Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi történt eddig?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán fogadta el – az ellenzék állítása szerint vitatható módon – a kormánytöbbség a rabszolgatörvény néven elhíresült módosító javaslatot, amelyet Kósa Lajos és Szathmári Kristóf nyújtott be, és ami a kiadható túlórák számát 400-ra emeli, a túlórák kifizetésének határidejét pedig három évre tolja ki – ezzel lényegében gtovább nehezítve a dolgozók életét, és kiszolgálva a multik igényeit.

A botrányosra sikerült szavazás után szerdán már kora délután utcára vonultak a tiltakozók, a tömeg estére jelentősen felduzzadt. Volt hídfoglalás, a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyére is felmásztak tüntetők, a Kossuth téren pedig hosszú idő után először újra paprikaspré és könnygáz zúdult a demonstrálókra. A hajnali órákra a rendőrség feloszlatta a tömeget, ám addigra sok kukát felgyújtottak, és a nemzet főterén álló karácsonyfát körbevevő szánkók sorsa is megpecsételődött.

Csütörtökön folytatódott az elégedetlenség, újra hidakat foglalt a szerdaihoz képest is nagyobb, immár többezresre duzzadó tömeg. A rendőrség rengeteg könnygázt elhasznált, sokakat (köztük a momentumos Donáth Annát is) előállítottak, mire hajnalban újra sikerült feloszlatni a tömeget.

Aki esetleg újraolvasná a korábbi eseményeket, annak ajánljuk a Mérce percről percre közvetítéseit:

  • Szerdán reggeltől követtük az eseményeket, az Országházban és az utcán is.
  • Csütörtökön pedig újra végigvonultunk a tüntetőkkel a városon.
  • A rabszolgatörvényről írt korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.