Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A zsinórban harmadik rabszolgatörvény-ellenes tüntetésről sem hiányzott a könnygáz – pénteki közvetítésünk percről percre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rabszolgatörvény elfogadása utáni harmadik napon is utcára vonultak a tüntetők.

A fővárosban a Kossuth téren 17 órakor kezdődött a demonstráció, felszólalt többek közt Szíjártó Imre CEU-s hallgató, több ellenzéki képviselő (köztük a tegnap őrizetbe vett Donáth Anna, a Momentum alelnöke) és Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának vezetője is.

Pécsen is volt megmozdulás, tojással dobálták meg a NER által bekebelezett Dunántúli Napló szerkesztőségének épületét.

A Kossuth térről induló tüntetők Budát is megjárva többórás sétát tettek a belvárosban, majd visszatértek a Parlament elé, ahol újra többezres tömeg néz farkasszemet az Országház főbejáratánál álló rendőrökkel. A demonstrálók közül többen petárdákat és apróbb tárgyakat dobtak a rendőrök közé. Utóbbiak ma is könnygáztevetettek be, bár ez alkalommal többször is elhangzott – helyszíni tudósítóink szerint alig hallhatóan – az erőszakos cselekmények megszüntetésére.

Az eseményeket a Mércén – ahogy eddig is – élőben követtük.

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Feszültségből és könnygázból ma sem volt hiány a Kossuth téren, de összességében jóval békésebb hangulatú demonstráció volt a pénteki, mint a megelőző két nap tüntetései.

A mai tiltakozás a Kossuth téren kezdődött, ahol ellenzéki politikusok és a tüntetés szervezői mondtak beszédeket, ezeket visszaolvashatjátok az alábbi hírfolyamban. Ezt követően hosszú túrára indultak a tüntetők, lényegében egy hatalmas kört írtak le előbb a Nagy-, majd Kiskörút, aztán pedig a budai oldal érintésével, több helyütt füstbombák szegélyezték az útjukat.

Fotó: Markoszov Szergej

A Kossuth térre azt kilenc óra után értek vissza a tüntetők, ahol  már ugyancsak várta őket egy nagyobb demonstráló csoport.

Ezt követően aztán hasonló jelentek zajlottak le, mint szerdán és csütörtökön: érezhetően egyre feszültebbek lettek a tüntetők, hangos skandálásba kezdtek, üvegeket, apróbb tárgyakat és petárdákat is dobták a Parlament főbejáratának lépcsőjén álló rohamrendőrök közé, valamint több füstbomba is feltűnt.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

A rendőrség, amely ezúttal a lépcsőtől távolabb tartotta fel a tömeget, számos – bár tegnaphoz képest valamivel kevesebb – alkalommal könnygázzal válaszolt, és ma is emeltek ki tüntetőket a tömeg első soraiból.

A Kossuth téri feszültség aztán csillapodott, és a tömeg hirtelen újabb – tudósítóink szerint meglehetősen tempós – túrába kezdett, amely a Lánchídon keresztül a Várba, ezen belül is a Sándor Palota elé vezetett. Eközben folyamatosan morzsolódtak le a demonstrálók, Áder János rezidenciájánál már csak körülbelül 150-en voltak. Végül a Vár területén az egy adott ponton a járdára terelt tüntetők szétszóródtak, és gyakorlatilag az őket kísérő rendőrök kerültek létszámfölénybe.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Az előző napokkal ellentétben – miután maga tüntetés is jóval békésebb volt összességében – tudósítóink sem láttak tömeges igazoltatásokat, a HVG.hu arról számol be, hogy a Kossuth téren történtek miatt három embert állítottak elő.

Így végződött tehát a zsinórban harmadik kormányellenes tüntetés a héten. Bár arról nem szólnak a hírek, hogy holnap folytatódna a tüntetéshullám, vasárnapra azonban újabb tiltakozó akciót hirdettek meg, méghozzá a Hősök terére.

