Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hunvald György esete a várossal

Ez a cikk több mint 5 éves.

A múlt heti előválasztás persze még nem döntötte el, ki lesz Tarlós István kihívója (vagy kik lesznek a kihívói) az őszi főpolgármester-választáson, az meg pláne nem, hogy lesz-e esélye Tarlós legyőzésére.

Korábbi cikkemben már írtam arról, miben kellene meghaladniuk a főpolgármester-jelölteknek Tarlóst, hogy Budapest tényleg jobb hely lehessen – elvégre elsősorban a város irányítására vállalkoznak. Ugyanakkor a főpolgármester Magyarország messze legerősebb közvetlenül választott pozíciója a választók száma alapján, így tehát a főpolgármester jelképe lehet a kormánnyal és a rendszerrel szembeni ellenzéknek.

Az előválasztás, ideális esetben, lehetőséget jelenthet egy olyan jelölt megtalálására, aki képes ezt a kettős szerepet vinni, így el lehet kerülni Falus Ferenc szintű jelöltek indítását. Ezt három körülmény akadályozhatja meg: ha nem indul alkalmas jelölt (ez egyértelmű), ha az előválasztást valamilyen okból megfúrják (pl. megjelennek a Fidesz-aktivisták), vagy ha a pártok nem teszik lehetővé, hogy a jelöltjük hitelesen képviselhesse a rendszerellenzékiséget és Budapest megújítását. Nos, jó eséllyel ez a harmadik szcenárió meg fog valósulni.

Ez a cikk a Mérce napi véleményrovatának, az AMércének a mai cikke. A rovat célja, hogy naponta tudjunk nektek adni egy olyan véleménycikket, ami kitekint a mindennapi megszokott nézőpontokból, új dinamikákat ad a gondolkodásunknak, leveri azokat a falakat, amiket a politika körénk épít. A rovat többi cikkéért kattints ide!

A sztori röviden: Gulyás Márton rákérdezett az erzsébetvárosi MSZP-irodában, hogy kit indítanak majd a polgármesteri helyért, amire ők azt mondták, hogy „Gyurit”, vagyis Hunvald György elítélt bűnözőt. Erre az MSZP egész pályás magyarázkodásba kezdett, hogy Hunvald (az őt egyébként az ominózus videójában rémálom-polgármesterjelöltként „kiemelő”) Gulyás jelöltje, és majd közös jelöltállításra kerül sor.

Megnyugtató, gondolnánk. Ugyanakkor Hunvald az MSZP erzsébetvárosi elnöke, így jó eséllyel tényleg ő lehet a nevezett közös jelölt, és mindenképpen komoly szerepe lehet a jelölt megtalálásában. Ha egyáltalán lesz közös erzsébetvárosi jelölt, mert azért ezt egyelőre semmi sem garantálja.

Ugyanakkor az MSZP igen cinikusra sikerült válasza igen aggasztó. Hogy értsük, miért, nézzük meg Hunvald munkásságát! Hunvald erzsébetvárosi polgármesterként elsősorban a Zsidónegyed védelmet érdemlő házainak elpanamázásáért felelős (aki kíváncsi az eredmény építészeti értékére, tegyen egy sétát a Madách Imre úton, és nézze meg, mi váltja fel egy idő után a modernista bérházakat). Ennek eredményeképpen 2009. elején (tehát, figyelem, ez még fontos lesz, a Gyurcsány-kormány idején) került előzetes letartóztatásba. Az elhúzódó és sokszor tényleg zavaros perek közül az egyikben egy év börtönre ítélték, ami után azonban nem kellett börtönbe vonulnia mert már leülte előzetesben. Egy másik ügyben a jogerős ítéletet a Kúria formai okok miatt megsemmisítette, egy harmadik ügyben pedig felmentették Hunvaldot. Bár a Hunvald-ügy lefolytatása tényleg okot ad kritikára, „Gyuri” a legkevésbé sem volt ártatlan.

