Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtökön is tüntettek a Kossuth téren, ismét könnygáz szállt a Parlament előtt – percről percre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán az Országgyűlés az ellenzéki politikusok órákon át tartó tiltakozása ellenére – a Házszabály alapján törvénytelen módon – megszavazta a túlórakeretet jelentősen megemelő törvénymódosítást, a „rabszolgatörvényt”.

Ennek hatására már kora délután több száz tiltakozó ment a Kossuth térre, a tiltakozás egészen a hajnali órákig tartott. Az este folyamán a tüntetők és a rendőrök többször is egymásnak feszültek, a rendőrség több alkalommal paprikasprét is bevetett.

Ma este folytatódnak a tüntetések,

  • a Szabad Egyetem diákcsoport hirdetett tüntetést a Kossuth Lajos térre 17:00 órára,
  • a Momentum pedig 17:30-ra hirdette meg a „Foglaljuk el a Kossuth teret – 2. kör” című eseményt a Szabadság térre, ahonnan majd átvonulnak a Kossuth térre.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Újabb mozgalmas napon vagyunk túl, délután öt órától folyamatosan tudósítottunk itt a mai tüntetésről, Facebook-oldalunkon pedig élő videóközvetítésekkel mutattuk, mi is történik a Kossuth téren, illetve az onnan induló menetekben.

A mai nap koreográfiája hasonló volt a tegnapiéhoz, Kossuth téri gyülekezés után előbb a Margit-hidat, majd a Lánchidat foglalták el a tüntetők, onnan pedig visszatértek a Kossuth térre. A Parlament előtt a rendőrség legalább 7 alkalommal vetett be könnygázt az összegyűlt többezer tüntetővel szemben. Többek között a Momentum alelnökét és egy Jobbik Ifjúsági Tagozatának egy tagját is kiemelte a rendőrség a tömegből.

Lezárásképp a rabszolgatörvényt elutasítók még az EMMI-hez vonultak, onnan a Nagykörútra mentek, ahol a rendőrség fokozatosan morzsolta fel a megmaradt párszáz emberes tömeget.

Mint az előző posztban írtuk, péntek és vasárnap délután is lesznek tüntetések.

Köszönjük a mai figyelmet, és jó pihenést mindenkinek!

 

A szerda és csütörtök esti, késő éjszakába nyúló tüntetések után már péntekre és vasárnapra is tüntetést hirdettek meg a rabszolgatörvény ellen.

Pénteken 17 órakor Menjünk a Kossuth térre címmel lesz tüntetés, melynek Facebook-eseménye itt érhető el: https://www.facebook.com/events/1986355478112826/

Vasárnap 15 órára pedig Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! névvel lesz tüntetés: https://www.facebook.com/events/379195512824783/

Utóbbi a Hősök teréről indul és szintén a Kossuth térre vonulást tűzi célul.

A tüntetők a Nyugati pályaudvart elhagyva  haladtak tovább a Nagykörúton, ám –mint ahogy korábbi posztjainkban is írtuk – a rendőrség őket követve több szakaszon is sorfalat képezett az úttesten, így fokozatosan kisebb csoportokat sikerült leválasztaniuk a tömegből, míg az végül teljesen szétszóródott.

Most már jobbára a bekerített kisebb csoportok igazoltatása zajlik, akárcsak tegnap éjszaka:

A rendőrség közleményt adott ki a rabszolgatörvény elfogadása elleni tüntetések második napján is:

„A Budapest V., Kossuth téren az agresszívan viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült.  Egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.

A rendőrség továbbra is higgadtságra és jogkövető magatartásra inti a demonstrálókat.”

A Nyugatitól a Wesselényi utcáig a Nagykörúton a rendőrség háromszor próbálta elállni a tüntetők útját, és megállítani a vonulásukat. De mindháromszor sikertelennek bizonyult a próbálkozás.

Annyit viszont elértek, hogy a tüntetők több kisebb csoportra szakadtak, egy részük az Oktogonnál maradt, másik részük tovább ment a Blaha Lujza tér felé.

A Nyugatinál a rohamrendőrök teljesen lezárták a Nagykörutat, a tüntetők egy kisebb csoportja egy BKV-busz mögött mégis átjutott a rendőrkordonon. A többi tüntetőt a rendőrség a járdára próbálta felterelni, nem túl sok sikerrel, a vonulás folytatódik a körúton.

A Nyugati pályaudvar közvetlen közelében rohamrendőrök állták el az északi irányból érkező tüntetők útját, nem engedik, hogy a menet továbbhaladjon a körúton.

A folyamatosan fogyatkozó tömeg továbbállt a Szalay utcából, a tüntetők kimentek a Nagykörútra, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak.

Újabb videóval jelentkezett a Momentum a kőbányai rendőrkapitányságról. A felvétel tanúsága szerint a párt tagjait már a kapitányságra sem engedik be, ahol Donátt Anna, a párt Kossuth téren előállított alelnöke tartózkodik éppen. Mint korábban írtuk, Donáthot egy füstbomba meggyújtása és felemelése után vitték el a rendőrök, a a Momentum jogásza szerint a kőbányai rendőrkapitányságon pedig egyelőre saját ügyvédjét sem engedték be hozzá.

A kapitányság épülete előtt néhány Momentum-tag és -aktivista kezdett spontán tiltakozásba, és

„Kérjük vissza Annát!”

– skandálásba kezdett.

A rabszolgatörvény ellen tiltakozók egy jelentős csoportja az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai székházához vonult. A rohamrendőrök tőlük kevéssel lemaradva érkeztek meg és álltak be a minisztérium ajtajába.

Az EMMI-nél is kapott a tömeg egy adag könnygázt. Itt is kiemeltek egy tüntetőt a tömegből:

A Szalay utcai rendőrkapitányság előtt tüntetők betörték egy rendőrautó hátsó ablakát.

A parlament épültén lévő díszkivilágítást időközben – mivel eljött az éjfél – lekapcsolták.

Miközben a Parlament lépcsőjén továbbra is feszült a helyzet, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András élőben jelentkezett be a párt Facebook-oldalán a kőbányai rendőrkapitányságról.

Az ő és Molnár Gergő, a Momentum jogásza elmondása szerint a párt alelnökét, Donáth Annát ide hozták, miután a Kossuth téren elhurcolták a rendőrök, miután meggyújtott és a magasba emelt egy füstbombát. Donáth jelentős mennyiségű könnygázt is kapott a rendőri intézkedés során.

Molnár Gergő arról is beszélt, hogy tudomása szerint Donáth ügyvédje megpróbálta felvenni a kapcsolatot a politikussal, ám – szerinte teljesen jogellenesen – nem engedik őt be hozzá, és egyelőre más módon sem beszélhettek eddig egymással.

Az Országház lépcsőjén álló rohamrendőrök újabb nagy adag könnygázt vetettek be: előrenyomultak, hogy kiemeljenek egy tüntetőt a tömegből, és mivel az illetőt társai megpróbálták visszatartani, ezért került újra bevetésre a könnygáz.

A Kossuth téren még mindig legalább ezer tüntető van, folyamatosan cserélpdnek az emberek, a távozók helyére érkeznek újak.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás a Kossuth térről élő videóban jelentkezett be a Facebookon, ahol arról számolt be: a rendőrség egy Jobbik Ifjúsági Tagozatához tartó lányt is letepert. A felháborodott pártelnök szerint elfogadhatatlan, hogy a rendőrség erre kapjon parancsot.

„Elképesztő, hogy ugyanolyan napokat élünk meg, mint 2006-ban Gyurcsány idejében. Ha nem fog változtatni a kormány, akkor ennél sokkal nagyobb tömeg fog kijönni ide az utcára holnap, holnapután” – mondta.

Azt is kilátásba helyezte, hogy ha a kormány nem tanul a tiltakozásokból, jobbikosok fognak vidékről a fővárosba jönni, hogy „megvédjék a budapestieket”.

Sneider Tamás az üzente Orbán Viktornak, hogy térjen észhez, és vonja vissza a rabszolgatörvényt, mert akkor mindenki nyugodtan haza tud menni.

