Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A zsinórban harmadik rabszolgatörvény-ellenes tüntetésről sem hiányzott a könnygáz – pénteki közvetítésünk percről percre

Ez a cikk több mint 5 éves.

A rabszolgatörvény elfogadása utáni harmadik napon is utcára vonultak a tüntetők.

A fővárosban a Kossuth téren 17 órakor kezdődött a demonstráció, felszólalt többek közt Szíjártó Imre CEU-s hallgató, több ellenzéki képviselő (köztük a tegnap őrizetbe vett Donáth Anna, a Momentum alelnöke) és Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

Pécsen is volt megmozdulás, tojással dobálták meg a NER által bekebelezett Dunántúli Napló szerkesztőségének épületét.

A Kossuth térről induló tüntetők Budát is megjárva többórás sétát tettek a belvárosban, majd visszatértek a Parlament elé, ahol újra többezres tömeg néz farkasszemet az Országház főbejáratánál álló rendőrökkel. A demonstrálók közül többen petárdákat és apróbb tárgyakat dobtak a rendőrök közé. Utóbbiak ma is könnygáztevetettek be, bár ez alkalommal többször is elhangzott – helyszíni tudósítóink szerint alig hallhatóan – az erőszakos cselekmények megszüntetésére.

Az eseményeket a Mércén – ahogy eddig is – élőben követtük.

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Feszültségből és könnygázból ma sem volt hiány a Kossuth téren, de összességében jóval békésebb hangulatú demonstráció volt a pénteki, mint a megelőző két nap tüntetései.

A mai tiltakozás a Kossuth téren kezdődött, ahol ellenzéki politikusok és a tüntetés szervezői mondtak beszédeket, ezeket visszaolvashatjátok az alábbi hírfolyamban. Ezt követően hosszú túrára indultak a tüntetők, lényegében egy hatalmas kört írtak le előbb a Nagy-, majd Kiskörút, aztán pedig a budai oldal érintésével, több helyütt füstbombák szegélyezték az útjukat.

Fotó: Markoszov Szergej

A Kossuth térre azt kilenc óra után értek vissza a tüntetők, ahol  már ugyancsak várta őket egy nagyobb demonstráló csoport.

Ezt követően aztán hasonló jelentek zajlottak le, mint szerdán és csütörtökön: érezhetően egyre feszültebbek lettek a tüntetők, hangos skandálásba kezdtek, üvegeket, apróbb tárgyakat és petárdákat is dobták a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rohamrendőrök közé, valamint több füstbomba is feltűnt.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

A rendőrség, amely ezúttal a lépcsőtől távolabb tartotta fel a tömeget, számos – bár tegnaphoz képest valamivel kevesebb – alkalommal könnygázzal válaszolt, és ma is emeltek ki tüntetőket a tömeg első soraiból.

A Kossuth téri feszültség aztán csillapodott, és a tömeg hirtelen újabb – tudósítóink szerint meglehetősen tempós – túrába kezdett, amely a Lánchídon keresztül a Várba, ezen belül is a Sándor Palota elé vezetett. Eközben folyamatosan morzsolódtak le a demonstrálók, Áder János rezidenciájánál már csak körülbelül 150-en voltak. Végül a Vár területén az egy adott ponton a járdára terelt tüntetők szétszóródtak, és gyakorlatilag az őket kísérő rendőrök kerültek létszámfölénybe.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Az előző napokkal ellentétben – miután maga tüntetés is jóval békésebb volt összességében – tudósítóink sem láttak tömeges igazoltatásokat, a HVG.hu arról számol be, hogy a Kossuth téren történtek miatt három embert állítottak elő.

Így végződött tehát a zsinórban harmadik kormányellenes tüntetés a héten. Bár arról nem szólnak a hírek, hogy holnap folytatódna a tüntetéshullám, vasárnapra azonban újabb tiltakozó akciót hirdettek meg, méghozzá a Hősök terére.

Annyira elálmélkodtunk a Fidesz kommunikációs igazgatójának az ATV rendkívüli híradójának adott interjúján, hogy elfejetettünk elkapcsolni, így aztán meghallagathattuk az SZDSZ egykori elnökének és volt belügyminiszternek az interjúját. Kuncze Gábor rögtön azzal kezdte, hogy megpróbálta helyre tenni az előtte szóló Hidvéghi kommunikációs igazgató csúsztatásait, majd így értékelte a rabszolgatörvény elleni tüntetések intenzitását:

Forrás: Wikipédia

„Emlékezzünk vissza 2006-ra, amikor vascsövekkel törték el több, mint száz rendőr bokáját, vagy autókat gyújtogattak, és a felszedett utcakövekkel dobálták a rendőröket. Ehhez képest ez mostani egy tulajdonképpen nagyon békés dolog, és remélem, hogy nem is válik agresszívabbá. Ezzel együtt nem kell a rendőröket megdobálni” – mondta az ATV-nek Kuncze Gábor

A visszavonult politikus kifejtette, hogy a rendőrök ugyanúgy kárvallottjai ennek a törvénynek, és figyelmeztetett arra, hogy a határőrzés lázában a kerítésépítésre vezényelt rendőrök sem kapták meg a túlórákért a járandóságukat. A ex-belügyminiszter félig dicsérte, félig korholta a rendőröket. A könnygáz spray gyakori használatát túlkapásnak minősítette, ahogy Donáth Anna elhurcolását is, de ezzel együtt is úgy látja, a rendőrség „rendesen végzi a dolgát”. A rendvédők talán örültek ennek a megállapításnak, annak már feltehetően kevésbé, hogy Kuncze megállapította:

„A rendőröket nem a Magyar Tudományos Akadémiáról toborozzák, és időnként közülük is követnek el hibákat”

A tüntetők az éneklés után nem maradtak a köztársasági elnöki rezidencia előtt, a séta következő állomása a Mátyás templom lehet.