Hunvald ezután újra a hetedik kerületi MSZP elnöke lett, az MSZP-szimpatizánsok és az MSZP-közeli dilimédia is beleállt Hunvald György újrapozicionálásába, mint a Polt-féle ügyészség ártatlanul meghurcolt áldozata, ez különösen annak fényében vicces, hogy a Hunvald-ügy indulásakor nem Polt Péter volt a legfőbb ügyész.

Egyfelől tehát probléma, hogy, ahogy TGM is megfogalmazta a napokban, Hunvaldokkal nem lehet változást elérni. Egyszerűen nem lehet a hitelesen a rendszer ellenzékének lenni (pláne, ha a rendszerrel az egyik legnagyobb problémánk annak korruptsága) mindenféle korrupt alakokkal a párt második sorában.

De a baj korántsem ennyi. Az októberi választásoknak ugyanis nem csak annyi a tétje, hogy „most megmutatjuk a NER-nek” – elsősorban a települések politikai vezetői kerülnek majd kiválasztásra, ezt még a Fidesz által jelentősen meggyengített önkormányzati rendszerben sem szabad elfelejteni. Nem csak Magyarországon szoktak pártok önkormányzati posztokra elsősorban országos témákkal kampányolni (a brit liberális demokrata pártnak pl. jó szokása újabban, hogy minden városi és megyei tanácstag-jelölt a Brexit megakadályozásával kampányol), azonban fontos tudatosítanunk, hogy a választás győzteseinek elsősorban helyi ügyekben kell majd eljárniuk.

A Fidesz Budapest-politikája, a BKK 2014 előtti működését leszámítva, retrográd és szájszagú, a várost az eredmények alapján minimális ízlés, hozzáértés vagy lokálpatriotizmus nélkül vezeti Tarlós István és a fideszes polgármesterek többsége is. Ezzel szemben tudna az ellenzék korszerűnek és Budapest sorsát a szívén viselőnek mutatkozni, akik számára fontos, hogy a város, a „mi kis városunk” minél jobb hely legyen. És becsületükre legyen mondva, mind Karácsony Gergely, mind Puzsér Róbert próbálja ezt a képet sugározni magáról, az majd elválik, milyen sikerrel.

De nem lehet úgy a város jobb hellyé tételéért hitelesen kiállni, ha közben Hunvald Györgyökkel kell kampányolni.

A Belső-Erzsébetváros jelenleg, leszámítva néhány tényleg jó helyet, borzalmas: a környéket elöntötték a grammonként 25 ezres szódabikarbóna, a legjobbkocsma.hu és a Tibi Atya-franchise különféle, egymástól nehezen megkülönböztethető létesítményei, az angol legénybúcsúsok és az őket kiszolgáló „romkocsmák”, amelyek valamiféle autentikus budapestiséget kívánnak nyújtani, helyi törzsvendégek nélkül nem nagy sikerrel, valamint Zsidai „Orbán Ráhel” Roy turistacsalogató éttermei és az Airbnb. A vendéglátóipar és a helyi lakosok konfliktusa ugyan nem vezetett csendrendelethez, de ettől még a konfliktus nem oldódott meg.

De mit tenne erre Hunvald György? Őszintén gondoljuk, hogy képes lenne jobbá tenni a környéket? Lehet, hogy ő hallgatna a helyi idősebb lakosokra, és bevezetné a csendrendeletet. Lehet, hogy elmutyizná a Szimpla épületét. Lehet, hogy egy szebb összegért cserébe félrenéz. De tudna-e élhetőbb Erzsébetvárost teremteni mind a helyi lakosoknak, és nekünk, akik csak egy sört szeretnénk meginni anélkül, hogy kamudrog-kereskedők zargatnának minket  (és természetesen az óbégatás mellőzésével)?

Ha Hunvald György újra erzsébetvárosi polgármester lenne, erre kéne választ adnia. A gond csak az, hogy az eddigi munkássága alapján nehéz lesz hinni neki.

Címlapkép: MTI