Néhány percen belül újabb két alkalommal vetettek be könnygázt a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rendőrök. A nagyjából 1000 fős tömeg nem tágít, az emberek hallhatóan egyre dühösebbek, a rendőrök és a tömeg „frontvonala” időként szélesebb lesz a gázadagok nyomán, de aztán a demonstrálók hamar rendezik a soraikat. Most már a „Nácik vagytok!” és a „Fújjátok”, valamint az „Ennyit ért a gázotok” rigmusok is elhangoztak.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök most újabb könnygázflakonokkal „tankoltak fel”.

 

Kevéssel este tíz előtt számoltunk be arról, hogy a rendőrök kiemeltek egy tüntetőt az első sorok egyikéből. Az addig hozzánk beérkező videófelvételeken nem látszott, jól de most a Momentum Facebook-oldalára feltöltött videó tanúsága szerint az illető nem más volt, mint

Donáth Anna, a Momentum alelnöke.

A videón az látszik, hogy a politikus a magasba emel egy lila füstbombát. Bár nem hallani tisztán, de a videó leírása szerint társai csak arra kérték Donáthot, hogy emelje fel a hengert, miközben abból Momentum-lila füst szállt.

Ekkor – közvetlenü újabb könnygáztámadást indítottak – megérkeznek a rohamrendőrök, is kiragadják a tömegből a politikust:

A rohamrendőrök az esetet megelőzően többször kaptak füstbombát a nyakukba  a tüntetők részéről.

A Kossuth tér szélén egy rendőri hangosbeszélő szólítja fel a tüntetőket arra, hogy aki a rendőröket dobálja, az bűncselekményt követ el. Mivel a tömeg jóval arrébb, a parlament főbejáratánál van, ezért ez a hangosbeszélő nem igazán tud eljutni a célpontba.

A tegnapi nap, a rabszolgatörvény végszavazása idején jelent meg egy cikk a kormánypárti Origón, amely pontokba szedve akarja cáfolni azokat a kritikákat, amelyeket a szakszervezetek és az ellenzéki pártok megfogalmaztak a jogszabállyal szemben. Sok Mérce-olvasó is kérte tegnap, hogy hasonlóan, pontokba szedve cáfoljuk az Origo állításait, ezt most a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) meg is tette.

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök megpróbálták kiemelni az egyik tüntetőt a tömegből, ezt azonban társai nem hagyták, és visszahúzták az illetőt a rendőrök kezei közül (a jelenet az alábbi videón látható).

A rendőrök erre gumibot használatával reagáltak, és néhány ütést mértek a tüntetőt visszahúzó csoportra.

Az esetet követően újra intenzív lökdösődés alakult ki, mire a rendőrök újra könnygázt vetettek be, a mai este folyamán negyedszerre.

Az MSZP-s képviselőnő Facebook-oldalán tett közzé nemrégiben fotókat, amelyeken a parlament egyik folyosója illetve néhány vastag tömlő látszik. Bangóné ebből arra következtet, a rendvédelmi erők vízágyú bevetésére készülnek a tüntetők ellen.

Minadzonáltal az is valószínűsíthető, hogy csupán a tűzoltók állnak készenlétben, hogyha esetleg tűz ütne ki a téren.

Most már teljesen elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, rövid időn belül a harmadik adag könnygázt vetették be a tüntetők ellen.

Helyszíni tudósítónk szerint, most már nagyon „alacsony” a rendőrök ingerküszöbe, gyakorlatilag amint a demonstrálók hozzáérnek egy rendőrhöz a a lépcsőn álló sor elején, azonnal, felszólítás nélkül gázzal válaszolnak.

Íme a jelenet:

A belügyminiszter az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette, hogy az arcukat elfedő tüntetők „összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal.” Pintér szerint „a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt”, akik „testi épségük kockáztatásával még akkor is rendíthetetlen nyugalomról, türelemről tettek tanúbizonyosságot, amikor sorozatos támadás érte őket.”

Kövér László szerint pedig „anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren”, emiatt a házszabály szigorítását fontolgatja.

„Arról, hogy a tiltás megakadályozza-e a jövőben ezeket a folyamatokat, azt mondta: nem optimista, de ha ez az ellenzék állandó taktikai eszköze, akkor legalább „fájjon nekik”” – idézi az MTI Kövért.

