Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtökön is tüntettek a Kossuth téren, ismét könnygáz szállt a Parlament előtt – percről percre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdán az Országgyűlés az ellenzéki politikusok órákon át tartó tiltakozása ellenére – a Házszabály alapján törvénytelen módon – megszavazta a túlórakeretet jelentősen megemelő törvénymódosítást, a „rabszolgatörvényt”.

Ennek hatására már kora délután több száz tiltakozó ment a Kossuth térre, a tiltakozás egészen a hajnali órákig tartott. Az este folyamán a tüntetők és a rendőrök többször is egymásnak feszültek, a rendőrség több alkalommal paprikasprét is bevetett.

Ma este folytatódnak a tüntetések,

  • a Szabad Egyetem diákcsoport hirdetett tüntetést a Kossuth Lajos térre 17:00 órára,
  • a Momentum pedig 17:30-ra hirdette meg a „Foglaljuk el a Kossuth teret – 2. kör” című eseményt a Szabadság térre, ahonnan majd átvonulnak a Kossuth térre.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Újabb mozgalmas napon vagyunk túl, délután öt órától folyamatosan tudósítottunk itt a mai tüntetésről, Facebook-oldalunkon pedig élő videóközvetítésekkel mutattuk, mi is történik a Kossuth téren, illetve az onnan induló menetekben.

A mai nap koreográfiája hasonló volt a tegnapiéhoz, Kossuth téri gyülekezés után előbb a Margit-hidat, majd a Lánchidat foglalták el a tüntetők, onnan pedig visszatértek a Kossuth térre. A Parlament előtt a rendőrség legalább 7 alkalommal vetett be könnygázt az összegyűlt többezer tüntetővel szemben. Többek között a Momentum alelnökét és egy Jobbik Ifjúsági Tagozatának egy tagját is kiemelte a rendőrség a tömegből.

Lezárásképp a rabszolgatörvényt elutasítók még az EMMI-hez vonultak, onnan a Nagykörútra mentek, ahol a rendőrség fokozatosan morzsolta fel a megmaradt párszáz emberes tömeget.

Mint az előző posztban írtuk, péntek és vasárnap délután is lesznek tüntetések.

Köszönjük a mai figyelmet, és jó pihenést mindenkinek!

 

A szerda és csütörtök esti, késő éjszakába nyúló tüntetések után már péntekre és vasárnapra is tüntetést hirdettek meg a rabszolgatörvény ellen.

Pénteken 17 órakor Menjünk a Kossuth térre címmel lesz tüntetés, melynek Facebook-eseménye itt érhető el: https://www.facebook.com/events/1986355478112826/

Vasárnap 15 órára pedig Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! névvel lesz tüntetés: https://www.facebook.com/events/379195512824783/

Utóbbi a Hősök teréről indul és szintén a Kossuth térre vonulást tűzi célul.

A tüntetők a Nyugati pályaudvart elhagyva  haladtak tovább a Nagykörúton, ám –mint ahogy korábbi posztjainkban is írtuk – a rendőrség őket követve több szakaszon is sorfalat képezett az úttesten, így fokozatosan kisebb csoportokat sikerült leválasztaniuk a tömegből, míg az végül teljesen szétszóródott.

Most már jobbára a bekerített kisebb csoportok igazoltatása zajlik, akárcsak tegnap éjszaka:

A rendőrség közleményt adott ki a rabszolgatörvény elfogadása elleni tüntetések második napján is:

„A Budapest V., Kossuth téren az agresszívan viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült.  Egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.

A rendőrség továbbra is higgadtságra és jogkövető magatartásra inti a demonstrálókat.”

A Nyugatitól a Wesselényi utcáig a Nagykörúton a rendőrség háromszor próbálta elállni a tüntetők útját, és megállítani a vonulásukat. De mindháromszor sikertelennek bizonyult a próbálkozás.

Annyit viszont elértek, hogy a tüntetők több kisebb csoportra szakadtak, egy részük az Oktogonnál maradt, másik részük tovább ment a Blaha Lujza tér felé.

A Nyugatinál a rohamrendőrök teljesen lezárták a Nagykörutat, a tüntetők egy kisebb csoportja egy BKV-busz mögött mégis átjutott a rendőrkordonon. A többi tüntetőt a rendőrség a járdára próbálta felterelni, nem túl sok sikerrel, a vonulás folytatódik a körúton.

A Nyugati pályaudvar közvetlen közelében rohamrendőrök állták el az északi irányból érkező tüntetők útját, nem engedik, hogy a menet továbbhaladjon a körúton.

A folyamatosan fogyatkozó tömeg továbbállt a Szalay utcából, a tüntetők kimentek a Nagykörútra, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak.

Újabb videóval jelentkezett a Momentum a kőbányai rendőrkapitányságról. A felvétel tanúsága szerint a párt tagjait már a kapitányságra sem engedik be, ahol Donátt Anna, a párt Kossuth téren előállított alelnöke tartózkodik éppen. Mint korábban írtuk, Donáthot egy füstbomba meggyújtása és felemelése után vitték el a rendőrök, a a Momentum jogásza szerint a kőbányai rendőrkapitányságon pedig egyelőre saját ügyvédjét sem engedték be hozzá.

A kapitányság épülete előtt néhány Momentum-tag és -aktivista kezdett spontán tiltakozásba, és

„Kérjük vissza Annát!”

– skandálásba kezdett.

A rabszolgatörvény ellen tiltakozók egy jelentős csoportja az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai székházához vonult. A rohamrendőrök tőlük kevéssel lemaradva érkeztek meg és álltak be a minisztérium ajtajába.

Az EMMI-nél is kapott a tömeg egy adag könnygázt. Itt is kiemeltek egy tüntetőt a tömegből:

A Szalay utcai rendőrkapitányság előtt tüntetők betörték egy rendőrautó hátsó ablakát.

A parlament épültén lévő díszkivilágítást időközben – mivel eljött az éjfél – lekapcsolták.

Miközben a Parlament lépcsőjén továbbra is feszült a helyzet, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András élőben jelentkezett be a párt Facebook-oldalán a kőbányai rendőrkapitányságról.

Az ő és Molnár Gergő, a Momentum jogásza elmondása szerint a párt alelnökét, Donáth Annát ide hozták, miután a Kossuth téren elhurcolták a rendőrök, miután meggyújtott és a magasba emelt egy füstbombát. Donáth jelentős mennyiségű könnygázt is kapott a rendőri intézkedés során.

Molnár Gergő arról is beszélt, hogy tudomása szerint Donáth ügyvédje megpróbálta felvenni a kapcsolatot a politikussal, ám – szerinte teljesen jogellenesen – nem engedik őt be hozzá, és egyelőre más módon sem beszélhettek eddig egymással.

Az Országház lépcsőjén álló rohamrendőrök újabb nagy adag könnygázt vetettek be: előrenyomultak, hogy kiemeljenek egy tüntetőt a tömegből, és mivel az illetőt társai megpróbálták visszatartani, ezért került újra bevetésre a könnygáz.

A Kossuth téren még mindig legalább ezer tüntető van, folyamatosan cserélpdnek az emberek, a távozók helyére érkeznek újak.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás a Kossuth térről élő videóban jelentkezett be a Facebookon, ahol arról számolt be: a rendőrség egy Jobbik Ifjúsági Tagozatához tartó lányt is letepert. A felháborodott pártelnök szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség erre kapjon parancsot.

„Elképesztő, hogy ugyanolyan napokat élünk meg, mint 2006-ban Gyurcsány idejében. Ha nem fog változtatni a kormány, akkor ennél sokkal nagyobb tömeg fog kijönni ide az utcára holnap, holnapután” – mondta.

Azt is kilátásba helyezte, hogy ha a kormány nem tanul a tiltakozásokból, jobbikosok fognak vidékről a fővárosba jönni, hogy „megvédjék a budapestieket”.

Sneider Tamás az üzente Orbán Viktornak, hogy térjen észhez, és vonja vissza a rabszolgatörvényt, mert akkor mindenki nyugodtan haza tud menni.

Néhány percen belül újabb két alkalommal vetettek be könnygázt a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rendőrök. A nagyjából 1000 fős tömeg nem tágít, az emberek hallhatóan egyre dühösebbek, a rendőrök és a tömeg „frontvonala” időként szélesebb lesz a gázadagok nyomán, de aztán a demonstrálók hamar rendezik a soraikat. Most már a „Nácik vagytok!” és a „Fújjátok”, valamint az „Ennyit ért a gázotok” rigmusok is elhangoztak.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök most újabb könnygázflakonokkal „tankoltak fel”.

 

Kevéssel este tíz előtt számoltunk be arról, hogy a rendőrök kiemeltek egy tüntetőt az első sorok egyikéből. Az addig hozzánk beérkező videófelvételeken nem látszott, jól de most a Momentum Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint az illető nem más volt, mint

Donáth Anna, a Momentum alelnöke.

A videón az látszik, hogy a politikus a magasba emel egy lila füstbombát. Bár nem hallani tisztán, de a videó leírása szerint társai csak arra kérték Donáthot, hogy emelje fel a hengert, miközben abból Momentum-lila füst szállt.

Ekkor – közvetlenü újabb könnygáztámadást indítottak – megérkeznek a rohamrendőrök, is kiragadják a tömegből a politikust:

A rohamrendőrök az esetet megelőzően többször kaptak füstbombát a nyakukba  a tüntetők részéről.

