Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonta a Momentum költségvetési támogatásának tiltását az ÁSZ, a Párbeszéd továbbra se kap pénzt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Visszavonta a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék. A Párbeszéd  estében ugyanakkor az együttműködés hiánya miatt továbbra is érvényben tartja az intézkedés. Korábban mindkét párt vitatta az ÁSZ intézkedését.

A Momentum a kampánypénzek ellenőrzése során feltárt alapvető szabálytalanságok jövőbeli elkerülése érdekében igazolta a gazdálkodás alapvető kereteinek kialakítását, így a párt megteremtette a lehetőséget a költségvetési támogatás felfüggesztésére vonatkozó vagyonmegóvási intézkedés visszavonására- írja az az ÁSZ közleményében.

A Momentum Mozgalom elnöke megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit. Mindez azt jelenti, hogy a Momentum Mozgalom hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához. Erről az ÁSZ tájékoztatta a párt elnökét, illetve az intézkedést foganatosító Magyar Államkincstárat. Az ÁSZ egyúttal felhívta a párt elnökének figyelmét a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartására – folytatódik az ÁSZ közleménye.

Az ÁSZ ezúton arról is tájékoztatott, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztése továbbra is érvényben van, ugyanis a Párbeszéd 2019. január 16-a óta nem küldte meg az ÁSZ részére azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit.

Korábban Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője elmondta, a Párbeszéd az ÁSZ-nak minden szükséges dokumentumot rendelkezésére bocsájtott, amiket a Számvevőszék érdemi vizsgálat nélkül küldött vissza, álláspontjuk szerint ebből is kiderül, hogy az Állami Számvevőszék nem vizsgálni akart, hanem koholt vádak alapján feljelentést akart tenni.

„Egyértelműen politikai célt szolgál ez az eljárás, egyértelműen a Fidesz van emögött, méghozzá azért, mert az ellenzéki pártok elkezdtek együttműködni, és az együttműködéstől fél a Fidesz, attól fél, hogy elveszíti a hatalmát” – jegyezte meg a politikus.

Az ügy célja egyértelműen a politikai lejáratás – mondta Kocsis-Cake Olivio, aki szerint az állami támogatás megvonása egyben azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártok az EP-választáson és az önkormányzati választáson is szinte lehetetlen helyzetbe kerülnek. Az ügyészség és az Állami Számvevőszék pedig ezeket a politikai célokat szolgálja ki – tette hozzá.

A politikus akkor hangsúlyozta azt is, hogy nem igaz, hogy nem tudnak elszámolni a kampányköltséggel, ugyanis a párt egyetlen forint állami kampánytámogatást sem használt fel, kizárólag saját forrásból költöttek, 5,8 millió forintot.

Korábban a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, illetve Bősz Anett és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők közös beadvánnyal kezdeményezték az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál Domokos László leváltását az ÁSZ éléről, az ellenzéki pártok szerintük jogszerűtlen büntetése miatt.

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs