Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

30 éve így utazom – ezt válaszolta Orbán a luxusgépbotrányra

Ez a cikk több mint 5 éves.

A jobbikos Szilágyi György és az MSZP-s Harangozó Tamás  kérdezte a Parlamentben Orbán Viktor arról, hogy az állami közbeszerzéseken sorra győztesen kikerülő Garancsi István 17 milliárdos luxusgépén utazott egy focimeccsre.

Szilágyi György a Parlamentben felelevenítette az Átlátszó cikkét, amely arról szól, hogy Orbán Viktor többször is az ismert oligarcha, Garancsi István 17 milliárd forintot érő gépén utazott a nyáron. Szilágyi szerint több mint aggályos, ha Orbán olyan vállalkozótól fogad el ajándékot, aki európai uniós és magyar költségvetési pénzeket nyert el. A Jobbikos képviselő elmondta, hogy a hatályos törvény szerint is, de etikailag és morálisan is aggályos egy ilyen ajándékot a miniszterelnöknek elfogadni. Szilágyi elmondta azt is, a kormány-tisztségviselők etikai kódexe is tiltja a nagy értékű ajándékok elfogadását. Szerinte hamis az az érv is, hogy Orbán magánemberként kapta az ajándékot, a magyar miniszterelnök ugyanis nem lehet magánember. Hiszen attól, ha magánemberként fogad el ajándékot, utána politikai döntéshozóként ugyanannak az embernek az ügyéről kell döntést hoznia. Végül azt kérdezte, nem tartja-e aggályosnak a miniszterelnök ilyen ajándék elfogadását.

„Felfedezte a spanyolviaszt”- kezdte Orbán a válaszát. „30 éve így utazok, jövő héten is így fogok utazni” – folyatta Orbán. Orbán a luxusrepülőzés helyett egy fel nem tett kérdésre válaszolt. Szerinte a magyar miniszterelnöknek ott kell lennie a fontos eseményeken, ahol Magyarország érintett. Orbán elmondta eddig is ott voltam, ezután is ott leszek, és ha támadnak is ott leszek.

„Nem aggályos, hogy egy oligarcha önnek luxusutazásokat fizet?” – kérdezett vissza Szilágyi. „Ez természetes önöknél? Mit fognak önnel még megosztani, Mészáros, Andy Vajna, Tiborcz? Földeket, kastélyokat, bankszámlákat?”- Szilágyi szerint ez a korrupció melegágya. „A többi ember azt mondja majd maga mögött, hogy mindent megtehetek, mert  a miniszterelnök is megteszi” – zárta válaszát.

Orbán szerint 30 éve ezt senki nem kifogásolta. Végül visszatámadott Szilágyira, akinek családja szerinte a félkarúrabló-bizniszből élt.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint ketten versenyeznek a nemzet potyautasa
címéért: a MÁV lógója, aki hatszázszor nem fizetett az utazásért, a másik pedig a miniszterelnök, aki magánrepülővel repked, és nem fizet. Az első eset következménye végrehajtás a notórius lógóval szemben, a második eseté pedig: majd a miniszterelnök eldönti, bele kell-e írni ezt a vagyonnyilatkozatba.

Harangozó azt kérte, Orbán utasítsa rendre az őt hazugságokkal védő fideszeseket, tartsa be a törvényeket, ahogy a bliccelőknek is be kell, illetve azt kérdezte Orbántól, hányszor utazott ilyen ajándékkal?

Orbán szerint a törvényeket mindenkinek be kell tartani, ő be is tartja. Majd ugyanazt válaszolta Harangozónak, mint Szilágyinak: „30 éve elmegyek minden sporteseményre, eddig nem volt ez ellen kifogása senkinek.” Orbán pontos számot nem mondott arra, hányszor repült.

Harangozó válaszában elmondta, két törvény vonatkozik Orbán utazására.
A nagy értékű ajándék után illetéket kell fizetni. Ezt Orbán tudomása szerint nem tett meg. Az egyhavi bért meghaladó ajándékot pedig be kell jelenteni. Harangozó elmondta, hogy az az út, amit Orbán ajándékba kapott ezen a gépen, egy irányba 15000 euróba kerül.  Harangozó szerint Orbánnak a törvényeket betartva szerepeltetnie kéne a vagyonnyilatkozatában az ajándékot, és fizetnie kéne az illetéket.

Orbán az válaszolta: jogi vitákba nem bocsátkozik, álláspontját elmondta, nem érti, Harangozó miért nem érti, hogy a magyar miniszterelnök elmegy a fontos magyar eseményekre.