Annyira elálmélkodtunk a Fidesz kommunikációs igazgatójának az ATV rendkívüli híradójának adott interjúján, hogy elfejetettünk elkapcsolni, így aztán meghallagathattuk az SZDSZ egykori elnökének és volt belügyminiszternek az interjúját. Kuncze Gábor rögtön azzal kezdte, hogy megpróbálta helyre tenni az előtte szóló Hidvéghi kommunikációs igazgató csúsztatásait, majd így értékelte a rabszolgatörvény elleni tüntetések intenzitását:

Forrás: Wikipédia

„Emlékezzünk vissza 2006-ra, amikor vascsövekkel törték el több, mint száz rendőr bokáját, vagy autókat gyújtogattak, és a felszedett utcakövekkel dobálták a rendőröket. Ehhez képest ez mostani egy tulajdonképpen nagyon békés dolog, és remélem, hogy nem is válik agresszívabbá. Ezzel együtt nem kell a rendőröket megdobálni” – mondta az ATV-nek Kuncze Gábor

A visszavonult politikus kifejtette, hogy a rendőrök ugyanúgy kárvallottjai ennek a törvénynek, és figyelmeztetett arra, hogy a határőrzés lázában a kerítésépítésre vezényelt rendőrök sem kapták meg a túlórákért a járandóságukat. A ex-belügyminiszter félig dicsérte, félig korholta a rendőröket. A könnygáz spray gyakori használatát túlkapásnak minősítette, ahogy Donáth Anna elhurcolását is, de ezzel együtt is úgy látja, a rendőrség „rendesen végzi a dolgát”. A rendvédők talán örültek ennek a megállapításnak, annak már feltehetően kevésbé, hogy Kuncze megállapította:

„A rendőröket nem a Magyar Tudományos Akadémiáról toborozzák, és időnként közülük is követnek el hibákat”

A tüntetők az éneklés után nem maradtak a köztársasági elnöki rezidencia előtt, a séta következő állomása a Mátyás templom lehet.

Ahogyan a szerdai ülésnap végével a rabszolgatörvény, úgy érnek lassan oda a tüntetők is a Parlamenttől Áder Jánoshoz: már a – rohamrendőrök által védett –  Sándor-palota előtt skandálnak, valamint az Örömódát és a Kossuth-nótát is elénekelték. Útközben ennél cifrábbak is elhangoztak, úgy mint „Ne írd alá, János!” és „Bajszos szar!”.

A köztársasági elnök rezidenciája előtt helyszíni tudósítóink becslése szerint nagyjából 100-150-en lehetnek. Úgy tudjuk, elsőként a Momentum aktivistái értek oda Áder János ablaka alá.

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

 

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

 

 

A Kossuth térről elinduló tüntetők már a Lánchídon járnak, a kiabálások alapján a Várba tartanak, ezen belül is a köztársasági elnöki rezidencia.

A frissen hullott hóban pedig útközben a névjegyüket is ott hagyták a vonulók:

Péntek délután Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatóján fejtette ki a kormánypárt hivatalos véleményét a tüntetésekről. Már ekkor úgy láttatta  tiltakozásokat, mint amelyet a Soros-hálózat szervezett, és egyetlen célja, hogy zavart keltsen.

Az ATV rendkívüli híradójában Hidvéghi újra nyilatkozott, ahol elismételte a Soros-hálózatról szóló elméletét, ugyanakkor mondandóját azzal kezdte, hogy megköszönte a magyar rendőrök visszafogottságát. A kommunikációs igazgató szerint példás türelemmel kezelték a helyzetet a rendőrök.

Hidvéghi kifejtette, hogy a rabszolgatörvényről hosszú egyeztetés zajlott, és szerinte ez egy jó törvény, ami a magyar dolgozók érdekeit szolgálja. Nyilván nem ironikusnak szánta, de az interjúban még azt is találta mondani, hogy a parlamentben folyamatosak a tárgyalások, és lehetőség van az egyeztetésre. A Fidesz kommunikációs igazgatója valószínűleg elfelejtette, hogy még egy hete sincs, hogy belefojtották a szót a szakszervezetekbe.

Rónai Egon kérdésére, miszerint nem kellene-e Orbán Viktornak megszólalnia a tüntetések kapcsán, Hidvéghi úgy válaszolt, hogy ez egyelőre nem indokolt. Úgy tűnik, hogy a három napja tartó tüntetéssorozat nem éri el Magyarország miniszterelnökének ingerküszöbét. Ugyanakkor a kommunikációs igazgatónak volt egy nagyon-nagyon meglepő félmondata, amikor azt fejtegette, hogy fontosnak tartják a társadalmi egyeztetést, és amennyiben további tárgyalásokra kerülne sor (miért?), akkor akár készek lennének a Munka Törvénykönyvének módosítására is.

„Nagyon fontos a társadalmi párbeszéd, az is nagyon fontos, hogy egy-egy törvényjavaslatról, vagy döntésről ez lefolyjon, és hogyha kell, ha ez szükséges lesz akár ennek a Munka Törvénykönyv-módosítás kapcsán, nyilván meg fogjuk tenni.” – mondta talányosan Hidvéghi

Igaz, még egyszer hozzátette, hogy szerinte a törvényről élénk és széles körű vita folyt le, és a kritikák nem állják meg a helyüket.

A tüntetők nem maradnak egy helyben, elhangzott a „Lánchídra!” felkiáltás, a nagy hidegben el is indult a tömeg a rakpart felé spontán módon.

Napok óta órákat töltenek a Kossuth téren és a belvárosban sétálva a demonstrálók a farkasordító hidegben, most a hó is leesett. „Boldog karácsonyt!” – idézik a miniszterelnököt a tüntetők.

A tüntetők folyamatosan dobálják a rendőröket különböző tárgyakkal, füstgránáttal, petárdákat gyújtanak, amire a  rendőrök folyamatos hangosbeszélős felszólítással válaszolnak. Megérkezett a második és harmadik adag könnygáz is, ami sajnos váratlanul érte helyszíni tudósítóinkat is. A rövid idő alatt érkező két adag könnygáz azonban láthatóan nem tántorította el a tüntetőket, sőt, meglehetősen dühösek lettek.

A rendőrség többek közt arról is tájékoztatja a tüntetőket a hagosbeszélővel, hogy „a tüntetés elvesztette békés jellegét” és hogy a rendőrsorfal dobálása, lökdösése tilos és balesetveszélyes.

Ismét hangosbeszélővel hívták fel a tüntetők figyelmét a törvénysértő magatartás elkerülésére. Az első sorban ez hallatszik, hátrébb csak foszlányokban lehet kivenni az üzenetet. A tömeg „artikulálj!” kiáltással válaszol.

A rendőrök ezúttal már a Parlament lépcsői előtt sorakoztak fel, a tüntetők nem sokkal a Kossuth térre érkezésük után elkezdték lökdösni őket. A rendőrök ezúttal hallhatóan felszólították a törvénysértő magatartás befejezésére a tüntetőket, ami láthatóan nem tántorította el őket, igaz, nem is hagytak sok időt erre, mielőtt megérkezett az első adag könnygáz.

A tömeg egy jelentős része hátrébb lépett, a rendőrsorfal pedig előrébb, illetve egy tüntetőt ki is emelt, aki erőteljesen provokálta őket.

A Kossuth tér karácsonyi hangulata a tüntetőket is megihlette: rövid időre felcsendült az „Orbán a grincs” skandálás.

A pirotechnika is megjelent a Parlament előtt, egy piros színű görögtűz gyúlt:

Közben pedig a rohamrendőrök is megérkeztek a főbejárat előtti falba, helyszíni tudósítóink szerint a könnygázpalackok is feltűntek náluk:

 

A tüntetők a Kossuth térre érkezve „túlórapénzt” szórtak a rendőrök lába elé, érzékeltetve, hogy az általánosságban rengeteget túlórázó rendőröket is érinti a törvény.

fotó: mérce

Jókora kört leírva, mintegy három és fél órás túra után ismét a Kossuth téren a demonstrálók. Bár a városi vonulás közben jócskán felszakadozott a tömeg – a végére mintegy pár száz fős csoporttá zsugorodva –, helyszíni tudósítóink szerint a már régebb óta a téren tartózkodókkal együtt jelentősre duzzadt a mérete. Ezen a ponton akár új lendületet is vehet a mai demonstráció, megint zúg a „Mocskos Fidesz!”.

