Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A festéket lemoshatják, de a bűneiket soha” – több százan tüntettek a Legfőbb Ügyészség előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Legfőbb Ügyészség előtt tartott ma tüntetést az ellenzék, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szervezésében. Az 5-600 fős tömeg azért gyűlt össze, hogy tiltakozzon, amiért az ügyészség hétfőn úgy döntött, nem nyomoz az MTVA biztonsági őrei által ellenzéki képviselők ellen elkövetett erőszakos cselekedet ügyében. Sőt, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint nem a biztonságiak, hanem az ellenzéki képviselők követtek el törvénysértést, amikor decemberben bementek a közmédia székházába.

Az ellenzéki képviselők egyhangúlag elítélték az ügyészség állásfoglalását, hangsúlyozva, törvényesen tartózkodtak az épületben, velük szembe pedig nem járhattak volna el biztonsági őrök. Szél Bernadett „új mélypontról” beszélt az állásfoglalás kapcsán, a DK-s Vadai Ágnes „diktatúrához méltónak” nevezte az ügyészség döntését, a Momentum pedig a Fidesznek tulajdonított bűncselekmény-gyanús ügyeket festette fel a főügyészség Markó utcai épülete elé.

Erre utalt mai beszédében Cseh Katalin, a Momentum politikusa is, aki szerint „a festéket lemoshatják, de a bűneiket soha.” Azt is hozzátette, sokan bűnösök ebben az országban, de az ártatlanok vannak többen, és az ártatlanok mellett mindig kiállnak mások, a bűnösök a végén mindig egyedül maradnak – ez adhat erőt mindannyiunknak a politikus szerint.

„A végén Orbán Viktor, Tiborcz István és Mészáros Lőrinc is egyedül fog maradni” – mondta Cseh.

A Momentumos politikus előtt felszólalt Hadházy Ákos, a tüntetés szervezője is, aki szerint a hatalom lévők is félnek, mert nagyon jól tudják, hogy elindultak egy úton, és azon végig kell menniük, és ez az út a diktatúrába vezet.

Hadházy azt mondta, hétfői döntésével az ügyészség szintet lépett, eddig csak annyit tett, hogy nem nyomozott a magyar történelem legnagyobb korrupciós ügyeivel kapcsolatban, most azonban nem védett meg országgyűlési képviselőket, és „ezzel nyílt utat adott az erőszaknak”

A magyar ügyészség megüzente Bayer Zsoltnak és uszító társainak, hogy szabad az út, megtehetnek mindent – mondta Hadházy.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszédében bevallotta, amikor a választások után Orbán megüzente, hogy elégtételt vesznek, akkor nem gondolta volna, hogy ez fizikai erőszakot fog jelenteni.

Amikor egy hibrid rezsimben vagyunk, akkor egy országgyűlési képviselőnek benne van a munkaköri kötelességeiben, hogy olyan helyzetet teremtsem, amelyben a hatalom megmutatja az igazi arcát – mondta Szél, aki szerint ez történt a közmédia székházánál is.

Szerinte a hétköznapokban kell cselekedni, ellenállni a hatalomnak, ha a helyesen cselekvő emberek tömege tiszta szívvel és erkölcsi érzékkel állnak a dolgukhoz, akkor az Orbán rendszernek nincs esélye, mert ők velejéig korrupt gazemberek.

Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő is egyetértett az előtte szólókkal az ügyészség szintlépésével kapcsolatban. Szerinte az elmúlt évek sikertelensége után három feltételt kell teljesíteni: szolidárisnak kell lennie minden ellenzéki képviselőnek minden ellenzéki képviselővel; szolidárisnak kell lennie minden ellenzéki pártnak minden ellenzéki párttal; zárt egységben egy politikai alakzatot kell felépítenie minden pártnak a következő két választáson

„Egy mindenkiért, mindenki egyért és akkor sikerülni fog” – zárta beszédét Kunhalmi.

A Liberálisok képviseletében Bősz Anett arról beszélt a rendszerváltás harmincadik évfordulója lesz idén, sosem gondoltuk volna, hogy három évtized múlva újra demokráciát kell követelnünk, de „megtesszük és ebből nem fogunk engedni”.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint minden egyes perccel közelebb vagyunk ahhoz, hogy Orbán megbukjon.

„Polt helyett Interpolt” – mondta el a tüntetés talán legjobb rigmusát Gréczy, aki szerint kétség sem fér hozzá, hogy Magyarország államformája diktatúra.

Tordai Bence a Párbeszéd képviseletében szólalt fel utolsónak. Elmondása szerint egyre több állampolgár nyitja ki a szemét és a fülét, a Fidesz rezsimje pedig repedezik. Ezzel szemben ők megteremtették az ellenzéki egységet, és ez minden nap egyre erősebb lesz – mondta Tordai.

A tüntetés hivatalos vége után egy 20-30 főből álló csoport spontán vonulást indított, és elfoglalták, a Nyugati pályaudvar melletti felüljárót. A rendőrség hamar körbe vette és igazoltatni kezdte őket. A rendőrség helyszíni közlése szerint mindenki ellen szabálysértési eljárás indul.

Videós közvetítésünket itt nézhetitek meg: