Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van mire reagálnia Orbánnak ma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTI nemrég hivatalosan is megerősítette, hogy a miniszterelnök ma új, „családvédelmi tervet” is ismertet évértékelőjében. A beszédnek azonban komoly fordulatot kellene felmutatnia a kormány politikájában, ugyanis az elmúlt napokban ismertetett független közvélemény-kutatások már jelentős Fidesz-KDNP esést mutatnak.

A Medián felmérése szerint például félmillió szavazó pártolt el egy hónap alatt a kormánypártoktól három hónap alatt, most a teljes szavazókorú népesség 38 százaléka, ez a szám szeröintük októberben még 45% volt.

Ugyanezen idő alatt 43-ról 52 %-kra nőt azok aránya, akik szerint az ország rossz irányba halad. Az esés minden bizonnyal a rabszolgatörvény elleni tiltakozások, tüntetések és sztrájkok eredménye.

De esést mutat az IDEA Intézet felmérése is, az ő számaik szerint egy hónap alatt 35%-król 32%-kra, és ők azt is megállapították, hogy enyhén erősödött a Jobbik tábora is, miközben a baloldali ellenzéké változatlan maradt.

Félmilliós szavazóbázis-csökkenés már egészen komoly kihívás a kormányfő számára, utoljára ennél nagyobb mértékű esés 2014 decemberében volt, akkor drasztikus mértékben, egy hónap alatt 16%-kal esett Orbán Viktor támogatottsága. Ez után kezdődött az a Soros-ellenes, és bevándorlás-ellenes kampány.

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd