Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán évet értékelt, válaszul Budapest több pontján tüntettek. Percről percre a Mércén!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ma, előreláthatólag három órakor értékeli hívei és vazallusai előtt az elmúlt évet a gondosan körülkerített és lezárt Várkert Bazárban.

Az eseményre válaszul civilek, valamint ellenzéki pártok is demonstrációkat jelentettek be Budapesten

– civilek a Fiatalok a Demokráciáért csoport szervezésében már reggel teljes pályás blokád alá vonták a Lánchidat, melyet egész éjfélig fent kívánnak tartani.

Ugyanők szervezik a Hősök teréről egykor induló tüntetést – ennek keretében megsétáltatják a tömeget, a menet vége a Lánchídon lesz, meglehetősen közel az évértékelő helyszínéhez.

Később, délután négykor kezdődik a pártok tüntetése a Várban, a Szent György téren, Orbán Viktor irodájának közelében, ahol ma minden bizonnyal csak a személyzet tartózkodik – részükről vonulásról egyelőre nem tudunk, habár ez a helyszín is igen közel van a Várkert Bazárhoz.

Tudósítóink igyekeznek mindenhol ott lenni, élő videóinkat nézhetitek a Facebook oldalunkon, szöveges tudósításunkat pedig ebben a cikkben tudjátok percről percre követni.

Itt az utolsó élő videónk:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Mai évértékelőjében a miniszterelnök visszahozott pár régi elemet, és frissítette a családpolitikai támogatásokról szóló ígéreteket is, miközben egyáltalán nem hagyott fel 2015 eleje óta hirdetett fő üzenetével, mely szerint ölre menő harcot vív a gonosz háttérhatalom, Soros György és a bevándorlás ellen.

A legutóbbi közvélemény-kutatások határozott jelzése a kormánypártok felé magyarázhatja azt, miért beszélt most a miniszterelnök hosszasabban kitért a Magyarországon még szerinte is mindig súlyos szegénységre, hangsúlyozta azonban a Fidesz és a baloldal szociális felfogása közötti különbségeket is.

Ennek kapcsán kifejezetten szegényellenes kijelentések is elhagyták száját, mint például a „megélhetési gyerekvállalás” elítélése – amely párban a tehetősebbeknek nyújtandó, hétpontos családpolitikai programmal gyakorlatilag csak a magyar romákra lehetett erős célzás, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a miniszterelnök emellett a „szegények bűnözésének” Fidesz általi állítólagos megfékezésére is kitért.

Régi, szinte nosztalgikus hangulatot keltő eleme volt az idei évértékelőnek, hogy Orbán Viktor újfent részletesebben támadta az ellenzéket, igaz őket egyszerre minősítette egy „veszélyes világkormány” hazai ügynökeinek és szerencsétlen bohócoknak.

Külön érdekessége volt a beszédnek, hogy tőle szokatlan módon Orbán egy ellenzéki politikust külön is elítélt: a budapesti főpolgármesterségre a számok szerint esélyes Karácsony Gergelyről neve említése nélkül annak kapcsán mondta, hogy „kullogjon el”, hogy nem volt hajlandó elítélni a múltban zsidóellenes kijelentéseket tevő jobbikos politikusokat.

Orbán évértékelt, az ellenzék tüntetett. Fotók: MTI, Szerkesztett kép: Mérce

Nagyobb volt a füstgyertya, mint a lángja

Ami az ellenzéki válaszlépéseket illeti: reggel jó kilátásokkal indultak a tüntetők, miután viszonylag hamar útblokád zárta el a Lánchídon áthaladni akarók útját. Mindeközben fekete színű kordonnal és buszokkal próbálták elérni az évértékelő szervezői, hogy minél kevesebb látszódjon a Várkert Bárárból, ahol Orbán Viktor beszédét megelőzően a DK O1G-felirattal próbált sikertelenül akciózni, míg a Momentumnak valóban sikerült felfestenie a kormánysajtó által elbukott sajtóperek számát.

Az ellenzéki pártok „ellen-évértékelőjén” az összefogás és az EP-választásra hangolódás hangsúlyozása dominált, ugyanakkor jóval kevesebb konkrétum rajzolódott ki a felszólalásokból, mint akár Orbán hét családvédelmi pontja.

Ezen túlmenően leginkább a DK kósza kék füstgyertyái, az MTA épülete melletti – egyébként valóban felemelő és pozitív – egyperces néma csend és persze a végül az ÁSZ épületének „Fidesz-pártszékház” matricákkal történő teleragasztása maradhat emlékezetes, de a decemberi, rabszolgatörvény nyomán feléledő tiltakozási hullám a mai nap után inkább alábbhagyni látszik, mintsem új erőre kapna.

Ugyanakkor az is a nap krónikájához tartozik, hogy Pécsett -még ha alacsony létszámmal is – Budapesttel együtt tüntettek az évértékelő napján.

Ezzel zárjuk mai percről percre közvetítésünket, ha  tehetitek, legközelebb is tartsatok Mércével, és ne feledjétek, február 18-án az ellenzék az első „tavaszi” parlamenti ülésnapon is szembesítheti a kormányt mondanivalójával.

A Lánchídon jelenleg még mindig több ember lézeng, a lezárás elvileg éjfélig tart.

Fogynak a tüntetők az Állami Számvevőszék épülete előtt, viszont többen elindultak most a Lánchíd irányába.

Véget értek a beszédek az Állami Számvevőszék székháza előtt, miután elmondták beszédeiket, az ellenzéki politikusok „Fidesz pártszékház” feliratú matricákkal díszítették az intézmény kapuját, valamint a réztáblát, melyen az Állami Számvevőszék feliratnak kellene díszelegnie.

Az ellenzéki politikusok büszkén pózoltak művükkel:

A tábla:

 • Az ÁSZ egykor megbecsült intézmény volt, amikor Magyarország még demokrácia volt.
 • Ránk küldik az ügyészséget és az NAV-ot, hogy fenyegessenek minket. De nem hagyjuk magunkat. Azért csinálják, hogy ne szóljunk a munkásokért, a tanárokért, a fiatalokért és a nyomorgókért, a magyarországi cigányokért.
 • Ezt nem hagyjuk, mert Magyarországot jobban szeretjük, minthogy féljünk tőlük.
 • Hazafi az aki nem marad csendben.

Kepli Lajos annak a pártnak, a Jobbiknak a képviseletében állt a tüntetők elé, amelyet összesen már több mint egymilliárd forintra büntetett az ÁSZ. Kepli szerint a Fidesz ki akarja véreztetni az ellenzéki pártokat, és minden létező eszközt bevetnek, hogy a kialakult ellenállást megpróbálják elfojtani.

Amikor az ellenzéki pártokat egymásnak próbálják ugrasztani, az fáj nekik a legjobban, hogy ennek ellenére soha nem látott egység bontakozik ki – fejtette ki Kepli.

„A mi gerincünket nem lehet eltörni”

– tette hozzá.

Sokfélék vagyunk, de egy a célunk – mondta a jobbikos politikus –: a rendszer leváltása, és az elmúlt években hozott kormány intézkedések semmissé tétele, kiemelve ezek közül a rabszolgatörvényt.

Az LMP-s Demeter Márta arról beszélt, hogy a miniszterelnök márciusi ígéretéhez hűen elégtételt vesz politikai ellenfelein. Mint mondta, az ÁSZ jelenleg azzal foglalkozik, hogy elhallgattassa, ellehetetlenítse az ellenzéki pártokat, a tömeg válaszul

„mocskos Fidesz”

skandálásba kezdett. Demeter elmondta, a kormány az állami számvevőszéket használja, hogy megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, azonban ígéretet tett arra, ezt nem fogják hagyni.

Úgy gondolja, a rendszer szerinte retteg, és sokkal gyengébb, mint amilyennek tűnik

– továbbá kitért arra, hogy miközben az ász szolgaian végrehajtja a politikai alapú kéréseket, a korrupcióval nem kezd semmit.

Kifejtette, politikai érdekeket szolgál a szervezet, és miközben a Fidesznél semmit sem talált a vizsgálata során, az ellenzéki pártoktól százmilliókat igyekszik behajtani.

Demeter szerint a felelősök nem erőt mutatnak hanem félelmet, mert sejtik, hogy a jogállam helyreállítása után bűneikért felelni fognak – az ÁSZ vezetőinek a jogállam helyreállítása után le kell mondaniuk.

Végül hitet tett amellett, meg kell teremteniük egy olyan hatalomnak a lehetőségét, mely az emberek szolgálatába állítja az államot, és felelősségre vonja a jelenlegi vezetőket – ők pedig, mármint az ellenzék, hajlandóak megvívni az ide vezető politikai harcot.

„Az ÁSZ szégyent hoz a magyar jogállamiságra, elvesztette Állami Számvevőszék-jellegét, nem más, mint egy fideszes állami vámszedőszék.” – mondta a liberális politikus. Kitért még arra is, hogy:

– Megköszönhetjük majd Domokos Lászlónak és Orbán Viktornak, hogy megmutatták, milyen az, amikor nem működik a demokrácia. Így fogunk tudni demokráciát építeni.

– Ami most előttünk áll, ahhoz se Domokos Lászlónak, se Orbán Viktornak, se a Fidesznek, se az ÁSZ-nak nem lesz köze.

Tarthatatlan, hogy a független állami intézmények a Fidesz a saját céljaira használja, és még vállalni sem meri, hogy így próbálja ellehetetleníteni a politikai ellenfeleit, ugyanezt a módszert alkalmazva a az oktatás, a kultúra és a tudomány élet területein is –ezt már Kunhalmi Ágnes mondta.

A pártok pénzbüntetése mellett az ellenzéki képviselőket is bünteti a Fidesz, mert nem hagyják szó nélkül az autoriter politikájukat – teszi hozzá az MSZP-s politikus. „Azt bezzeg nem mondta el az évértékelőjében Orbán, hogy 2018-ban elsők voltunk a krónikus betegségekben elhunytak számában, és elérte a 100 ezeret azoknak a fiataloknak a száma, akik középfokú végzettség nélkül léptek a munkaerőpiacra”.

„Ha ellehetetlenítik az ellenzéket, ne csodálkozzanak ha néha belesípolunk a fülükbe”- mondta harciasan Kunhalmi, szavait pedig ugyancsak hangos sípolás követte.

Ha nyíltan betiltják a pártjainkat, akkor sem fogunk meghátrálni! – kiáltotta Kunhalmi.

Végezetül arról beszélt az MSZP-s politikus, hogy meg kell tanulni szolidárisnak lenni minden ellenzéki országgyűlési képviselőnek minden ellenzéki országgyűlési képviselőnek, és összefogásban, együtt kell indulni a választásokon.

A momentumos Nemes Balázs arról panaszkodott, az ÁSZ büntetései miatt nem tudják fenntartani magukat. Nemes kifejtette, az ÁSZ nem független állami intézmény, a kormány pedig a saját állampolgárai ellen dolgozik.

Nemes felszólította a jelenlévőket, mindenki menjen el szavazni, majd megállapította, ezek alapján száz százalékos lesz a részvétel, ezután kifejtette, minden egyes tüntetés egy szög ennek a rendszernek a koporsójába.

Ha a pártokkal ezt meg merték csinálni, akkor mit fognak csinálni egy átlagos magyar emberrel? – tette fel a kérdést a Párbeszéd képviselője, utalva az Állami Számvevőszék jelentéseire, amelyeknek alapján ellenzéki pártokat az utóbbi időben több száz milliós büntetésekre ítéltek.

„El kéne adni ezt a céget, mert ha nem, jön a NAV. Ez a Fidesz politikája.” – mondta a képviselő.

A politikus szerint a Fidesz nagyon fél az EP- és önkormányzati választásoktól, és ezért szorongatják a pártokat az ÁSZ segítségével. De ezek a pártok most összefogtak.

A menetet vezető ellenzéki képviselők heveny „Fidesz-maffia” skandálás közepette megérkeztek molinójukkal az Állami Számvevőszék székházához, ahol ismét beszédeket hallhatunk majd, melyekben vélhetően el fogják ítélni az állami szerv ellenzéki pártok ellen folytatott hadjáratát.

Az ÁSZ bejáratánál több sor rendőr várta az érkezőket, rögtönzött kihangosító rendszert állítottak a felszólalóknak.

A konferanszié ahogy a Várban, ismét Lukácsi.

 

 

A Magyar Anyák Facebook-oldaukon megosztották a pécsi Nők Ellenállási Mozgalma akciójához beérkezett képeket, amelyek cetlire felírt vagy krétával flaszterre rajzolt rövid „évértékelő” üzeneteket ábrázolnak.:

Annak megfelelően, hogy Nemes Balázs momentumos politikus a várbéli tüntetésen erre kérte a résztvevőket, a tömeg – miután „Szabad Akadémiát!” skandálással megérkezett – egyperces néma csend erejéig megállt a Magyar Tudományos Akadémia épületénél, ezzel mutatva szolidaritást a szorult helyzetben lévő intézmény dolgozói felé.

Az MTA-nál egyébként – ahogyan mi is megírtuk – kedden lesz tiltakozó akció, az Akadémiai Dolgozók Fóruma hirdetett élőláncot délután 1 órára.

Most haladnak át az egyesült tüntetések után a tüntetők a Lánchídon, a tömeg vége most ér fel a hídra, míg az eleje már csaknem a pesti hídfőnél jár.

 

– skandálják a tüntetők a főváros utcáin. Népszerű rigmus emellett

 • Orbán takarodj! (Vidd az összes haverod!)
 • Utáljuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!
 • Demokráciát!

A menetet továbbra is az ellenzéki képviselők vezetik rengeteg újságíró társaságában, emellett feltűnt Molnár F. Árpád internetes celeb, főállású echelon-tanú, a Hírháttér Multimédia vezetője is.

A képviselők mögött a pártok zászlóit viszik az aktivisták – a zászlógyűjtő-bajnokságot ezúttal több korábbi alkalomhoz hasonlóan ismét a Jobbik nyerte, kissé lemaradva követi azonban a DK és az MSZP, a többi megjelent szervezet zászlaja nem látszik az első sorból.

A tüntetők jelenleg a Hunyadi sétányon vonulnak az állami számvevőszék felé, a menetet az ellenzéki képviselők vezetik egy molinó mögött:

A vonulók nemsokára áthaladnak a reggel óta blokád alá vont Lánchídon, majd az MTA előtt tiltakoznak egy rövid ideig, mielőtt tovább vonulnának az ÁSZ-hoz.

Véget értek az ellenzéki politikusok beszédei a Várban tartott „Értékelni jöttünk!” tüntetésen, melyet a pártok közösen szerveztek, és valamennyi ellenzéki pártból érkeztek felszólalók.

A beszédek után lejátszották az Örömódát, az Európai Unió himnuszát, majd a Szózatot, melyet a politikusok együtt énekeltek is.

Lukácsi ezután felszólította a sajtósokat, hogy menjenek a színpadra, majd a résztvevőket, hogy tegyék le a zászlókat, és emeljék fel a telefonjukat bekapcsolt vakuval, hogy meg lehessen számolni, hányan voltak a Várban tüntetni, ennek eredménye az alább látható.

A tüntetők ezután a tervek szerint a lezárt Lánchídon keresztül először rövid időre az MTA elé, majd az Állami Számvevőszékhez vonulnak, hogy ott tiltakozzanak a pártok bírságolása ellen.

Lukácsi elmondta, egy molinó mögött a képviselők vezetik a menetet, majd megköszönte a civileknek, hogy egész nap blokkolták a Lánchidat.

Az Állami Számvevőszéknél újabb beszédek várhatók.

Hadházy Ákos azt mondta, nemcsak beszélni kell a Szél Bernadett által említett névtelen hősökről, így tapsot is kért nekik. A politikus szerint akik Magyarország Európai Uniós tagságáért küzdenek, ők nem hazaárulók hanem hősök.

Mivel „a a legjobb védekezés a támadás”, Hadházy azt szeretné, ha a következő rendezvény neve az lenne, hogy „Támadás” amihez nem kellenek fegyverek, hanem toll papír, és nagyon sok elszántság kell, utalva az uniós ügyészséghez való csatlakozásért zajló aláírásgyűjtésre.

A független képviselő beszédében kitért rá, hogy

– Eljött a tettek ideje.

– Ti vagytok azok, akik büszkén jöttetek, és kerestétek egymást. Ők sötétben lopakodtak be a Várkert Bazárba, mert félnek. De mi nem félünk.

– A Családok Évén túl vagyunk. Orbán hazudott az otthon nevelő családoknak, hazudott Paks II-ről.

– Orbán buta országot akar, lebutított alattvalókkal. Elűzik az egyetemeket, és magánegyetemen képeztetik a saját sleppjük gyermekeit.

– Az MTA-t a Legnagyobb Magyar alapította, és a Legkisebb Magyar akarja sírba tenni.

– Van még szabad média, és vannak még szabad emberek Magyarországon.

– Polt Péter és az ÁSZ a két csahos kutya, akik védik Orbán rendszerét. Kövér László a törvénytelenséget törvénnyé teszi a Parlamentben.

 

 

 

A párbeszédes V. Naszályi Márta, budavári önkormányzat képviselője „minálunk” köszöntötte a tüntetőket. Kifejtette,

„évet értékelni jöttünk,”

majd elmondta, az elmúlt évben a magyar állam elővásárlási jogot jegyzett be a kerület valamennyi ingatlanára, valamint elvette az önkormányzati telkeket, melyek a kormányzati épületek mellett vannak.

Emellett létrehozták a várkapitányságot, sajátos jogokkal ruházták fel a várnegyed kezelésére, majd odaadták neki az MTA egyéves költségvetését.

V. Naszályi elmondta, napokban jelentették be hogy további kormányzati épületeket szeretnének felépíteni a várban, mert 1944-ben voltak ott ilyenek, majd megkérdezte, akarnak-e a jelenlévők akkor élni – a tüntetők nem szeretnének.

Emellett kifejtette, a hatalom birtokosai budavári luxuspalotákat akarnak építeni, ahova ők akarnak beköltözni.

A későbbiekben a rabszolgatörvény hátrányairól beszélt, majd elmesélte, valaki felvetette neki, ötven éve is hat napot dolgoztak az emberek hetente – erre válaszul párbeszédnek álcázva kifejtette, habár ötven éve is ez volt, talán nem kéne ötven évvel ezelőtti körülmények között élni.

Verdiktként elmondta, egy elhazudott múlt hamis díszleteit akarja felépíteni a túldolgoztatott magyarok munkája árán, nemcsak a várnegyed ingatlanjaira jegyzett be elővásárlási jogot, hanem a rabszolgatörvénnyel minden magyar munkás szabadidejére is. Végül

„a vár a miénk, az ország a miénk, és legfőképp a jövő is a miénk!”

felkiáltással fejezte be mondandóját.

A momentumos Nemes Balázs kezdésként a vidéki tüntetőknek kért tapsot. Szerinte a rendszer először Budapesten, majd fokozatosan vidék felé haladva fog megdőlni. Azt emelte ki, hogy csupa jó hír érkezik vidékről, hogy sok helyütt megvan a közös jelölt és az ellenzéki egység.

A kormánypropagandáról szólva felidézte, hogy a Momentum a mai nap folyamán felírta a Várkert Bazárhoz felhúzott fekete kordonokra, hogy a kormánymédia 109 helyreigazítási pert vesztett el.