Ahogyan a szerdai ülésnap végével a rabszolgatörvény, úgy érnek lassan oda a tüntetők is a Parlamenttől Áder Jánoshoz: már a – rohamrendőrök által védett –  Sándor-palota előtt skandálnak, valamint az Örömódát és a Kossuth-nótát is elénekelték. Útközben ennél cifrábbak is elhangoztak, úgy mint „Ne írd alá, János!” és „Bajszos szar!”.

A köztársasági elnök rezidenciája előtt helyszíni tudósítóink becslése szerint nagyjából 100-150-en lehetnek. Úgy tudjuk, elsőként a Momentum aktivistái értek oda Áder János ablaka alá.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

 

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

 

 

A Kossuth térről elinduló tüntetők már a Lánchídon járnak, a kiabálások alapján a Várba tartanak, ezen belül is a köztársasági elnöki rezidencia.

A frissen hullott hóban pedig útközben a névjegyüket is ott hagyták a vonulók:

Péntek délután Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatóján fejtette ki a kormánypárt hivatalos véleményét a tüntetésekről. Már ekkor úgy láttatta  tiltakozásokat, mint amelyet a Soros-hálózat szervezett, és egyetlen célja, hogy zavart keltsen.

Az ATV rendkívüli híradójában Hidvéghi újra nyilatkozott, ahol elismételte a Soros-hálózatról szóló elméletét, ugyanakkor mondandóját azzal kezdte, hogy megköszönte a magyar rendőrök visszafogottságát. A kommunikációs igazgató szerint példás türelemmel kezelték a helyzetet a rendőrök.

Hidvéghi kifejtette, hogy a rabszolgatörvényről hosszú egyeztetés zajlott, és szerinte ez egy jó törvény, ami a magyar dolgozók érdekeit szolgálja. Nyilván nem ironikusnak szánta, de az interjúban még azt is találta mondani, hogy a parlamentben folyamatosak a tárgyalások, és lehetőség van az egyeztetésre. A Fidesz kommunikációs igazgatója valószínűleg elfelejtette, hogy még egy hete sincs, hogy belefojtották a szót a szakszervezetekbe.

Rónai Egon kérdésére, miszerint nem kellene-e Orbán Viktornak megszólalnia a tüntetések kapcsán, Hidvéghi úgy válaszolt, hogy ez egyelőre nem indokolt. Úgy tűnik, hogy a három napja tartó tüntetéssorozat nem éri el Magyarország miniszterelnökének ingerküszöbét. Ugyanakkor a kommunikációs igazgatónak volt egy nagyon-nagyon meglepő félmondata, amikor azt fejtegette, hogy fontosnak tartják a társadalmi egyeztetést, és amennyiben további tárgyalásokra kerülne sor (miért?), akkor akár készek lennének a Munka Törvénykönyvének módosítására is.

„Nagyon fontos a társadalmi párbeszéd, az is nagyon fontos, hogy egy-egy törvényjavaslatról, vagy döntésről ez lefolyjon, és hogyha kell, ha ez szükséges lesz akár ennek a Munka Törvénykönyv-módosítás kapcsán, nyilván meg fogjuk tenni.” – mondta talányosan Hidvéghi

Igaz, még egyszer hozzátette, hogy szerinte a törvényről élénk és széles körű vita folyt le, és a kritikák nem állják meg a helyüket.

A tüntetők nem maradnak egy helyben, elhangzott a „Lánchídra!” felkiáltás, a nagy hidegben el is indult a tömeg a rakpart felé spontán módon.

Napok óta órákat töltenek a Kossuth téren és a belvárosban sétálva a demonstrálók a farkasordító hidegben, most a hó is leesett. „Boldog karácsonyt!” – idézik a miniszterelnököt a tüntetők.

A tüntetők folyamatosan dobálják a rendőröket különböző tárgyakkal, füstgránáttal, petárdákat gyújtanak, amire a  rendőrök folyamatos hangosbeszélős felszólítással válaszolnak. Megérkezett a második és harmadik adag könnygáz is, ami sajnos váratlanul érte helyszíni tudósítóinkat is. A rövid idő alatt érkező két adag könnygáz azonban láthatóan nem tántorította el a tüntetőket, sőt, meglehetősen dühösek lettek.

A rendőrség többek közt arról is tájékoztatja a tüntetőket a hagosbeszélővel, hogy „a tüntetés elvesztette békés jellegét” és hogy a rendőrsorfal dobálása, lökdösése tilos és balesetveszélyes.

Ismét hangosbeszélővel hívták fel a tüntetők figyelmét a törvénysértő magatartás elkerülésére. Az első sorban ez hallatszik, hátrébb csak foszlányokban lehet kivenni az üzenetet. A tömeg „artikulálj!” kiáltással válaszol.

A rendőrök ezúttal már a Parlament lépcsői előtt sorakoztak fel, a tüntetők nem sokkal a Kossuth térre érkezésük után elkezdték lökdösni őket. A rendőrök ezúttal hallhatóan felszólították a törvénysértő magatartás befejezésére a tüntetőket, ami láthatóan nem tántorította el őket, igaz, nem is hagytak sok időt erre, mielőtt megérkezett az első adag könnygáz.

A tömeg egy jelentős része hátrébb lépett, a rendőrsorfal pedig előrébb, illetve egy tüntetőt ki is emelt, aki erőteljesen provokálta őket.

A Kossuth tér karácsonyi hangulata a tüntetőket is megihlette: rövid időre felcsendült az „Orbán a grincs” skandálás.

A pirotechnika is megjelent a Parlament előtt, egy piros színű görögtűz gyúlt:

Közben pedig a rohamrendőrök is megérkeztek a főbejárat előtti falba, helyszíni tudósítóink szerint a könnygázpalackok is feltűntek náluk:

 

A tüntetők a Kossuth térre érkezve „túlórapénzt” szórtak a rendőrök lába elé, érzékeltetve, hogy az általánosságban rengeteget túlórázó rendőröket is érinti a törvény.

fotó: mérce

Jókora kört leírva, mintegy három és fél órás túra után ismét a Kossuth téren a demonstrálók. Bár a városi vonulás közben jócskán felszakadozott a tömeg – a végére mintegy pár száz fős csoporttá zsugorodva –, helyszíni tudósítóink szerint a már régebb óta a téren tartózkodókkal együtt jelentősre duzzadt a mérete. Ezen a ponton akár új lendületet is vehet a mai demonstráció, megint zúg a „Mocskos Fidesz!”.

A tüntetők ismét a Parlament főbejáratát védő rendőrökkel szemeznek:

 

Három napja tart, de nem áll le a tüntetéssorozat. Jelen állás szerint a szombati pihenőnap után vasárnap a Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! névre keresztelt demonstrációval folytatódnak a tüntetések.

A Momentum a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hivatalosan is csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a párt alelnöke, a tüntetések második napján őrizetbe vett és egy éjszakán át fogva tartott Donáth Anna tart majd beszédet az Alkotmány utca végén felállított színpadon.

A Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! nevű demonstráció a tervek szerint délután három órakor indul a Hősök teréről és az Andrássy úton haladva, a Teréz körúton át az Alkotmány utcába érkezik majd. A péntek esti állás szerint 11 ezer érdeklő mellett majd´ háromezren jelezték a részvételüket a tüntetésen. A mérce.hu élőben közvetít majd a tiltakozásról.

A megyei lapot egy évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Mediaworks vásárolta meg, azóta a Fidesz helyi szócsövének számít. A ma, a Momentum által Pécsen meghirdetett fáklyás vonuláson mintegy 700-an vettek részt, a Barbakántól vonultak a belvárosi Kossuth térre. Vonulás közben ejtették útba a lap szerkesztőségét és a kormánypárti vezetésű városházát is.

Kép: Szabad Pécs

A Szabad Pécs tudósítása szerint a Kossuth téren összegyűltek előtt Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök, független képviselő mondott beszédet, itt arra buzdított mindenkit, hogy a jogállam és a közpénzek védelme érdekében írják alá népszavazási kezdeményezését, amely az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról írna ki referendumot.

– visszahangzott a Váci utcán. Tovább kígyóznak tüntetők a belvárosban, most már a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnál járnak.

 

 

A Gellért-hegy lábánál végigjöttek a tüntetők a budai oldalon, most pedig már újra Pest felé fordultak: jelenleg az Erzsébet hídon haladnak a Szabad sajtó útja felé:

 

Nagyon nehezen jutott el a magyar közmédia Híradója oda, hogy beszámoljon a tüntetésekről, hiszen sok egyéb, migránsok rémtetteiről szóló hírrel egyetemben még a svéd kormányalakítás ügye is  megelőzte a három napja tartó tüntetéssorozatról szóló tudósítást.

Igaz, egy bő negyedórás blokkban aztán bravúros pártatlansággal számoltak be az eseményekről. Egy szakértő hosszan lamentált arról, hogy a rabszolgatörvény elleni demonstrációk forgatókönyve kísértetiesen hasonlít a másfél évvel ezelőtt macedón eseményekhez, ahol tüntetők törtetek be a parlamentbe és székekkel dobálták meg a képviselőket. Ez a szakértő és az m1 szerint természetesen csak azért fordulhat elő, mert mindkét országban nagy Soros György befolyása, aki háttérből irányítja a tüntetéseket.

A beszámolók legfontosabb vizuális eleme, hogy a tüntetés képei alatt ugyanaz a felirat volt látható hosszú perceken keresztül, ez:

A köztévé Híradójának következtetései a tüntetésekkel kapcsolatban: Soros, keresztényüldözés (a tömeg válogatott istenkáromlásokat skandált a beszámoló szerint), trágárul beszélő demonstrálók, sérült rendőrök, erőszak és hála a „független” Nézőpont és Századvég gyors kutatásainak; teljes társadalmi elutasítottság és Soros, vagy ez már volt?

Íme az összegzés:

Az m1 Híradója arra nem vállalkozott, hogy megsaccolja, mennyien tüntettek a kormány rabszolgatörvénye ellen. Kisebb pechükre az élőképen a vérszomjas tüntetők békésen, kézen fogva vonultak a körúton.

A Szabadság hídhoz értek a demonstrálók, helyszíni tudósítóink szerint a tömeg eleje nagyjából a Fővám térnél, a vége pedig körülbelül a Kálvin tér magasságában van. A hídfőnél néhány füstbombát is eleresztettek a tüntetők. Úgy néz ki, a tömeg Buda felé veszi az irányt.

Fotó: Markoszov Szergej

Élőben jelentkezett be Hódmezővásárhely főteréről a februárban megválasztott független, ellenzéki polgármester, Márki-Zay Péter. Elítélte a rabszolgatörvényt és a szerdai, csütörtöki, Kossuth téri tüntetésekre reagálva elítélte a rendőri túlkapásokat, valamint felhívta Orbán Viktort és kormányát, a törvények betartásával kezeljék a tiltakozásokat.

A tüntetők a kiskörútról lekanyarodva a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházához ért, amelynek bejáratát a rendőrök már védelmükbe vették. Helyszíni tudósítónk szerint tömeg kettészakadt: míg egy része ott maradt a Bródy utcában, és jelenleg is farkasszemet néz a kaput védő rendőrökkel, egy másik tömb tovább indult a Múzeum körút felé. Később a tovább indulók egy része meggondolta magát, és visszafordult székház irányába.

Viszonylag sokat gyalogolt a tömeg, mire az első füstgránátot meggyújtották.

A Kossuth térről előbb a Margit hídra, majd onnan az Oktogon felé vették az irányt, ott elkanyarodtak jobbra, felsétáltak a Deák Ferenc térig, ahol az egész úttestet elfoglalva, az autók közt is menetelve jutottak el az Astoriáig. Itt lobbant fel az első füstgránát.

Kollégáink úgy látják, innen a Magyar Rádió épülete felé vették az irányt a menetelők.

… és kollégánk kedvence eddig:

„Mészáros Lőrinc, a KÖNNYGÁZSZERELŐ”

A tömeg időközben elhagyta a Deák teret és kis töprengés után az Astoria felé indult. Mivel itt az autóutat középen egy zöld gyepsáv vágja ketté, meg a villamossín, a rendőrségi felvezető autó a menetiránynak megfelelő irányban folytatta az útját, a tüntetők viszont nem foglalkoznak a KRESZ-szel, és egy jó részük a szembe jövő sávban kezdett el gyalogolni, így bénítva meg azon az oldalon is a forgalmat.

A párezres tömeg igencsak hangosan, de békésen vonul Budapest utcáin, a rendőrség 7 furgonnal és 9 kocsival, illetve 2 gyalogos osztaggal kíséri a menetet, amely az Oktogon után a Deák teret vette célba.

Útközben elvonultak a polgármesteri hivatal előtt is, ahol a fideszes városvezető, Páva Zsolt távozását követelték. Egyes tüntetők ennek a kívánságuknak a „Röpülj, Páva!” felkiáltással adtak hangot.

Egyébként a pécsiek nagyjából átvették az utóbbi napok budapesti rigmusait, azt skandálják, hogy

„Túlórázni jöttünk!”

és azt, hogy

„Elegünk van!”

A Kossuth téren a közel ezres tüntető tömeg a beszédeket fogja meghallgatni.

Kép: Szabad Pécs, Facebook

A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebookon osztotta meg a 444.hu cikkét, amelyben egy csütörtökön készített hangfelvételen hallható amint a rendőrök az egyik tüntetőt fenyegetik. A valóban felháborító felvételen a volt miniszterelnök annyira felzaklatta magát, hogy ezt a kommentárt fűzte a cikkhez:

„Ocsmány katonai junták, aljas diktatúrák erőszak szervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség tett.”

A Nyugati után úgy tűnik, az Oktogon a következő állomás. Hogy onnan hova tovább, azt egyelőre nem tudni.

Ahogy azt már megszokhattuk: elég jó transzparensekkel készültek ma estére is a tüntetők.

Kedvencünk (eddig) egyértelműen a „Szeretkezz, ne túlórázz!”, különös tekintettel a Családok évére.

Fotó: Mérce

A posztot természetesen frissítjük, ha találunk jobb transzparenseket a tömegben.

Ugyanazzal a testhőmérséklet-növelő gyakorlattal tiltakozott a tüntetők egy csoportja a kormány, valamint a hideg decemberi idő ellen:

Az épület előtt megállva zúgott a tömegben a „Mocskos Fidesz!” és a „Mi vagyunk a többség!”, valamint az, hogy „Hazaárulók!” a Szabad Pécs tudósítója szerint körülbelül 500-700 ember vonul.

