Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsen is lesz ma fáklyás felvonulás a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nemcsak Budapesten, hanem Pécsen is tüntetés lesz ma a rabszolgatörvény elfogadása után. A pécsi Momentum szervezésében, fáklyás felvonulással támogatják majd este 6-kor a Kossuth téren ma 5-kor induló újabb tiltakozást, a Barbakánnál gyülekeznek.

Ahogyan azt a Szabad Pécs, helyi független hírportál is kiemelte, helyi viszonyok között igen sok ember várható, ha a meghirdetett felvonulás Facebook-eseményéből indulunk ki: itt 363-an ígérték biztosra részvételüket és 1,700 „érdeklődő” is akad.

A szervezők szerint nemcsak a maga a rabszolgatörvény tartalma, de az elfogadása körüli körülmények is elfogadhatatlanok. Hozzátették:

„Pécs mindig is büszke volt ipari hagyományaira, a munkások hozzáadott értékére, akik felvirágoztatták a pécsi kesztyű- és porcelángyártást, vagy a bányákban dolgoztak hogy az ország energiaellátottsága biztosítva legyen. Az ő megbecsülésük nélkül nem jutunk egyről a kettőre.”

De utcára vonulnak a győri polgárok is, vasárnap, december 16-án, a Városháza előtt délután 5 órára hirdették meg az eseményt, amely a rabszolgatörvény ellen tiltakozik. A tüntetést meghirdetők szerint:

„Dolgoztunk eddig is eleget, nem a munkával van a baj, hanem azzal, hogy már semminek néznek minket! Így is sokan vannak, akik éhbérért dolgoznak, alig látják a családjukat. Éppen ezért embertelen és undorító, hogy még jobban nyomorba akarnak taszítani minket!”

Szegeden „Nem dolgozok Orbánnal heti 6 napot” fantázianévvel hirdettek tüntetést, december 16-án, vasárnap délután négyre a Rákóczi téri Kormányhivatal előtt.

„Orbán egyre pénzéhesebb. Tudja, csak akkor lehet „sikeresebb” ha lerohasztja a kórházakat, az iskolákat, miközben a tovább sanyargatja a dolgozókat. Megalázó órabéreken túlóráztatna mindenkit, hogy még több pénzt lophasson. Ne hagyjuk, hogy rajtunk uralkodjon! Ne legyünk a rabszolgái ! Mutassuk meg, hogy Szeged sem kér Orbán gyarmatosításából!”

– szól az itteni szervezők felhívása.

A szegedi tüntetés a már korábban meghirdetett, budapesti Hősök terére összehívott tüntetéssel esik egy időbe. Ezzel a rabszolgatörvény megszavazása utáni tiltakozáshullám Budapesten kívül már három, nagyobb városra terjed ki az országban, szerdán ugyanis Debrecenben is tiltakoztak a törvény ellen.

Frissítés: Eközben a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) 2018. december 14-én, pénteken bejelentette, hogy csatlakozik a 2018. december 16-án megrendezésre kerülő Rabszolgatörvény és közigazgatási különbíróságok elleni tüntetéshez. Ezzel 2018. december 08-i tüntetésük után újfent tiltakozásukat fejezik ki a magyar Országgyűlés által 2018. december 12-én elfogadott, Rabszolgatörvény néven elhíresült módosítás ellen. A megmozdulás vasárnap délután 3-kor kezdődik a Hősök terén, és az Alkotmány utcában megtartott beszédekkel ér véget.