(MTI)

A tüntetők egy csoportja, jobbikos zászlókkal megindult a rendőrök felé, a könnygáz újra egyből bevetésre került. A téren újra a fuldoklás és öklendezés, sokan a rohamrendőröket szidják és a „Mocskos Fidesz”-t skandálják.

Úgy tűnik, a rendőrség szigorúbban lép fel, mint tegnap. A tegnapi órákon át tartó tülekedés során a tüntetők több lépcsőfokkal is vissza tudták szorítani a parlament főbejáratánál álló rohamrendőröket. Ezúttal erre nem lesz lehetőségük a tüntetőknek, minden tülekedésnél a rendőrök egyből bevetik a könnygázt, hogy visszaszorítsák a tömeget.

A Kossuth tér szinte teljesen megtelt, így néz ki az Alkotmány utca felől:

Rengeteg készenléti rendőr gyülekezik az Alkotmány utca elejénél:

A tegnap estéhez hasonlóan a rendőrség ma is könnygázt vetett be a tüntetők ellen – ma este már az első komolyabb dulakodás alkalmával. A parlament főbejáratánál történt az eset, a tüntetők öklendezve rohantak a déli kapu felé. Egyik helyszíni tudósítónk újra közelről, az arcába kapta a könnygázt.

A tegnap a rendőrség főleg az enyhébb paprikasprét vetette be, ma már egyből könnygázzal nyitott.

A keleti elől a déli kapu felé indultak a tüntetők, de rendőrök a tegnap estével ellentétben már sorfallal zárják el az oda vezető utat. A tegnapi események középpontjába kerülő karácsonyfát is védi a fal.

A tüntetők egy része füstgránáttal dobálja a rendőröket, de akadnak olyanok is, akik a békés tüntetés szellemében rózsát tűzdelnek a rohamrendőrök egyenruháira.

A tömeg egyre hízik a Kossuth téren, helyszíni információk szerint a tér Parlament előtti harmadán egy gombostűt sem lehet leejteni, de összességében valamivel kevesebben vannak, mint tegnap.

A tüntetők többször is füstbombával dobálták meg a rendőröket, akik visszahajtották azt a tömegbe, majd ismét visszakapták a demonstrálóktól. Az Országház lépcsője előtti rész teljesen füstbe burkolózik.

Mostanra a tolakodás is megkezdődött a tüntetők és a rohamrendőrök első sorai között.

– hangzott el a parancsoki utasítás a parlament főbejáratának lépcsőjén álló rohamrendőröknek.

Rohamrendőrök húznak sisakot a 2018. december 13-ai tüntetésen a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Mostanra a többezres tüntetői tömeg visszaérkezett a Kossuth térre, ahová várhatóan még érkeznek az emberek. A Jobbik Facebook-oldalán közzétett élő videó tanúsága szerint a párt néhány politikusa és szimpatizánsai is ezekben a percekben érkeztek meg a térre.

A tegnapi este eseménye, a könnygáz és a paprikaspré, amit a tüntetők ellen vetettek be a rendőrök, előbbieket is felkészülésre sarkallták:

Tüntetők maszkkal védekeznek az esetleges rendőri intézkedés ellen a Kossuth téren 2018. december 13-án. Fotó Mérce

Az eleje a Kossuth térre ért, ahol már nagy rendőri készültség várta őket. Egy másik csoport a Falk Miksa utcánál jár. Közben a Kossuthon egyelőre békesség van, ad hoc beszédek hangzanak el.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központi mentőállomása előtt haladt el a tömeg, ahol három mentős állt ki az épület kapuja elé, hogy telefonnal videózzák az elvonuló tüntetőket, akiktől a helyszíni beszámolók szerint óriási tapsot kaptak az OMSZ-dolgozók.

Mindjárt megérkeznek a tüntetők a Kossuth térre, ahol már várják őket a rendőrök.

A Legfőbb Ügyészség épülete mellett is elhaladtak a tüntetők, ahol szintén nagy számban álltak rendőrök, de a tömeg zavartalanul elhaladt mellettük.

A menet eleje már a Nyugati pályaudvarnál van, onnan átfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra, helyszíni tudósítóink úgy tudják, újra a Kossuth tér a cél, ahonnan két órája indultak el a tüntetők.

