Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán kicsit újrapofozta a migránsozást és a Sorosozást, az ellenzék vonulós tüntetéssel reagált

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mai évértékelőjében a miniszterelnök visszahozott pár régi elemet, és frissítette a családpolitikai támogatásokról szóló ígéreteket is, miközben egyáltalán nem hagyott fel 2015 eleje óta hirdetett fő üzenetével, mely szerint ölre menő harcot vív a gonosz háttérhatalom, Soros György és a bevándorlás ellen.

A legutóbbi közvélemény-kutatások határozott jelzése a kormánypártok felé magyarázhatja azt, miért beszélt most a miniszterelnök hosszasabban kitért a Magyarországon még szerinte is mindig súlyos szegénységre, hangsúlyozta azonban a Fidesz és a baloldal szociális felfogása közötti különbségeket is.

Ennek kapcsán kifejezetten szegényellenes kijelentések is elhagyták száját, mint például a „megélhetési gyerekvállalás” elítélése – amely párban a tehetősebbeknek nyújtandó, hétpontos családpolitikai programmal gyakorlatilag csak a magyar romákra lehetett erős célzás, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a miniszterelnök emellett a „szegények bűnözésének” Fidesz általi állítólagos megfékezésére is kitért.

Régi, szinte nosztalgikus hangulatot keltő eleme volt az idei évértékelőnek, hogy Orbán Viktor újfent részletesebben támadta az ellenzéket, igaz őket egyszerre minősítette egy „veszélyes világkormány” hazai ügynökeinek és szerencsétlen bohócoknak.

Külön érdekessége volt a beszédnek, hogy tőle szokatlan módon Orbán egy ellenzéki politikust külön is elítélt: a budapesti főpolgármesterségre a számok szerint esélyes Karácsony Gergelyről neve említése nélkül annak kapcsán mondta, hogy „kullogjon el”, hogy nem volt hajlandó elítélni a múltban zsidóellenes kijelentéseket tevő jobbikos politikusokat.

Orbán évértékelt, az ellenzék tüntetett. Fotók: MTI, Szerkesztett kép: Mérce

Nagyobb volt a füstgyertya, mint a lángja

Ami az ellenzéki válaszlépéseket illeti: reggel jó kilátásokkal indultak a tüntetők, miután viszonylag hamar útblokád zárta el a Lánchídon áthaladni akarók útját. Mindeközben fekete színű kordonnal és buszokkal próbálták elérni az évértékelő szervezői, hogy minél kevesebb látszódjon a Várkert Bárárból, ahol Orbán Viktor beszédét megelőzően a DK O1G-felirattal próbált sikertelenül akciózni, míg a Momentumnak valóban sikerült felfestenie a kormánysajtó által elbukott sajtóperek számát.

Az ellenzéki pártok „ellen-évértékelőjén” az összefogás és az EP-választásra hangolódás hangsúlyozása dominált, ugyanakkor jóval kevesebb konkrétum rajzolódott ki a felszólalásokból, mint akár Orbán hét családvédelmi pontja.

Ezen túlmenően leginkább a DK kósza kék füstgyertyái, az MTA épülete melletti – egyébként valóban felemelő és pozitív – egyperces néma csend és persze a végül az ÁSZ épületének „Fidesz-pártszékház” matricákkal történő teleragasztása maradhat emlékezetes, de a decemberi, rabszolgatörvény nyomán feléledő tiltakozási hullám a mai nap után inkább alábbhagyni látszik, mintsem új erőre kapna.

Ugyanakkor az is a nap krónikájához tartozik, hogy Pécsett -még ha alacsony létszámmal is – Budapesttel együtt tüntettek az évértékelő napján.

Ezzel zárjuk mai percről percre közvetítésünket, ha  tehetitek, legközelebb is tartsatok Mércével, és ne feledjétek, február 18-án az ellenzék az első „tavaszi” parlamenti ülésnapon is szembesítheti a kormányt mondanivalójával.