A Kossuth tér szélén egy rendőri hangosbeszélő szólítja fel a tüntetőket arra, hogy aki a rendőröket dobálja, az bűncselekményt követ el. Mivel a tömeg jóval arrébb, a parlament főbejáratánál van, ezért ez a hangosbeszélő nem igazán tud eljutni a célpontba.

A tegnapi nap, a rabszolgatörvény végszavazása idején jelent meg egy cikk a kormánypárti Origón, amely pontokba szedve akarja cáfolni azokat a kritikákat, amelyeket a szakszervezetek és az ellenzéki pártok megfogalmaztak a jogszabállyal szemben. Sok Mérce-olvasó is kérte tegnap, hogy hasonlóan, pontokba szedve cáfoljuk az Origo állításait, ezt most a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) meg is tette.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök megpróbálták kiemelni az egyik tüntetőt a tömegből, ezt azonban társai nem hagyták, és visszahúzták az illetőt a rendőrök kezei közül (a jelenet az alábbi videón látható).

A rendőrök erre gumibot használatával reagáltak, és néhány ütést mértek a tüntetőt visszahúzó csoportra.

Az esetet követően újra intenzív lökdösődés alakult ki, mire a rendőrök újra könnygázt vetettek be, a mai este folyamán negyedszerre.

Az MSZP-s képviselőnő Facebook-oldalán tett közzé nemrégiben fotókat, amelyeken a parlament egyik folyosója illetve néhány vastag tömlő látszik. Bangóné ebből arra következtet, a rendvédelmi erők vízágyú bevetésére készülnek a tüntetők ellen.

Minadzonáltal az is valószínűsíthető, hogy csupán a tűzoltók állnak készenlétben, hogyha esetleg tűz ütne ki a téren.

Most már teljesen elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, rövid időn belül a harmadik adag könnygázt vetették be a tüntetők ellen.

Helyszíni tudósítónk szerint, most már nagyon „alacsony” a rendőrök ingerküszöbe, gyakorlatilag amint a demonstrálók hozzáérnek egy rendőrhöz a a lépcsőn álló sor elején, azonnal, felszólítás nélkül gázzal válaszolnak.

Íme a jelenet:

A belügyminiszter az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, hogy az arcukat elfedő tüntetők „összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.” Pintér szerint „a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt”, akik „testi épségük kockáztatásával még akkor is rendíthetetlen nyugalomról, türelemről tettek tanúbizonyosságot, amikor sorozatos támadás érte őket.”

Kövér László szerint pedig „anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren”, emiatt a házszabály szigorítását fontolgatja.

„Arról, hogy a tiltás megakadályozza-e a jövőben ezeket a folyamatokat, azt mondta: nem optimista, de ha ez az ellenzék állandó taktikai eszköze, akkor legalább „fájjon nekik”” – idézi az MTI Kövért.

(MTI)

A tüntetők egy csoportja, jobbikos zászlókkal megindult a rendőrök felé, a könnygáz újra egyből bevetésre került. A téren újra a fuldoklás és öklendezés, sokan a rohamrendőröket szidják és a „Mocskos Fidesz”-t skandálják.

Úgy tűnik, a rendőrség szigorúbban lép fel, mint tegnap. A tegnapi órákon át tartó tülekedés során a tüntetők több lépcsőfokkal is vissza tudták szorítani a parlament főbejáratánál álló rohamrendőröket. Ezúttal erre nem lesz lehetőségük a tüntetőknek, minden tülekedésnél a rendőrök egyből bevetik a könnygázt, hogy visszaszorítsák a tömeget.

A Kossuth tér szinte teljesen megtelt, így néz ki az Alkotmány utca felől:

Rengeteg készenléti rendőr gyülekezik az Alkotmány utca elejénél:

A tegnap estéhez hasonlóan a rendőrség ma is könnygázt vetett be a tüntetők ellen – ma este már az első komolyabb dulakodás alkalmával. A parlament főbejáratánál történt az eset, a tüntetők öklendezve rohantak a déli kapu felé. Egyik helyszíni tudósítónk újra közelről, az arcába kapta a könnygázt.

A tegnap a rendőrség főleg az enyhébb paprikasprét vetette be, ma már egyből könnygázzal nyitott.

A keleti elől a déli kapu felé indultak a tüntetők, de rendőrök a tegnap estével ellentétben már sorfallal zárják el az oda vezető utat. A tegnapi események középpontjába kerülő karácsonyfát is védi a fal.

A tüntetők egy része füstgránáttal dobálja a rendőröket, de akadnak olyanok is, akik a békés tüntetés szellemében rózsát tűzdelnek a rohamrendőrök egyenruháira.