Majd Oláh Gellértet, a 888.hu korábbi munkatársát köszöntötte „ismét a magyar munkaerőpiacon”, miután az újságíró karlendítős ügye miatt felmondott.

A kormánypropagandistákat „analfabétáknak” nevezve azt mondta, ők nem tudják elhitetni vele, hogy az Állami Számvevőszék független, megemlítve azt, hogy az ÁSZ előtt folytatódik majd a tüntetés, majd felhívott mindenkit, hogy írja  alá az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

Végül a sarokba szorított MTA melletti szolidaritásra buzdított, és arra kérte a tömeget és a szervezőket, hogy az ÁSZ felé menet álljanak meg egy perces néma csend erejéig, majd buzdítsák a magyar tudósokat.

Frissítés, 20.26: Korábban tévesen azt írtuk a közvetítésben, hogy Bangóné Borbély Ildikó maga idézte Lenint. Ezzel szemben egy 2007-es Orbán-idézetet elevenített fel. A tévedést azóta javítottuk, azért pedig elnézést kérünk.

Az országgyűlési képviselő először a rendőröknek üzent. Közölte velük, hogy a jelenlegi hatalom nem fizeti ki nekik a túlóráikat, de ők eltörlik majd a „gyalázatos” rabszolgatörvényt.

A rendőrök után Orbánnak is üzent: „Viktor, a te négy kereked már régen nincs ki.” A képviselőnő elmondta, hogy szerint Orbán Viktor már csak a talpnyalóinak értékel évet, miközben a nép az utcán van, és tüntet. A miniszterelnök nem mer a nép szemébe nézni, inkább elbújik fekete kordonok mögé – tette hozzá.

A továbbiakban arról beszélt az MSZP-s politikus, hogy a Fidesz decemberben olyan törvényt fogadott el, ami lehetővé teszi Magyarországon a rabszolgamunkát. Bangóné ezután megkérdezte a tömegben állókat, hogy ők mikor láttak utoljára fideszes képviselőt dolgozni.

A képviselő azt is mondta, hogy azért beszélt többet az ellenzékről Orbán az évértékelőjében, mert fél.

Beszédét egy Orbán Viktor 2007-es évértékelőjében a privatizációra reagáló Lenin-idézet felemlegetésével és a mai Orbán ellen fordításával zárta:

„A kapitalisták azok, akik eladják nekünk azt a kötelet, amire majd felakasztjuk őket.”

Bangóné Borbély Ildikó.

Bősz Anett, a Liberálisok képviselője

„Sziasztok demokraták!”

kiáltással köszöntötte az egybegyűlteket, majd arról érdeklődött, búcsút intünk-e Orbánéknak.

A tömeg igennel felelt.

Fotó: Dián Ákos

Elmondta, hitet kell önteniük az elnyomottak százezreibe, millióiba, akiknek el kell mondani, hogy ők – mármint az ellenzékiek – újjáépítenék a jogállamot és a demokráciát, mivel ez minden demokrata közös feladata. Mint mondta,

„Szabadságunkat csak felelősségvállalással válthatjuk meg, és olyan országért kell küzdenünk, ahol az ember nem felelős azért amiről nem tehet.”

Kifejtette továbbá, hogy nem Orbán gyűlölete, hanem az aggodalom tartja össze az ellenzékieket, amit a következő csoportokért éreznek:

 • az országért
 • az elnyomottakért
 • a rendszer által nap mint nap megtaposott nőkért
 • a nyomort újratermelő oktatásban senyvedőkért
 • a mozgássérültekért
 • a meleg közösségért
 • a lecsúszó vidék Magyarországáért
 • valamint mindenkiért, aki Orbánnak nem tetsző gondolatokat fogalmaz meg.

Olyan országot építenének, melyben a bizalom, szolidaritás, kitartás köteléket fűz ember közé, nem, olyat ahol magyar és magyar mindenen összevész és ezáltal összerombolja a jelenét valamint a jövőét.

Olyan Magyarországért szeretnének küzdeni, ahol az emberek méltó módon tudják élni az életüket,

ahol a rabszolgatörvény és egyéb galádságok nem tapossák sárba az emberek jogait, és ettől fél Orbán, egy olyan országtól ahol újjáépült a demokrácia. Végül felszólította a megjelenteket,

„mondjuk minél hangosabban, hogy Orbán Viktor is meghallja, hogy demokráciát és európai Magyarországot követelünk.”

Az LMP-s képviselő azzal kezdte beszédét a Sándor-palota előtti tüntetésen, hogy a legújabb közvélemény-kutatások szerint Orbán Viktor támogatóinak száma gyorsan csökken.

Ez szerinte azt mutatja, Orbán már rájött, hogy migránsozással már nem tud EP-választást nyerni, ezért családpolitikai ígéreteket fogalmazott ma meg. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ez kevés embert fog igazán jól érinteni, ugyanakkor pedig

„hiába születik több gyermek Magyarországon, ha fennmarad a gyűlölet kultúrája.”

Fotó: Dián Ákos

Orbán világképével szemben Schmuck szerint a kormány egyszerűen kiszolgálja a multikat, eladja nekik a dolgozókat, így sereghajtóvá váltunk az EU-ban, óriási a munkaerőhiány, magányos idős emberek maradnak csak az országban.

A rabszolgatörvényt az  LMP politikus szerint egyértelműen a multik kérésére, a német autóipar érdekében fogadták el, és a klímaváltozásra fittyet hányva működnek velük együtt.

Ugyanakkor szerinte Orbán évértékelőjéből teljesen kimaradt a több százezer devizahiteles helyzetének rendezése, a minimálbér emelése, az otthonápolás munkának való elismerése.

Minderre azonba nincs pénz!

Szögezte le, majd a sérelmek sorát az CEU elüldözésével, és az MTA ellehetetlenítésével folytatta, amelyek szerinte arra utalnak, hogy a kormány elüldözi az országból a tudást.

Schmuck Erzsébet azonban kiemelte, megváltozott valami, hiszen az ellenzék, a szakszervezetek és a civilek immár egységesen lépnek fel. Kiemelte, hogy az EP-választások májusi tétje az, hogy olyan képviselőin lesznek-e Brüsszelben akik a valós problémákra fókuszálnak majd.

A pártszóvivő „Soros-ösztöndíjas diák év végi feleléséhez” hasonlította Orbán Viktor évértékelőjét.

– A Mészáros-vagyon gyarapodása miatt „erkölcstanból” egyest adott Orbánnak. „Barátom, ez nem üzleti ügy, hanem lopás.”

