Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb videó került elő arról, hogyan rángatták végig a biztonsági őrök Hadházy Ákost az MTVA épületén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tavaly december 16-án ellenzéki képviselők egy csoportja bement az MTVA épületébe, hogy ott 5 pontos követeléseiket felolvastassák, másnap reggel pedig élő közvetítésben követhettük végig, hogy Szél Bernadettet és Hadházy Ákost szó szerint kidobják az épületből, később pedig Varju Lászlóról is meglehetősen megrendítő videó került nyilvánosságra.

Most újabb felvétel került a hvg.hu birtokába Hadházy Ákos és Szél Bernadett kidobásáról, így már teljes egészében látható, hogyan cipelték ki a köztévé székházából Hadházyt, eddig ugyanis az őt követő képviselő társai élő Facebook közvetítésein keresztül csak részleteket láthattunk, mivel – ahogy az a felvételen is látszik 11:40 körül – egy ajtóval zárják el a képviselőket Hadházytól, így egy ponton egyedül marad az őt cipelő őrökkel.

A – feltehetően az MTVA operatőre által készített – felvételen látható, hogy hat gumibotos, fegyveres bizonsági őr veti rá magát Hadházyra, miután megpróbált a stúdiók közelébe jutni egy lépcsőn át.

Miután földre viszik a képviselőt, felemelik és végigcipelik egy folyosón, majd a bejáratnál eleresztik és ott hagyják, ügyet sem vetve rá, hogy esetleg megsérült-e. Ekkor érkezik meg Szél Bernadett, akivel néhány másodperccel később együtt, egy rendőr szeme láttára lökik ki az ajtón.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA székháznál december 16-17-én történt események miatt országgyűlési képviselők és más személyek által tett feljelentéseket elbírálta: az ügyészség közleménye szerint

„az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel, mozgásukkal kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák.”

A közleményből az is kiderül, az országgyűlési képviselők ellen erőszakot alkalmazó biztonsági őrök ellen semmilyen nyomozás nem indul, ismeretlen tettes ellen azonban igen, az MTVA dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt.

Külön érdekes, hogy vajon mi alapján döntötte el az ügyészség, hogy az országgyűlési képviselők „nem hivatalos személyként jártak el”, ugyanis a Btk. 459. paragrafusa alapján hivatalos személynek számít:

b) * az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló és a Magyarországon megválasztott európai parlamenti képviselő,

a képviselői igazolványukat mindvégig felmutató képviselők azonban mégis kiestek valahogy ebből a körből.

Hadházyék szerint a bűnösök helyett a sértettek ellen indult nyomozás, ezért az ügyészség határozata ellen holnapra tüntetést szerveznek.

Egy kis kiegészítés mindehhez, a Parlament honlapjáról, a képviselők jogairól, a lényeget mi emeltük ki belőle:

„A képviselők csak akkor tudják ellátni feladataikat, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Különösen fontos, hogy az Országgyűlés által alkotott törvények végrehajtását ellenőrizzék, ennek érdekében tájékozódhassanak a végrehajtó hatalom tevékenységéről. Az Országgyűlésről szóló törvény ezt kétféle módon segíti elő. Egyrészt arra kötelezi az állami szerveket, hogy támogassák a képviselőket megbízatásuk ellátásában, adják meg részükre a szükséges felvilágosítást, másrészt a képviselők jogaként fogalmazza meg a valamennyi közintézménybe való bejutást, illetve a dokumentumokhoz, kiadványokhoz való hozzáférést.”

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. paragrafusa pedig így szól:

„A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”