A szerkesztőségben égnek a lámpák, tehát odabent feltehetően hallják is a tömeget az újságírók és a lap vezetői.

Az eseményeket itt lehet élőben követni:

A párezres tömeg lezárta a Margit hidat, majd pár perc ácsorgás után elindult a Nyugati pályaudvar irányába. Folyamatosan „Gyertek velünk!” skandálással buzdítják a járókelőket a menethez való csatlakozásra.

a margit híd lezárása. fotó: mérce

elindult a tömeg a nyugati pályaudvar irányába. fotó: mérce

A tüntetések második napján a jobbikos Sneider Tamás azt ígérte, hogy a vasárnapi tüntetésen a párt vidékről toborzott szimpatizánsaival megvédik a budapestieket. Ez lépésre kényszerítette a Jobbikról levált Mi Hazánk Mozgalom erős embereit is. Volner János, a Jobbik volt alelnöke most egy érzelemdús Facebook-posztban kelt ki a tüntetők ellen:

„Miféle utolsó féreg az, aki tönkreteszi és felgyújtja a rászoruló gyerekek szánkóit? Miféle aljamunka megrongálni az ország karácsonyfáját? Miféle magyar- és keresztényellenes patkánylázadás az, amelynek résztvevői ki akarják hozni a Nemzet templomából a Szent Koronát?” – teszi fel a kérdést Volner.

Ugyan írásában kifejti, hogy amúgy a rabszolgatörvény ellen szavazott, és elítéli azt, de a Jobbik és a baloldal násza, ahogy fogalmaz, annyira kihozta a sodrából, hogy a Betyársereg 300 jól képzett emberét hívja a Kossuth térre, persze csak abban az esetben, ha a Szent Korona veszélybe kerülne, mert Volner János szerint a rendőrség eddig  „profin és végtelen türelemmel” kezeli a helyzetet.

A tüntetés lezárása után a tömeg nagyja, miután megszavazták, a Margit híd felé indult. Tudósítóink szerint a 2-es villamos már leállt, ugyanis a vonulók a síneken haladnak. Körülbelül 1500-2000 főről van szó.

„Mi vagyunk a villamos” – skandálják többen.

És persze:

„Gyertek velünk!”

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képvsielője is felszólalt, aki elmondta, zajlik az egyeztetés a szakszervezetek között arról, hogy a legsúyosabb törvényes eszközt, vagyis sztrájkot fognak bevetni a közeljövőben. Szerinte az érintett szakszervezeteknek keményen bele kell állniuk ebbe az ügybe, a pedagógusokat ugyanis kevésbé érinti a rabszolgatörvény (nekik már így is alig fizetik ki a túlóráikat a köznevelési törvény miatt), viszont szolidárisak minden munkavállaóval, akit érint.

De még ez sem elég önmagában: az utcán is kell elég erőnek lennie, nem szabad hagyni, hogy nem emberhez méltó körlmények között kelljen élnie a magyar munkavállalóknak.

Nem sokkal a Kossuth téri tüntetés kezdete előtt kaptunk egy levelet egy Angliában élő olvasónktól, amelyben az áll, hogy a ködös Albionban, Bristolban szolidaritási akciót hirdetnek vasárnapra a magyarországi tüntetésekkel az ottani magyarok. Ide kattintva találjátok a demonstráció Facebook-eventjét.

„Ha ti is úgy gondoljàtok hogy a korrupciót meg kell àllítani, hogy a csalàssal megszavazott rabszolga törvény elfogadhatatlan, hogy a különbírósàgok àltal megszűnik a magyar àllamigazgatàs bírói ellenőrzése, ami tűrhetetlen, kérlek Titeket, hogy gyertek el a tüntetésre!”

– áll az esemény leírásában.

A hivatalos tüntetés után a már megszokott mederben folytatódott a tüntetés, volt szabad mikrofon, amibe bárki belemondhatta a benne kavargó gondolatokat.

A más tüntetésekről is ismert Antal Nikoletta is itt tette fel a kérdést a tüntetőknek: legyen-e vonulás?

Amire a tömeg elég hangos igennel válaszolt.

Végül úgy döntöttek, a Margit híd felé indulnak.

Több százan vesznek részt ezekben a percekben a Momentum által szervezett pécsi fáklyás vonuláson a Barbakántól a Kossuth térig, aho la rabszolgatörvény ellen tiltakoznak. A menet igen hangos, az „Orbán Viktort / Tiborcz Istvánt börtönbe!”és a Budapestről már ismert „Túlórázni jöttünk!” a legnépszerűbb jelszavak.

A menetben jelen van Mellár Tamás, Pécs ellenzéki független országgyűlési képviselője és Hadházy Ákos is.

A tüntetést a Szabad Pécs élőben közvetíti itt:

Ezután a tüntetés szervezője, Krasznahorkai Emma szólalt fel, de már csak röviden.

„A rendszerre kell haragudni, nem a rendőrökre – mondta.”

Aztán hivatalosan lezárta a rendezvényt.

Milyen kormány az, amely nem az emberek, hanem a multik oldalán áll, amely a társadalmi szolidaritást lerombolja?

– tette fel a költői kérdést az LMP-s Schmuck Erzsébet.

Szerinte az ország szétszakadt nagyon kevés gazdag és nagyon sok szegény emberre. Úgy fogalmazott, ez így nem folytatható, és arra is rámutatott, hogy fiatalokkal és idősekkel egyaránt elbánik a kormány az intézkedéseivel. Sokat ettől a kormánytól már nem várhatunk Schmuck szerint, beszéde végén pedig azt követelte kormánytól, hogy vonja vissza a rabszolgatörvényt, Áder Jánostól pedig azt, hogy ne írja alá azt.

Már vagy 16 órája, hogy nem találkoztunk – kezdte beszédét Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa, és megköszönte, hogy az emberek itt voltak tegnap és tegnapelőtt is.

Itt lesztek holnap és holnapután is? – kérdezte.

Fotó: Markoszov Szergej

2,3 millió ember látta Tordai videóját, amin megpróbálta meginterjúvolni Orbán Viktort. Ezzel kapcsolatban a következőképp fogalmazott:

„Talán aznap én voltam a nap embere. December 13-án Donáth Anna volt a nap embere. Ma december 14-e van. És ma valaki megint a nap embere lesz. Minden nap lesz valaki, aki viszi tovább az ügyet.”

Aztán bekapcsoltatta az emberekkel a telefonjukon az elemlámpát.

„De az ég felé tartsátok, mert nem fentről fog jönni a megváltás, hanem a saját arcotok felé, mert ti hozzátok el a megváltást. Erősek vagyunk és egyre erősebbek leszünk.”

Sajnos Tordai Bence kezében ekkor elhallgatott a mikrofon, így rövid töprengés után arra jutottak, hogy amit ő kiált, azt az emberek utána kiabálják, így hangosítva ki szavait.

Tordai és a tömeg ezután így beszélt:

Ez nem egy-egy emberről szól. Ez közösségekről szól. Azért van ma rajtam ez a mellény is. Mert én nem Tordai Bence vagyok, hanem egy ember a Párbeszédből. És ti mindannyian közösségekből jöttök. Pártokból. Szakszervezetekből. Civil szervezetekből. Dolgozói kollektívákból. Munkások vagytok, kék gallérosok vagy fehér, mindegy. Dolgozók vagytok vagy lesztek…

Itt a tömeg elkezdte skandálni, hogy „Demokráciát!”

Együtt küzdünk a rabszolgatörvény ellen? – kérdezte Tordai. Együtt küzdünk a rabszolgatörvény ellen – felelte a tömeg.

„Együtt erősek vagyunk és győzni fogunk! Vigyázzatok magatokra és vigyázzunk egymásra. Sziasztok!” – zárta Tordai és az őt kihangosító tömeg nagy egyetértésben.

Ezután sikerült szerezni egy bömbit.

 

Vadai Ágnes, a DK alelnöke szerint ha valakinek akkora többsége többsége van a parlamentben, mint a kormánypártoknak, annak felelőssége is van, mégpedig az, hogy figyeljen a kisebbségre. A  társadalomban szerinte nem biztos, hogy megvan ugyanaz a többsége a Fidesznek a többség, ami a parlamentben.

Úgy fogalmazott,

„valami megváltozott szerdán, mert a pártok megértették, hogy nem számít, mi volt 5 vagy 10 éve, hanem hogy mi lesz 3 év múlva”.

Szerinte azok, akik ma ott vannak a téren, vagy nézik az élő közvetítéseket, nem csak a rabszolgatörvény miatt vannak itt, hanem azért is, mert megunták azt ami az elmúlt években a parlamentben zajlott.

A szankciókra kiéhezett Kövér Lászlónak is üzent: mint mondta,

„Egy percig sem fáj a büntetés, ha ez az ára szabad Magyarországnak, minden héten büntessen meg!”

Azt kérte később a közönség figyelmét hogy ne a türelmüket vesztett, kényszerítő intézkedéseket alkalmazó  rendőrökre haragudjanak, hanem a fideszes képviselőkre.

A női ellenzéki képviselők a héten a parlamentben és az utcán vállalt szerepére is felhívta a figyelmet:

„Mi nők még harcosabbak tudunk lenni, de szükség van arra a nyugalomra a küzdelemben, amit csak nők képesek megteremteni!”

 

Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője következett, aki először is rendre intett mindenkit, hogy addig sajnos nem tud beszélni, amíg mások beszélnek. Csend is lett rögvest.

„Én ma 50 ezer fő nevében állok itt, mert ennyi nőtagja van ma a magyar szakszervezeteknek” – jelentette ki.

Ki az az ember, aki többet akar dolgozni? Csak többet akarunk keresni.

Azt mondani, hogy a kormány úgy tudja ezt a problémát megoldani, hogy nem a bért emelik, hanem a túlórát, ez az igazi cinizmus – jelentette ki.

A 400 óra túlóra báránybőrbe bújt farkas – mert nem mindenki érintett benne, de ebben az országban a munkaadók abban érintettek, hogy ha látnak egy „jó gyakorlatot”, akkor azt átveszik – véli a szakszervezeti vezető.