Orbán Jakab szerint rossz tanuló, kilenc éve folyton évet ismétel. Magyarországon szerinte csak stadion épül. A Fidesz nem programmal, hanem politikai leszámolással akarja legyőzni az ellenzéket – utalt az ÁSZ-vizsgálatokat követő büntetésekre az ellenzéki pártok ellen.

 

Fotó: Dián Ákos

Orbán Viktor kijelentette, hogy számára csak a Fidesz a nemzet. Jakab szerint az ellenzék fellázadt, és belekiabálta a csendbe, hogy „Elég volt!”

„Ébresztő” – üzente azoknak, akik még otthon vannak. Szerinte a Fidesz legfőbb szövetségese a közöny.

„Mi nem vagyunk birkák, mi nem vagyunk rabszolgák.” – tette hozzá.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője segítséget kért a tüntetőktől, mondják meg neki, ki lakik „ebben a házban”, „illetve abban a palotában” utalva a szomszédos karmelita kolostorra és a Sándor-palotára. A tömeg O1G-vel és „Bajszos Szar”-ral felelt.

Orbán Viktor Gréczy szerint Magyarország diktátora, Magyarország „államformája” pedig diktatúra. A kommunisták és fasiszták találkozása – ahogyan a kormány és a Fidesz illeti az összefogást – helyett valódi együttműködés ez, és az igazi kommunisták és nyilasok pedig a Fideszben vannak.

A DK-s politikus szerint fájóan hiányos lett Orbán évértékelője. Kimaradtak a beszédből a devizahtitelesek, a nyugdíjasok, a a gyerekük felvételijéért aggódó családok, a tandíj szorításában élő fiatalok. A magyar családok Gréczy szerint már szavaztak, 600 ezer magyar hagyta el Magyarországot, ők már nemet mondtak erre a rendszerre.

„Nem azért álltunk az utcán a Kossuth téren decemberben és rendezetetek 60 városban útlezárást, mert nem volt jobb dolgunk” – mondta.

Gréczy zárásképpen a negyedik magyar köztársaságot éltette, szerinte az új magyar köztársaság nem épülhet arra, hogy „ezeknek megbocsátunk”.

Gréczy beszéde alatt néhány DK-s szimpatizáns kék füstgyertyát is gyújtott, Lukácsi Katalin kénytelen volt a beszéd után arra inteni őket, hogy ezért eljárás alá vonhatja őket a rendőrség:

Lukácsi Katalin, a KDNP egykori tagja konferálta a tüntetést, aki elmondta, nagyszerű hogy a tüntetést ellenzéki pártok együtt szervezték, majd elmondta, a tüntetők a beszédek után az Állami Számvevőszék elé vonul, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a megbírságolt pártokkal.

Elmondta, most nem az üres összefogás-mantra folyik, hanem valódi, ügyek mentén megvalósuló együttműködést folytatnak.

Lukácsi kifejtette, ezúttal nem az a hazugságparádé várható, melyet Orbán adott elő a Várkert Bazárban, hanem valódi problémákról és az országot érintő jelenségekről lesz szó.

Hamarosan kezdődik az ellenzéki pártok tüntetése a Várban, a Szent György téren, Orbán Viktor irodájának közelében. Tudósítóink szerint nem sokkal a kezdés előtt 600-700 ember gyűlt össze a téren.

Budapest, 2019. február 10.
Az ellenzéki pártok Értékelni jöttünk! címmel meghirdetett tüntetésének résztvevõi a Szent György téren Orbán Viktor évértékelõ beszéde után 2019. február 10-én.
MTI/Mohai Balázs

Balog Zoltán volt miniszter örömét fejezte ki, mert „mindig erőt ad nekünk, ha a Vezetőnket hallgatjuk”, és lezárta az eseményt. Közben a város különböző pontjain zajlanak a kormányellenes tüntetések, kövessék őket itt a Mércén.

A Várkert Bazárt Orbán Viktor ma tartott évértékelő beszéde miatt alaposan elszigetelték – amellett, hogy buszokat parkoltattak végig az épület előtt, fekete drapériával borított mobil kerítést is felállítottak.

Ez príma felületet biztosított a Momentum környéken járó aktivistáinak, akik festékszórójukkal kifestették a vásznat.

A feliraton Mészáros Lőrinc, kiemelkedően sikeres felcsúti üzletember, Orbán személyes barátjának a vagyonosodására hívták fel a figyelmet egy grafikon segítségével, a 109-es szám, valamint a „LE A PROPAGANDÁVAL” felirat társaságában.

Az akció után a rendőrök rögvest akcióba léptek, és igazoltatták az aktivistákat.

A bejelentések sora nem ért véget: a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi kiadásokra, így Orbán szerint kijelenthetjük, hogy

„az egészségügyben is mocorog már valami”

Az évértékelő zárásaképpen úgy fogalmazott, véget ért a száz év magyar magány korszaka (ezt az szószerkezetet már az év első kormányinfóján is használta). Orbán kajánul hozzátette: kis humor hiányzik ugyan, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik. 

Az igazi nagy utazás még vár a magyarokra, az igazi nagy győzelmek még hátravannak, mondta Orbán, hozzátéve, „rajtunk van a gondviselés áldása”.

Ezzel zárult tehát Orbán 21. évértékelője, nézzük, hogyan reagálnak az elhangzottakra a tüntetők és az ellenzék.

Helyszíni tudósítónk jelenti, nem áll meg a villamos a Várkert Bazárnál. Úgy tűnik, a kormányzat még azt is szeretné megakadályozni, hogy a lekordonzott helyszín közelébe menjen bárki is, a BKK pedig partner ebben.

Miután a Lánchídon rövid, rögtönzött évértékelők hangoztak el, a Hősök teréről érkezett tüntetők, valamint a blokád résztvevői együtt elindultak a Várba, ahol a miniszterelnök új irodájánál tartott, ellenzéki pártok szervezte tüntetéshez csatlakoztak.

Nagyjából százötven fős tömeg hömpölygött felfele a Király lépcsőn, hogy egyesüljenek a pártok utcára szólított támogatóival.

A pártok négy órakor kezdődő demonstrációjára egyelőre 250-300 ember várakozik, így miután a két csoport egyesült, több, mint négyszáz fősre duzzadt a tömeg.

Egyelőre nem kezdődött el a program Orbán irodája előtt, azonban egy külföldről érkezett Európai Unió szimpatizáns talpig uniós zászlóba öltözve EU-s zászlókat osztogat a megjelenteknek.

A 2019-es Orbán évértékelő retorikailag legfontosabb elemének a szociális- és családvédelmi akcióterv-csomag bizonyult.

Ennek pontjai:

 1. 10 millió forintos, kedvezményes kölcsön nőknek gyermekvállalásra, a törlesztést első, második gyermek születésekor felfüggesztik, a harmadik gyermek után pedig a maradék tartozást elengedik
 2. a CSOK rendszer jelentősen kibővítik, külön falusi CSOK is indul két gyermek esetén 22 millió, 3 gyermek esetén 35 millió lesz a támogatás
 3. a nagycsaládosok jelzáloghitelének átvállalása is változik: 2. gyermeknél 1 millió forintot, 3. gyerek születésénél 4 millió, minden további gyermek születésénél 1-1 millió forintot vállalnak át
 4. és a 4 vagy több gyermeket szülő nők ígérete szerint mentesülnek az SZJA alól „életük végéig”
 5. 2 és fél milllió forintos, vissza nem térítendő támogatás autóvásárlásra családoknak
 6. teljes bölcsődei ellátást is ígért a miniszterelnök, az év végéig 10 ezret építenek, meg, 2022-ig pedig további 11 ezret.
 7. nagyszülői GYED bevezetése a gyermekek gondozásához, diákoknak pedig kedvezményes avagy néhány esetben ingyenes külföldi tanulmányutat is ígért.

„Ez a magyarok válasza, nem pedig a bevándorlás!”

– tette hozzá Orbán.

 

„A szitán már átláttunk, a helyzetet értjük, a kevert népességű országok keserveit ismerjük, most cselekednünk kell”

– innen folytatta beszédét Orbán, a háborús retorikát továbbra sem elengedve.

A pénzemberek, brüsszeli bürokraták, álcivilek nem törhetnek át, rést sem találhatnak – mondta.

Orbán szerint „ezek a pénzemberek úgy gondolják, nekik kell irányítaniuk a világot”, ám az ő sikereik mások kárából származnak.

Majd érdekes ideológiai fejtegetésbe kezdett:

az európai baloldal Orbán szerint azt a téves következtetést vonta le a második világháború után, hogy a nemzetiszocializmusból a nemzetit kell kitörölni.

Majd hozzátette Frans Timmernasra utalva: Soros embere vezeti a bevándorláspárti politikusok listáját, a Fidesz pedig arra készül, hogy őket megállítsa.  „Olyan Európát akarunk, amely elfogadja, hogy Közép-Európa a saját útját akarja járni” –mondta a miniszterelnök.

A „magyar ember” Orbán szerint nem bevándorlással akarja pótolni az egyre kevesebb születendő gyermeket, hanem magyar gyerekekkel. „Ha beletörődünk, hogy biológiailag sem tudjuk fenntartani magunkat, azzal beismerjük, hogy saját magunknak sem vagyunk fontosak” alapozta meg a várva várt nagy családpolitikai bejelentéseket.

 

Orbán szerint külföldről irányított „nemzetközi erők” akarják eltörölni vallásunkat és kultúránkat. Az Internacionálé sorait idézve azt mondta, ezek az erők úgy gondolják:

„Ez a harc lesz a végső”

Ezért szerinte ezek az erők bármit meg is tesznek.

Majd a migránsozós elem jön a beszédben, ismét elmondta a Orbán, szerinte az EU be akar telepíteni sok millió bevándorlót, Soros György pedig már „4 millió, Törökországban várakozó migránst telepítene”, „migránsvízumot” és „bankkártyákat” adnak nekik.

Hosszan sorolja, szerinte Soros György és Brüsszel hogyan támadja és korlátozza a magyar kormány ez ellen és a határok védelmében tett erőfeszítéseit.

„Az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt, azaz a népet nem lehet kihagyni.”

– mondta, utalva arra, hogy 2016-ban csak Magyarországon volt a bevándorlásról (egyébként érvénytelen) népszavazás.

Újfent felidézi, hogy szerinte a „bevándorlóországok” „kever országokatz hoznak létre”, amelyben a kereszténység gyorsan el fog tűnni. Majd ismét azzal érvel, hogy „egyszerű matematika” szerint az „egykor nagy keresztény országok” még életünkben át fog alakulni.

„Nekünk, közép-európaiaknak azonban még megvan a saját jövőnk, a szüleink, nagyszüleink életének folytatása.”

–helyezte ezzel szembe, miért lép ő föl a nemzetközi színtéren.

Orbán a magyar mérnökök és munkások teljesítményét dicsérte, és kiemelte, hogy mi vagyunk a 34. legtöbbet exportáló ország. Szerinte

„Jó, ha az ember tudja, hol a helye, de ez nemcsak lefelé, hanem fölfelé is igaz.”

A miniszterelnök azt is állítja, van válaszunk arra, hogy a világgazdaság lelassul, „kihűl”, s mint mondja, ha a többiek lassulnak, „mi a kanyarban fogunk előzni”. A gazdasági eredményeket méltatta még egy-két mondat erejéig, amelyek azt mutatják, hogy „nagy teljesítményre képes emberek” országa Magyarország

Majd a kommunizmussal és nemzetek feletti világkormánnyal kezdett riogatni Orbán, de hogy kik is akarnak pontosan világkormány „eszkábálni”, de az nem derült ki.

Karácsony Gergelyre célozva azt mondta: az, hogy őt nem zavarja, ha a „zsidókat listázó” jobbikos képviselővel való együttműködés elfogadhatatlan, és szerinte nemhogy főpolgármesterként kellene indulnia, hanem „elkullogni a kertek alatt.”

Majd arról beszélt, hogy szerinte az ellenzéki képviselők „vádnorszínészekként” próbálkozásait figurázta ki. „Ajtónak szaladást, pókemberezést” emlegetett az MTVA székházban történtek nyomán.

„Elnézést kérek Fábry Sándortól, de ez jobb volt, mint a szilveszteri kabaré.”

Mondta. Azt is leszögezte, szerinte az antiszemita-szélsőbaloldali összefogást Frans Timmermans „a nemzetközi baloldal vezetője” is elfogadta, ezért jobb lenne ha Magyarországgal nem foglalkozna és „elkullogna a hollandusokhoz.”

Kijátszottuk a legerősebb lapunkat, szegénység ellen munkával védekezett Magyarország – mondta Orbán. 2010 óta egymillió ember tudott kitörni a szegénységből, és ezt az Unió írta rólunk, pedig „nem vagyunk a lieblingjeik” – dicsekedett a miniszterelnök.

Saját elmondása szerint ma sem hajlandó azt elhinni, hogy a szegénység nem felszámolható Magyarországon, és leszögezte, hogy a szegénység márpedig fel számolva hazánkban.

„Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyarnak lenni” – mondta.

Majd a szerénységben való tobzódás után elkezdődött az odamondogatás az ellenzéknek is.

A magyar ellenzékről aligha tudna újabbat és súlyosabbat mondani, mint azt, hogy bevándorláspártiak, és Soros Györgyék tartják őket lélegeztetőgépen. Szélsőjobb és a baloldal násza jött létre Magyarországon, ami lényegében a „politikai pornográfia” –mondta, bármit is jelentsen ez.

A Fiatalok a Demokráciáért által szervezett demonstrációk – a hídblokád, valamint a Hősök teréről indult menet – összeért a Lánchídon, ahol a tüntetők rögtönzött évértékelőt tartanak.

Beszéltek többek között

 • a Fideszre szabott választási törvényről
 • a határkerítésről
 • a letelepedési kötvényekről
 • az éhezésről és a szegénységről
 • a hazugságpropagandáról
 • a magyar gazdaság siralmas állapotáról
 • az egészségügyről, azon belül a magánegészségügy problémás voltáról
 • a fizetős felsőoktatás problémájáról
 • a stadionépítésekről
 • a „töketlen” ellenzéki pártokról.

Közben a hidat folyamatosan blokkoló autósok kitartóan dudáltak, valamint nem sokkal a Hősök tereiek érkezése után csatlakozott egy – viszonylag – nagyobb, ötven fős csoport a demonstrálókhoz.

 

„A magyar sokat dolgoznak, házat építenek, iskolába és tanulni küldik a gyerekeiket. Mi ez kérem, ha nem felemelkedéstörténet.”

szögezte le a miniszterelnök, majd hozzátette,

„Tíz év közös munkájának eredményeként a magyarok ismét hisznek közös jövőjükben.”

Ezek után a miniszterelnök a jövő „megmérettetéseit” sorolta fel, amelyekkel szerinte a magyar nemzetnek meg kell küzdeni.

Orbán leszögezte:

„Nemzetünk mintegy tíz év alatt talpraállt, viszavette az önrendelkezés jogát. Ezért röviden a válaszom:

Győzni fogunk és újra és újra győzni fogunk.”

Hozzátette azonban,

”Nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, az jelenti a győzelmet, ha az országunk nyer.„

Orbán leszögezte, nem ”divatos ideológiák„, hanem a nemzet érdekében kormányoznak, ezért számukra a legfontosabb hogy a bürokráciát és ”ostoba akadályokat„ a magyarok elől

”Cserébe viszont csak azt várják el, hogy tartsák be a törvényeket, fizessék be az adóikat, és ha meggazdagodnak, ne próbálják befolyásolni a kormányzati politikát.„

Azt is bejelentette, a következő tíz év kihívása az, hogy a Magyarországról kivitt profit mértéke jelentősen csökkenjen, ezt pedig az egyik legkomolyabb kihívásnak nevezte.

”A legkeményebb dió, hogy megnyissuk az emberhez méltó élet, a talpraállás útját, ne kerteljünk, most még százezrekről beszélünk, akiket mindenkit otthagyott.„

Orbán a magyar baloldal történelmi szégyenének nevezte, hogy a szegényeknek csak ”alamizsnát nyújtott„ és ”nem gátolta meg a megélhetési bűnözést„

”Akik nem a gyermekeikért, hanem a gyermekeikből akarnak megélni, nem adunk erre lehetőséget„

Szögezte le.

Balog Zoltán felkonferálása után lépett pódiumra a kormányfő. Orbán Viktor humorizálva kezdte beszédét, miután meglepettségét fejezte ki az évértékelő utáni nagy érdeklődés miatt, majd hozzátette, őt magát is az a kíváncsiság hajtja, vajon mi újat mondhat még a miniszterelnök.

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt, amikor harmadszor is kétharmaddal nyert a Fidesz, amikor a magyar gazdaság 5 százalékkal növekedett- mondta Orbán.  „Nem tévednek, ha az előbbi és az utóbbiak között összefüggést sejtenek” –tette hozzá.

Az eredmények Orbán szerint sohasem a vakszerencsének köszönhetőnek.

„Bár vak tyúk is talál szemet egyszer, de nem háromszor.”

Sem a harmadik kétharmad, sem a kiemelkedő gazdasági növekedést nem adták ajándékba, mondta Orbán, úgy fogalmazva, hogy mindkettőért Magyarország dolgozott meg.

A miniszterelnök hálát adott a Jóistennek, némileg a dolgozóknak hízelegve köszönetet mondott azoknak, akik „tekerik a magyar gazdaság biciklijét”. Köszönet mondott Orbán azoknak is azoknak, akik tudták, hogy csak „együtt találjuk meg a számításainkat”.

Orbán szerint mindennél fontosabb kérdés: az ország állapotát értelmezhetjük-e felemelkedéstörténetként? Majd egy évtizedes visszatekintésként 2009-re emlékezett vissza,  amikor a szerinte baloldali „rémkormányzás” utolsó előtti éve volt, azt mondta akkori évértéeklőjében: Magyarországnak új irányra van szüksége. Ma azt mondja: ma egy magyar gyermek úgy születhet, hogy valószínűleg meg fogja érni a 22. századot.

Itt sikerlajstrom felsorolásába kezdett, említve a munkanélküliség, államadósság csökkentését, mindeközben pedig a jövedelmek növekedését.

Az MTI nemrég hivatalosan is megerősítette, hogy a miniszterelnök ma új, „családvédelmi tervet” is ismertet évértékelőjében. A beszédnek azonban komoly fordulatot kellene felmutatnia a kormány politikájában, ugyanis az elmúlt napokban ismertetett független közvélemény-kutatások már jelentős Fidesz-KDNP esést mutatnak.

A Medián felmérése szerint például félmillió szavazó pártolt el egy hónap alatt a kormánypártoktól három hónap alatt, most a teljes szavazókorú népesség 38 százaléka, ez a szám szeröintük októberben még 45% volt.

Ugyanezen idő alatt 43-ról 52 %-kra nőt azok aránya, akik szerint az ország rossz irányba halad. Az esés minden bizonnyal a rabszolgatörvény elleni tiltakozások, tüntetések és sztrájkok eredménye.

De esést mutat az IDEA Intézet felmérése is, az ő számaik szerint egy hónap alatt 35%-król 32%-kra, és ők azt is megállapították, hogy enyhén erősödött a Jobbik tábora is, miközben a baloldali ellenzéké változatlan maradt.