A Nagykörúton, a Nyugati pályaudvar felé haladó tömegben egy tüntető, minden jel szerint Momentum-aktivista fel akart gyújtani valamit, ami miatt a rendőrség kiemelte a tömegből. A menet megállt, a demonstrálók – köztük a Momentum elnöke, Fekete-Győr András – az elengedését követelték, amely végül megtörtént, a menet pedig továbbindult.

A tüntetők – miután az Andrássy úton haladva elérték az Oktogont – irányt váltottak, és a Nyugati pályaudvar irányába indultak tovább a Nagykörúton. Helyszíni tudósítónk szerint ismét a Parlament a cél, ahonnan a tömeg eredetileg útnak indult. A tömeg a teljes úttestet elfoglalta, ezzel megbénítva a körúti forgalmat. A rendőrök továbbra is kísérik őket.

A tömeg az Andrássy úton vonul, hamarosan az Oktogonra ér. Érdekes módon egy darabig a készenléti rendőrség vezette a menetet, majd körülbelül 10 perc után levonultak az út oldalára.

Így vonul a tömeg az Andrássyn:

A Deák Ferenc tér felé haladnak, eddig lehetséges úticélként a Terror Háza és a Fidesz Lendvay utcai székháza merült fel.

A menet eleje megérkezett a Lánchídhoz, a vége azonban még a rakparton kígyózik. Nemcsak a híd járdáin, de az úttesten is sok a tüntető. Közöttük félpályán autók is haladnak át a legrégebbi budapesti hídon.

A tömeg eleje már át is ért a pesti oldalra, de a vége pedig épp csak felért a hídra Buda felől. A tömeg egy része megállt a hídon.

A Margit-hídon még azt ígérték a tüntetők, hogy ma este sorra minden budapesti hidat lezárnak.

A Margit hídtól a Lánchídig vonulnak a tüntetők a budai oldalon. Eleinte csak a felső rakpartot foglalták el, de később az alsó rakpartra is lementek. A menet lassan megérkezik a Lánchíd lábához.

Már a Kossuth tér óta kísérik a tüntetés eredeti helyszínére vezényelt rohamrendőrök a demonstrálókat:

Itt még a Jászai Mari térnél jártak:

Itt pedig a budai oldalon a Bem rakpartnál:

A tömeg eleje leért a Margit hídról, a Bem rakparton haladnak tovább a Lánchíd felé.

Továbbra is folyamatos a skandálás és a dobolás, a tüntetők viszont néhány percre megtorpantak a Margit híd közepén, majd úgy döntöttek Buda érintésével a Lánchidat célozzák meg.

 

A Vasas Szakszervezeti Szövetség múlt héten Veszprémben kezdte a félpályás útlezárásokat, a hét elején pedig Pécsen, Győrben és Szolnokon folytatta, ma pedig Szekszárdon zárta le az utat 34 autóval.

Teljes pályás hídzár alakult ki, a tömeget rohamrendőrök kísérik. A menet Buda irányába tart.

A rendőrök pedig leállították a hídra tartó forgalmat.

A tömeg nagy része elhagyta a Kossuth teret, a Margit hídhoz vonulnak. A vonulók elfoglalták a 2-es villamos síneit, szól az „Elegünk van!”

Így vonult ki a tömeg a Kossuth térről:

Lila füst jelzi a párt tagjainak és szimpatizánsainak érkezését:

Többen elkezdték skandálni, hogy „Margit híd”, így néhányan el is indultak a Kossuth térről feltehetően azzal a céllal, hogy elfoglalják a hidat, ám egyelőre úgy tűnik, a többség marad a téren, és megvárja, hogy beérkezzenek a momentumos tüntetők is a Szabadság térről.

Szólnak már a megszokott rigmusok, a „Szabad ország, szabad egyetem!”, a „Mocskos Fidesz!” és a „Diák, munkás, szolidaritás!” A rendőrök pedig felálltak a Parlament lépcsőire.

Fotó: Markoszov Szergej

Fotó: Markoszov Szergej

Fotó: Markoszov Szergej

Fotó: Markoszov Szergej

Fotó: Markoszov Szergej

Pedig a Szabadság téri tüntetők még meg sem érkeztek.

A diák-miunkás szolidaritás pedig megjelenik úgy a skandált rigmusokban, mint a transzparenseken:

 

A tegnapi eseményeket is az epicentrumból figyelő Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is feltűnt a Kossuth téren:

A tüntetés egyik szervezője, Pósfai István arról beszélt TGM felszólalása után, hogy nemcsak a rabszolga törvény ellen állnak ma ki, ha nem az előzetes letartóztatásban lévő öt társuk mellett is, akiket tegnap vittek be a rendőrök. A diákok szerint nevetséges vádakkal tartották bent őket, és követelik szabadon engedésüket. Arra is felhívta a tömeg figyelmét, hogy hamarosan további tüntetők érkeznek a Szabadság térről, a Momentum tüntetéséről.

Tamás Gáspár Miklós mondta az este első beszédét. Szerinte a Fidesz egy olyan rendszert épített ki, ami a multiknak kedvez és a munkavállalóknak zéró jogot biztosít.

„Ennek a korszaknak vége!”

TGM szerint új dolog Magyarországon, hogy munkások és értelmiségiek, diákok összefognak, de sokáig fog tartani. Kijelentette, hogy a tüntetők a magyar nép oldalán állnak.

„Elég volt, elég volt, elég volt ebből az egészből!” – zárta beszédét TGM.

A tegnapi nap után írtunk elemzést, amit itt olvashattok.

Az az erőszak, ami a nap végén a rombolásban és a gyújtogatásban csúcsosodott ki, előtte pedig a rendőrökkel való dulakodásban és a rendőrök megdobálásban, várható volt, hiszen az elmúlt 1-2 év eredménytelen tüntetései, illetve a kormány teljes képtelensége a kompromisszumra emelték az ellenzéki tömeg elvárási szintjét is, és ezzel radikalizálták őket.

Kérdés, mi jön ezután. Ha a 2006-os minta igazolódik be, akkor ez a fajta erőszak része lesz mostantól a tüntetéseknek, és a következő napokban folyamatosan utcán lesznek a tüntetők. De a fő kérdés nem ez, hanem az, hogy akárcsak 2006-ban a Fidesz, képes lesz-e valaki felszívni a tüntetésekből érkező energiákat, és potens ellenzék képében hosszú távon is szembeszállni az állampárti hatalommal. Most ez a lehetőség nem az ellenzéki pártok, hanem leginkább a szakszervezetek előtt áll nyitva.

Ha a szakszervezetek tényleg belekezdnek egy akciósorozatba, és azt nyílttá teszik civil kezdeményezések számára is, akkor önkéntelenül megteremtik azt a szervezettséget, amely most hiányzik az ellenzéki csoportokból.

Ha a félpályás útlezárásokba, esetleges gyárlezárásokba, teljes útzárakba be lehet kívülről csatlakozni, akkor az utcán lévő tüntetőknek lesz mintájuk, amelyek mellett kisebb csoportokban megszervezhetik magukat. Ez pedig biztosíthatja egy hosszabb távú szervezettség kialakulását is.

A teljes cikk.

Körülbelül 500 ember van most a Parlament előtt, de a tömeg folyamatosan nő. A tegnapihoz képest kicsit idősebb korosztály képviselteti most magát, kisebb baráti társaságok beszélgetnek maguk között.

Várhatóan beszédek is lesznek, értesülésünk szerint többek közt Tamás Gáspár Miklós is beszédet mond majd.

Alig kezdődött el a mai tüntetés, máris meghirdettek vasárnapra is egyet: „Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!” címmel, a rabszolgatörvény és a különbíróságok ellen.

A tüntetés a Hősök terén indul, délután 3 órakor.

„Mutassuk meg Orbán Viktor kormánynak, hogy milyen az, mikor a magyarok érdemben tiltakoznak, és kívánjunk együtt boldog, karácsonyt a Miniszterelnök Úrnak! Várunk mindenkit a Hősök terére december 16-án vasárnap 15:00 órától!”

– írják a szervezők.

Sajátos installáció a nemzet karácsonyfája körül: újfajta védelem épült ki a téren felállított karácsonyfa mellett – amelynek épsége tegnap veszélyben forgott –, ez pedig nem más, mint a

Szánkordon.

Fotó: Mérce

 

 

Legalábbis igencsak meglepődnénk, ha a miniszterelnök kihagyná ferencvárosi Groupama Arénában 18:55-kor kezdődő Videoton, bocsánat, Mol Vidi FC – Chelsea mérkőzést, ha már Londonba is elutazott megtekinteni a két csapat első Európa Liga-csoportmérkőzését (méghozzá olyan illusztris nevek társaságában, mint Schimdt Mária és Csányi Sándor), közvetlenül azután, hogy fény derült magánrepülős meccsnéző manővereire.

Frissítés: mai brüsszeli látogatásának fényében kevésbé valószínű, hogy személyesen látogatna ki a mérkőzésre, bár a megfelelő közlekedési eszközzel ekkor távolság sem leküzdhetetlen akadály.

Ma már nem egyszerű készenlétis egységek vonultak ki a tüntetés előtt a Kossuth térre, hanem a tegnap éjszaka eseményei utána eleve rohamrendőrök sorakoztak fel (szerdán csak utólag vezényelték ki őket, miután a tömeg megindult a Parlament lépcsője felé), hogy a rendet vigyázzák az Országház – na meg a betlehemi jászol árnyékában:

Rohamrendőrök foglalják el helyüket a Parlament keleti kapujánál 2018. december 13-án. Fotó: Mérce

Nem biztos, hogy a tegnap az utcán látott jelenetek megismétlődnek a mai tüntetésen. Egyrészt azok, akik tegnap a prímet vitték, valószínűleg elfáradtak a 8 órás tüntetés után, másrészt páran 72 órás őrizetben is vannak (Gulyás Gergely szerint 34 ilyen ember van), harmadrészt nem biztos, hogy megvan az a düh, ami a tegnapi eseményeket vezérelte.

Viszont ennek ellentmond, hogy sokan pont a tegnapi tüntetés hatására jöhetnek ki ma a Kossuth térre.

Mindenesetre az biztos, a rendőrség sokkal keményebben fog készülni a mai napra, és valószínűleg már az első perctől kezdve keményebben fognak bánni a tüntetőkkel, hiszen tegnap több rendőr is megsérült, és folyamatos volt a dobálás a rendőrök felé az első könnygáz-használat után.

Kérdéses az is, láthatunk-e ma olyan meneteléseket, mint tegnap, ez is nagyban attól függ, hány olyan frissebb tüntető lesz, aki tegnap még nem volt kint, és kérdés az is, hány embert fog kivonzani az utcára a mai tüntetések képe a tegnapi nap után.

A Momentum külön eseményt hirdetett a mai napra, „Foglaljuk el a Kossuth teret – 2. kör” címmel.

17:30-as gyülekezésre hívták az esemény résztvevőit a Szabadság térre, ahonnan hatkor vonulnak majd át közösen a Kossuth térre, hogy csatlakozzanak a diákokhoz.

„Tegnap este megindult valami az országban! Itt az idő a cselekvésre, itt az idő, hogy felkeljünk a kanapékból és kimenjünk az utcára. Meg kell mutatnunk, hogy elegünk van, meg kell mutatni, hogy nem félünk és nem leszünk rabszolgák”

– írják a Facebook esemény leírásában.

A mai tüntetés tematikája a szervezők által megadott leírás szerint a rabszolgatörvényen kívül az idei év elvesztett értékei köré is épül: mint írják, ma megemlékeznek az elüldözött CEU-ról, a társadalmi nemek tanulmánya szakról, a megtépázott ellenzéki sajtóról és a független igazságszolgáltatásról is, de felidézik az Orbán rezsim olyan egyéb intézkedéseit is, mint a migránskampány vagy a hajléktalantörvény.

Az adventi időszaknak megfelelően pedig azt kérték a résztvevőktől:

„Köszönjük meg Orbán Viktornak ezt az évet és mindazt, amit a magyar népért tett! Hozzatok neki csokimikulást, készítsetek neki tojáslikőrt, vagy bármilyen ajándékot, amit szívesen betennétek a fa alá. Álljuk körbe a fát és kívánjunk együtt Boldog Karácsonyt a Miniszterelnök úrnak ma délután ötkor a Kossuth téren!”

Emellett azt is megjegyzik, hosszú, több órás demonstrációra készülnek.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}