Mindez pedig azért lehetséges, mert az érdekegyeztetés nem működik, nincs diskurzus a kormány és az érdekvédők közt, a nők és férfiak bére még mindig különbözik – többek közt ezért kell a szakszervezeteknek kiállniuk és azt mondaniuk, hogy elég volt.

Elfogadhatatlan az a módszer, hogy magukat szakértőnek kinevező politikusok a hátsó ajtón behoznak egy javaslatot, és azt némi látszategyeztetés után elfogadtatják a parlamentben. Mi az asztal másik oldalán ülünk – nem adhatjuk föl, vasárnap többen leszünk – jelentette ki Herczeg Mária.

„A béreket kell emelni és nem a túlórát” – zárta beszédét.

„Nem szabad finnyásnak lenni”

– mondta Varga-Damm Andrea, a Jobbik veszprémi országgyűlési képviselője arra utalva, hogy bár furcsa látvány lehet, hogy most széles politikai spektrum mentén álltak fel a tüntetés felszólalói egymás mellé, de szerinte ennek egyszerű a magyarázata: közösen keresik a magyarok boldogulását

„Elmosódtak ezek a határok, nincs jobb vagy baloldali beteg vagy szegény ember, itt van több millió magyar ember, akinek jobb életre van igénye oldaltól függetlenül”

– hangsúlyozta.

Varga Damm arról is beszélt, hogy bár Európában a magyarok dolgozzák le a legtöbb munkaórát, mégis, ilyen körülmények között is kiterjesztik a túlóra kereteit. „Egy olyan társadalomban, ahol így sem lehet megélni másod- és harmadállás nélkül.

Ugyanakkor hozzátette, szerdán nemcsak a túlmunkáról szólt a szavazás hanem a közigazgatási bíróságokról, amellyel Orbán Viktor magánbíróságokat hozott létre, és a honvédelmi rendszer reformjáról, amely szerinte annak ágyaz meg, hogy katonai puccsot tudjon végrehajtani az új hatalom ellen a mostani rezsim egy esetleges demokratikus kormányváltás esetén.

Kunhalmi Ágnes után Donáth Anna (Momentum) állt a mikrofon elé, aki először is megköszönte, hogy sokan támogatták, miután tegnap a rendőrség előállította, és csak ma reggel engedték el.

„Amikor engem letepertek, nem a Momentum alelnökét teperték le, hanem egy lányt, aki háttal állt a sorfalnak” – jegyezte meg.

Donáth Anna szerint azonban a rendőrökkel is szolidaritást kell vállalni, akik maguk is rengeteget túlóráznak, ugyanúgy, ahogy minden dolgozó megérdemli, hogy harcoljanak az érdekeiért.

Fotó: Markoszov Szergej

Arra kért mindenkit, hogy – bár szerinte még mindig nem vagyunk elegen – a vasárnapi tüntetésre is jöjjön el, ahol a már nem csak a rabszolgatörvény, de a különbíróságok ellen is tüntetnek majd.

„Hangosítsuk ki azoknak a hangját, akiknek nincs hangjuk” – szólította fel a tömeget.

A politizálás lényege Donáth Anna szerint pont az, hogy példát mutasson azzal, hogy kint van az utcán és felszólal azok nevében, akik ma még nem mernek felszólalni.

„Lehet, hogy nekik van többségük a kormányban, de az biztos, hogy amit most csinálnak, azzal nincsenek többségben” – utalt arra, hogy a rabszolgatörvénnyel a társadalom többsége nagyon nem ért egyet.

Kunhalmi Ágnes az adventi alkalomhoz és díszítéshez illően Orbán Viktor örökzölddé váló „Boldog karácsonyt” köszönésével nyitott, majd a köztársasági elnök szerepéről beszélt a rabszolgatörvény aláírása kapcsán. Az MSZP-s politikus visszautalt arra, hogy Áder Jánost már több alkalommal kérték hiába, hogy álljon a nép oldalára, és ezt szerinte most sem fogja megtenni.

Fotó: Markoszov Szergej

Példaértékűnek nevezte az elmúlt évek megosztottsága után a parlamenti ellenzék pártok összefogását és a szakszervezetekkel való együttműködését. Ennek kapcsán azt is megfogalmazta, hogy az együttműködés hangsúlyozása nem „összefogásblabla”, hanem előfeltétele bármilyen ellenzéki politikai sikernek, és már sokkal korábban is ezt kellett volna tennie azoknak, akik nem értenek egyet a kormány intézkedéseivel.

„De jobb később, mint soha”

–tette hozzá

Kunhalmi szerint elfecsérelt 30 év volt a rendszerváltás utáni időszak, ha a magyar kormánytól csak annyira telik, hogy a munkásokról húzzon le még újabb bőrt, és kiszolgáltassa őket a multiknak.

Arra is kitért, hogy Kövér László házelnöknek semmilyen erkölcsi alapja nincs, hogy egy jogállamban az ellenzék jogait és csorbítsa, és a képviselőkön retorziókat alkalmazzon.

Szerinte mindig a kötelezettségeket hangsúlyozza a Fidesz, de ezek teljesítéséhez nem teremti meg a feltételeket. Példaként hozta ehhez az oktatás hiátusait:

„Hogy az Istenben várja el a Fidesz azt, hogy az oktatási rendszerből kihulló gyerekek dolgozó emberként befizessék az adót?”

Szerinte össze kell kapaszkodnia mindenkinek, aki nem  ért egyet a kormánnyal, különben

„Ezek el fogják vágni mindenkinek a torkát”

 

 

Tanulva az elmúlt két nap könnygázas-paprikasprés tapasztalataiból sokan már maszkokkal, sállal, munkavédelmi szemüvegekkel felszerelkezve érkeztek a térre – jelentették helyszíni tudósítóink.

Fotó: Mérce

Szíjártó Imre CEU-s hallgató beszédével megkezdődött a Kossuth téren a tüntetés.

Szíjártó elsősorban a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Emlékezetes: a diákok az elsők közt csatlakoztak a szakszervezetek tiltakozásához.

A CEU-s hallgató a rabszolgatörvény mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a független igazságszolgáltatás is veszélybe került szerdán a kormánypártok megszavazták a különbíróságok felállításáról szóló törvényjavaslatot is.

Először csendült fel a téren – egyelőre néhány száz fő szájából – a „Nem hagyjuk!”

Összesen 22 tüntetőt vettek őrizetbe a szerdai és csütörtöki budapesti kormányellenes demonstrációkkal kapcsolatban – írja az MTI.

Szerdán 35 embert állítottak elő, közülük 18 embert vettek őrizetbe, csütörtökön 16 embert állítottak elő, közülük négyen vannak őrizetben. Az előállítások indokai közt garázdaság, rongálás, lopás és igazolás megtagadása szerepel.

A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz büntetett előéletű ember volt (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt – írről itt írtunk bővebben.

A csütörtöki tüntetéseken majdnem 300 embert igazoltattak a rendőrök, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.

(via MTI)

Helyszíni tudósítóink a Parlament főbejáratánál tartózkodó rendőrök pozíciójából (alábbi képeinken) és tőlük elkapott félmondatokból arra következtetnek, hogy a lépcsőhöz képest jóval, mintegy 10 méterrel előrébb alkotnak sorfalat, hogy távolabb tartsák a tüntetőket az Országháztól. Feltehetően ugyanezt teszik majd a téren álló karácsonyfa esetében is.

Helyszínen lévő munkatársaink szerint az előbb még csak körülbelül száz-kétszáz fő gyűlhetett össze a Kossuth téren, de most elkezdtek nagyobb ütemben érkezni az emberek.

Az imént futott be Kunhalmi Ágnes (MSZP), aki később fel is szólal majd.

Fotó: Mérce

Hogy mit hoz az este, azt persze előre nehéz megmondani, a hivatalosan 17 órakor kezdődő tüntetés programja azonban ez lesz:

Felszólal:

  • Szíjártó Imre, hallgató, CEU
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  • Varga Damm Andrea (Jobbik)
  • Tordai Bence (Párbeszéd)
  • Hercegh Mária (Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője)
  • Vadai Ágnes (DK)
  • Donáth Anna (Momentum)
  • Schmuck Erzsébet (LMP)
  • Krasznahorkai Emma, szervező

A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy öltözzön melegen (sapka, sál!), ugyanis repkednek a mínuszok!

A pécsi fáklyás felvonulásról itt írtunk bővebben, a lényeg:

este 6-kor kezdődik a demonstráció, a Momentum szervezi, és ha abból indulunk ki, hogy már több mint négyszázan jelezték a részvételüket, a helyi viszonyok között igen sok ember várható.

Szerdán fogadta el – az ellenzék állítása szerint vitatható módon – a kormánytöbbség a rabszolgatörvény néven elhíresült módosító javaslatot, amelyet Kósa Lajos és Szathmári Kristóf nyújtott be, és ami a kiadható túlórák számát 400-ra emeli, a túlórák kifizetésének határidejét pedig három évre tolja ki – ezzel lényegében gtovább nehezítve a dolgozók életét, és kiszolgálva a multik igényeit.

A botrányosra sikerült szavazás után szerdán már kora délután utcára vonultak a tiltakozók, a tömeg estére jelentősen felduzzadt. Volt hídfoglalás, a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyére is felmásztak tüntetők, a Kossuth téren pedig hosszú idő után először újra paprikaspré és könnygáz zúdult a demonstrálókra. A hajnali órákra a rendőrség feloszlatta a tömeget, ám addigra sok kukát felgyújtottak, és a nemzet főterén álló karácsonyfát körbevevő szánkók sorsa is megpecsételődött.

Csütörtökön folytatódott az elégedetlenség, újra hidakat foglalt a szerdaihoz képest is nagyobb, immár többezresre duzzadó tömeg. A rendőrség rengeteg könnygázt elhasznált, sokakat (köztük a momentumos Donáth Annát is) előállítottak, mire hajnalban újra sikerült feloszlatni a tömeget.

Aki esetleg újraolvasná a korábbi eseményeket, annak ajánljuk a Mérce percről percre közvetítéseit:

  • Szerdán reggeltől követtük az eseményeket, az Országházban és az utcán is.
  • Csütörtökön pedig újra végigvonultunk a tüntetőkkel a városon.
  • A rabszolgatörvényről írt korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.
{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}