Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Új mélypont Magyarország életében” – így reagált az ellenzék az ügyészségi határozatra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miközben a MÁV-székházban a rabszolgatörvény kapcsán ellenzéki pártok a cégvezetéssel tárgyaltak sajtótájékoztatót tartottak, a helyszínen jelenlévő politikusok kollégánknak röviden reagáltak az ügyészség hétfőn közzétett állásfoglalására. Később a délután folyamán pedig közösségi oldalaikon és hivatalos közleményekben reagáltak az ellenzéki pártok és politikusok az MTVA-székházba bejutó képviselőket elmarasztaló határozatra.

Szél Bernadett – hozzátéve, hogy bővebb reakcióval megvárná, míg teljes egészében lehetősége lesz elolvasni az ügyészség döntését -, úgy kommentálta a hírt: „Új mélypont ez Magyarország életében”, és szerinte teljesen egyértelmű, hogy rájuk küldték a fegyveres biztonsági őröket, miközben ők az ellenzéki követelések beolvasásának lehetőségéről akartak konzultálni az MTVA illetékeseivel.

Hadházy Ákos Facebook-oldalán reagált: szerinte a bűnösök helyett a sértettek ellen indul nyomozás, hozzátéve, hogy minden jogi lehetőséget ki fognak használni (például a pótmagánvád intézményét), de „meg kell mutatni, hogy az emberek is velünk vannak”, ezért szerdára tüntetésre hívott mindenkit az ügyészség épületéhez.

Gréczy Zsolt a DK részéről annyit tett hozzá: Polt Péter fideszes pártkatona, ennek megfelelően utasították, ő pedig végrehajtotta Orbán Viktor parancsát. A DK szerint azokat is büntetőjogi felelősség fogja terhelni, akik a hétfőn közzétett határozatot meghozták.

Az ügyészségi határozat kapcsán a DK 15 órakor sajtótájékoztatót tartott, ahol Vadai Ágnes alelnök úgy fogalmazott, „diktatúrához méltó” döntés született, amely szerint lehet ellenzéki képviselőket verni. Majd így folytatta: mivel törvénynek azt nevezhetjük, ami mindenkire egyformán vonatkozik, így ahol ellenzékieket lehet verni, ott az ügyészség szerint lehet kormánypártiakat is lehet. hozzátette: a DK elutasítja az erőszak minden formáját, a képviselőket nyilvánvalóan a törvénynek kéne megvédenie.

Varju László – akivel szemben decemberben szintén erőszakot alkalmaztak a biztonsági őrök – a törvényre hivatkozva azt mondta, az országgyűlési képviselő hivatalos személy, akivel szemben csak rendőr intézkedhet, és csak akkor, ha rendőr tetten éri bűncselekmény elkövetése közben. A biztonsági őrök így szerinte nem alkalmazhattak volna erőszakot még akkor sem, ha bűncselekményt követtek volna el. Miután az ügyészség pártolja, hogy Magyarországon hivatalos személy elleni erőszakot kövessenek el, Varju szerint Magyarország legkésőbb a mai naptól hivatalosan is diktatúra.

Az MTVA-s botrányban személyesen is érintett Bangóné Borbély Ildikó felidézte a Nemzeti Választási Irodánál 2016-ban a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés miatt történt atrocitást, amelynek ügyében az ügyészség visszautasította az MSZP feljelentését, pótmagánvádas eljárásban viszont az MSZP-s Nyakó Istvánnak adtak igazat. A politikus kifejtette: egyetért a Gréczy által elmondottakkal, és minden jogi eszközzel élni fognak, hogy bebizonyítsák igazukat.

A Bangóné által elmondottakat az MSZP később sajtóközleményben is megismételte, amelyben azt is bejelentették: az ügyészség eljárása ellen panasszal fognak élni, és pótmagánvádat nyújtanak be a bíróság felé.

Az LMP szerint is egyértelmű, hogy ez nyílt politikai állásfoglalás volt az ügyészség részéről, hiszen a képviselők hivatalos személyek, velük szemben legfeljebb a rendőrség intézkedhetett volna, de ők be sem mehettek az épületbe.

A Jobbik  szerint a legkevésbé sem meglepő az ügyészség döntése, miszerint a köztévé épületéből „jogszerűen” dobták ki az ellenzéki képviselőket és használtak velük szemben fizikai erőszakot a biztonsági őrök. Úgy vélik, várható volt, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarása miatt viszont elrendelik a nyomozást. „A vádhatóság vezetője egy politikai megrendeléseket végrehajtó volt fideszes politikus, ahogyan a legtöbb csak papíron független állami intézményt is egykori fideszesek, vagy megbízható kormánypárti káderek irányítanak” –tették hozzá.

Bősz Anett, aki  decemberben szintén ott volt a Kunigunda utcai székházban, elmondta, egyértelműen hivatalos személy elleni erőszak valósult meg az MTVA-ban az után, hogy igazolványukkal hitelt érdemlően bizonyították a helyszínen, hogy ellenzéki képviselők. Mint mondta, nem volt céljuk erőszakot alkalmazni (hozzátette, küzdősportolóként mondta el erről a véleményét).

 

Szél Bernadett és Gréczy Zsolt reakciója itt nézhető meg 22:30-tól:

Bangóné Borbély Ildikó és Bősz Anett pedig az alábbi felvételen kommentálja az ügyészség határozatát 1:10-től:

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd