más ellenzéki képviselők a döntés ellen tiltakozva.

Szél Bernadett a 444-nek azt nyilatkozta:

„Ez a Tanú című filmhez hasonló hangulatú dokumentum írásos beismerése annak, hogy az ügyészség a hatalom és a Fidesz szolgálatában áll”

Szerinte az ország fele jogosan dühös amiatt, hogy az adóforintjaiból propagandát folytat a kormány. Az ellenzéki képviselő azt mondta, „nettó hazugság”, hogy erőszakosan léptek volna fel, és abszurd, hogy ne hivatalos személyként lettek volna az épületben, a tüntetésen szintén résztvevő momentumos Fekete-Győr András pont azért nem mehetett be, mert nem országgyűlési képviselő.

8 napja van panaszt tenni a képviselőknek az ügyészség döntése ellen.