Félmilliós szavazóbázis-csökkenés már egészen komoly kihívás a kormányfő számára, utoljára ennél nagyobb mértékű esés 2014 decemberében volt, akkor drasztikus mértékben, egy hónap alatt 16%-kal esett Orbán Viktor támogatottsága. Ez után kezdődött az a Soros-ellenes, és bevándorlás-ellenes kampány.

 

Két helyre is megpróbálták kirakni az O1G feliratot a Várkert Bazár mellé felhúzott kordonra a Demokratikus Koalíció aktivistái, ám a biztonságiak mindkétszer letépették velük, mondván, hogy magántulajdont rongálnak – írja a HVG.

Megérkezett az időközben több, mint kétszáz fősre duzzadt tömeg a Lánchídhoz.

Útközben megálltak a Magyar Tudományos Akadémia épületénél, hogy tiltakozzanak a forráskivonások ellen, majd rövidesen továbbindultak, hogy bevegyék a főváros legöregebb hídját.

Eközben három óra körül várhatóan a miniszterelnök is elkezdi évértékelő beszédét a közeli Várkert Bazárban, így a demonstráló tömegnek alkalma adódhat kint hőbörögni, miközben Orbán meglapogatja önnön vállát.

 

„Úgy hagytok magatokon kívül mindenkit az út szélén, akár a sz.ros pelenkát”

A Magyar Anyák akciócsoportnak – akikről többször írtunk már itt, a Mércén is – ez a summázott véleménye arról, hogy milyen volt anyának lenni Magyarországon a Családok Évében, ezt pedig bővebben is kifejtik saját évértékelő videójukban.


Mint elmondják, elegük van abból, hogy szélmalomharcot kell vívni azért, hogy tisztességes körülmények között szülhessenek, és hogy míg a stadionok gyepe fűtött, az állítólag oly nagy becsben tartott anyáknak hideg padlón kell a beteg gyerekük mellett feküdni. De emellett Orbán fejére olvassák sok más mellett a hálapénz megalázó intézményét és az orvoshiányt is, sőt az egészségügy helyzete mellett– az oktatástól a kormány szociálpolitikáján át a gyűlöletkeltő propagandáig – mindent, ami miatt fenntartásokkal alapít valaki családot.

Mindezek ellenére leszögezik: bár dühösek,  mégis itt vannak, és

szeretnék ebben az országban felnevelni a gyerekeinket.

Nem kell orákulumnak lenni, hogy sejtsük, Orbán mai évértékelőn egészen más fénytörésben jelenik majd meg a magyar anyák helyzete.

Lassan az Oktogonhoz érnem az Álljon le az ország! tüntetés résztvevői, melynek szervezői között az Oktogon közösség tagjai is ott vannak. Jelenleg nincs arra vonatkozó információnk, hogy nemzeti goát szerveznének a villamossíneken, azonban így, hogy saját számításaik alapján több, mint százan vannak, bármi elképzelhető.

Helyszíni tudósítóink jelentése alapján a tüntetők száma akár a 150-180 főt is elérhette, mióta elindultak.

A zajkeltő eszközökkel bőségesen felszerelkezett tömeg gyorsan mozog, így nem elképzelhetetlen, hogy háromra, Orbán évértékelőjének kezdetére elérjenek a Lánchídra.

A menetet a résztvevők számához mérhető tömegben biztosítják rendőrök, bár ők javarészt a vonulókat követő furgonokban melegednek.

A Széchenyi téren gyülekeznek a tiltakozók, a Nők Ellenállási Mozgalma kezdeményezésére, akik saját véleményeket várnak, amelyeket a flaszterre írhatnak majd föl.
Az eseményt élőben is közvetítjük:

Hosszas várakozás után elindultak a Hősök terén gyülekező tüntetők a Lánchídra, hogy ott csatlakozzanak a blokádhoz, majd az ellenzéki pártok tüntetéséhez. Valamivel több, mint százan vonulnak az Andrássy úton a Fiatalok a Demokráciáért tüntetésén.

A Hősök terén a rendőrök jó ideig nem engedték elindulni az összegyűlteket, mivel a számuk nem érte el a százat, így a tüntetés szervezői sorba állították a megjelenteket, és addig számolták őket újra és újra, míg össze nem jött a megfelelő számú ember, így végre útra kelhettek.

A vonulókat az alábbi videón is nyomon lehet követni, jelenleg a Kodály körönd magasságában járnak.

Tüntetők egy csoportja reggel nyolckor blokád alá vonta a Lánchidat. A lezárást a Hősök terei tüntetést is bejelentő Fiatalok a Demokráciáért csoport szervezte, és változó mennyiségű, húsz és harminc közötti autóval vett részt rajta nagyjából ötven ember.

Az autós lezárás a nap folyamán gyalogos blokáddá alakul, tekintve hogy a Hősök teréről induló tüntetők a hídra fognak megérkezni, mielőtt fakultatív programként megtekintenék a Várkert Bazár köré húzott kordont, majd csatlakoznának a Várban tüntető ellenzékhez.

Már kora reggel kinézett tudósítónk az idei évértékelőnek helyt adó Várkert Bazár környékére, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy az épület körbe lett kordonozva, és a kordonokra még feketével is beburkolták.

Emlékezetes, hog amikor a 2006-2007-es Gyurcsány-ellenes tüntetések után kordon került a parlament köré, az akkor ellenzékben lévő Fidesz vezérkara ezt látványos akcióban távolította el onnan:

„1999-ben Orbán Viktor máig tartó hagyományt honosított meg évértékelő beszédével. A kormányra kerülés utáni évben  mára már meglepő módon a miniszterelnök egészen konkrét dolgokról beszélt, az oktatásra fordított pluszforrásoktól a kábítószerhelyzeten át a tömeges munkanélküliség felszámolása érdekében indítandó új közmunkaprogramig. És persze már ekkor is felsejlett a demográfiai topik: Orbán már 1999-ben is nagyon aggódott a családokért.”

Összefoglaltuk, hogyan értékelt évet Orbán néha ellenzékből, néha pedig kormányról:

Egy órára hirdette meg a Fiatalok a Demokráciáért csoport „Álljon le az ország! Tüntetés – Orbán évértékelőjén!” című tüntetését. Jelenleg nagyjából száz ember téblábol a téren, több civil szervezet is jelen van – a gyülekező után a tömeg a Lánchídra fog vonulni, ahol egyesülnek a reggel indult autós blokáddal.

Orbán Viktor a közeli Várkert Bazárban tartja évértékelő beszédét előreláthatólag három órától, a tüntetők is nagyjából ekkor fognak megérkezni.

Tudósítóink a helyszínen vannak, nemsokára élő bejelentkezést is láthattok az eseményről.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}