A tömeg egyre hízik a Kossuth téren, helyszíni információk szerint a tér Parlament előtti harmadán egy gombostűt sem lehet leejteni, de összességében valamivel kevesebben vannak, mint tegnap.

A tüntetők többször is füstbombával dobálták meg a rendőröket, akik visszahajtották azt a tömegbe, majd ismét visszakapták a demonstrálóktól. Az Országház lépcsője előtti rész teljesen füstbe burkolózik.

Mostanra a tolakodás is megkezdődött a tüntetők és a rohamrendőrök első sorai között.

– hangzott el a parancsoki utasítás a parlament főbejáratának lépcsőjén álló rohamrendőröknek.

Rohamrendőrök húznak sisakot a 2018. december 13-ai tüntetésen a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Mostanra a többezres tüntetői tömeg visszaérkezett a Kossuth térre, ahová várhatóan még érkeznek az emberek. A Jobbik Facebook-oldalán közzétett élő videó tanúsága szerint a párt néhány politikusa és szimpatizánsai is ezekben a percekben érkeztek meg a térre.

A tegnapi este eseménye, a könnygáz és a paprikaspré, amit a tüntetők ellen vetettek be a rendőrök, előbbieket is felkészülésre sarkallták:

Tüntetők maszkkal védekeznek az esetleges rendőri intézkedés ellen a Kossuth téren 2018. december 13-án. Fotó Mérce

Az eleje a Kossuth térre ért, ahol már nagy rendőri készültség várta őket. Egy másik csoport a Falk Miksa utcánál jár. Közben a Kossuthon egyelőre békesség van, ad hoc beszédek hangzanak el.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központi mentőállomása előtt haladt el a tömeg, ahol három mentős állt ki az épület kapuja elé, hogy telefonnal videózzák az elvonuló tüntetőket, akiktől a helyszíni beszámolók szerint óriási tapsot kaptak az OMSZ-dolgozók.

Mindjárt megérkeznek a tüntetők a Kossuth térre, ahol már várják őket a rendőrök.

A Legfőbb Ügyészség épülete mellett is elhaladtak a tüntetők, ahol szintén nagy számban álltak rendőrök, de a tömeg zavartalanul elhaladt mellettük.

A menet eleje már a Nyugati pályaudvarnál van, onnan átfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra, helyszíni tudósítóink úgy tudják, újra a Kossuth tér a cél, ahonnan két órája indultak el a tüntetők.

A Nagykörúton, a Nyugati pályaudvar felé haladó tömegben egy tüntető, minden jel szerint Momentum-aktivista fel akart gyújtani valamit, ami miatt a rendőrség kiemelte a tömegből. A menet megállt, a demonstrálók – köztük a Momentum elnöke, Fekete-Győr András – az elengedését követelték, amely végül megtörtént, a menet pedig továbbindult.

A tüntetők – miután az Andrássy úton haladva elérték az Oktogont – irányt váltottak, és a Nyugati pályaudvar irányába indultak tovább a Nagykörúton. Helyszíni tudósítónk szerint ismét a Parlament a cél, ahonnan a tömeg eredetileg útnak indult. A tömeg a teljes úttestet elfoglalta, ezzel megbénítva a körúti forgalmat. A rendőrök továbbra is kísérik őket.

A tömeg az Andrássy úton vonul, hamarosan az Oktogonra ér. Érdekes módon egy darabig a készenléti rendőrség vezette a menetet, majd körülbelül 10 perc után levonultak az út oldalára.

Így vonul a tömeg az Andrássyn:

A Deák Ferenc tér felé haladnak, eddig lehetséges úticélként a Terror Háza és a Fidesz Lendvay utcai székháza merült fel.

A menet eleje megérkezett a Lánchídhoz, a vége azonban még a rakparton kígyózik. Nemcsak a híd járdáin, de az úttesten is sok a tüntető. Közöttük félpályán autók is haladnak át a legrégebbi budapesti hídon.

A tömeg eleje már át is ért a pesti oldalra, de a vége pedig épp csak felért a hídra Buda felől. A tömeg egy része megállt a hídon.

A Margit-hídon még azt ígérték a tüntetők, hogy ma este sorra minden budapesti hidat lezárnak.

A Margit hídtól a Lánchídig vonulnak a tüntetők a budai oldalon. Eleinte csak a felső rakpartot foglalták el, de később az alsó rakpartra is lementek. A menet lassan megérkezik a Lánchíd lábához.

Már a Kossuth tér óta kísérik a tüntetés eredeti helyszínére vezényelt rohamrendőrök a demonstrálókat:

Itt még a Jászai Mari térnél jártak:

Itt pedig a budai oldalon a Bem rakpartnál:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}