Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élőláncot hirdetett jövő hétre az MTA épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Élőláncot hirdetett jövő hét keddre, azaz február 12-ére, délután 1 órára a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma. A Facebook-esemény leírásában Szilágyi Emese és Lőrincz Viktor, a gyülekezés szervezői arra kérik a csatlakozókat, hozzanak magukkal egy olyan könyvet, „amely megjeleníti számukra a magyar tudományt”.

„Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!”

A demonstráció – melynek címe „Élőlánc a Tudományért” – pártsemlegesként van meghirdetve, az élőlánc tagjaitól azt kérik, ha politikusok is, csak magánszemélyként, pártszimbólumok viselése nélkül érkezzenek.

Hétfőn derült ki, hogy Palkovics László, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetője véglegesen megvonná az Akadémia alapvető támogatását – azaz körülbelül egymilliárd forintot, ezzel veszélybe sodorva számos akadémiai dolgozó állását. Pénteken pedig olyan információk is napvilágra kerültek, hogy – Palkovics korábbi ígéretei ellenére – a teljes kutatóhálózatot is elveheti a tárca az intézménytől.

A Magyar Tudományos Akadémia szétverése régóta tart, szintén pénteken arról írtunk, hogy külföldről hazacsábított fiatal kutatók kérték felhívásban Orbán Viktort, szólítsa fel a minisztereket az átalakítások leállítására.