A tüntetők ismét a Parlament főbejáratát védő rendőrökkel szemeznek:

 

Három napja tart, de nem áll le a tüntetéssorozat. Jelen állás szerint a szombati pihenőnap után vasárnap a Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! névre keresztelt demonstrációval folytatódnak a tüntetések.

A Momentum a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hivatalosan is csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a párt alelnöke, a tüntetések második napján őrizetbe vett és egy éjszakán át fogva tartott Donáth Anna tart majd beszédet az Alkotmány utca végén felállított színpadon.

A Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! nevű demonstráció a tervek szerint délután három órakor indul a Hősök teréről és az Andrássy úton haladva, a Teréz körúton át az Alkotmány utcába érkezik majd. A péntek esti állás szerint 11 ezer érdeklő mellett majd´ háromezren jelezték a részvételüket a tüntetésen. A mérce.hu élőben közvetít majd a tiltakozásról.

A megyei lapot egy évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett Mediaworks vásárolta meg, azóta a Fidesz helyi szócsövének számít. A ma, a Momentum által Pécsen meghirdetett fáklyás vonuláson mintegy 700-an vettek részt, a Barbakántól vonultak a belvárosi Kossuth térre. Vonulás közben ejtették útba a lap szerkesztőségét és a kormánypárti vezetésű városházát is.

Kép: Szabad Pécs

A Szabad Pécs tudósítása szerint a Kossuth téren összegyűltek előtt Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök, független képviselő mondott beszédet, itt arra buzdított mindenkit, hogy a jogállam és a közpénzek védelme érdekében írják alá népszavazási kezdeményezését, amely az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról írna ki referendumot.

– visszahangzott a Váci utcán. Tovább kígyóznak tüntetők a belvárosban, most már a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnál járnak.

 

 

A Gellért-hegy lábánál végigjöttek a tüntetők a budai oldalon, most pedig már újra Pest felé fordultak: jelenleg az Erzsébet hídon haladnak a Szabad sajtó útja felé:

 

Nagyon nehezen jutott el a magyar közmédia Híradója oda, hogy beszámoljon a tüntetésekről, hiszen sok egyéb, migránsok rémtetteiről szóló hírrel egyetemben még a svéd kormányalakítás ügye is  megelőzte a három napja tartó tüntetéssorozatról szóló tudósítást.

Igaz, egy bő negyedórás blokkban aztán bravúros pártatlansággal számoltak be az eseményekről. Egy szakértő hosszan lamentált arról, hogy a rabszolgatörvény elleni demonstrációk forgatókönyve kísértetiesen hasonlít a másfél évvel ezelőtt macedón eseményekhez, ahol tüntetők törtetek be a parlamentbe és székekkel dobálták meg a képviselőket. Ez a szakértő és az m1 szerint természetesen csak azért fordulhat elő, mert mindkét országban nagy Soros György befolyása, aki háttérből irányítja a tüntetéseket.

A beszámolók legfontosabb vizuális eleme, hogy a tüntetés képei alatt ugyanaz a felirat volt látható hosszú perceken keresztül, ez:

A köztévé Híradójának következtetései a tüntetésekkel kapcsolatban: Soros, keresztényüldözés (a tömeg válogatott istenkáromlásokat skandált a beszámoló szerint), trágárul beszélő demonstrálók, sérült rendőrök, erőszak és hála a „független” Nézőpont és Századvég gyors kutatásainak; teljes társadalmi elutasítottság és Soros, vagy ez már volt?

Íme az összegzés:

Az m1 Híradója arra nem vállalkozott, hogy megsaccolja, mennyien tüntettek a kormány rabszolgatörvénye ellen. Kisebb pechükre az élőképen a vérszomjas tüntetők békésen, kézen fogva vonultak a körúton.

A Szabadság hídhoz értek a demonstrálók, helyszíni tudósítóink szerint a tömeg eleje nagyjából a Fővám térnél, a vége pedig körülbelül a Kálvin tér magasságában van. A hídfőnél néhány füstbombát is eleresztettek a tüntetők. Úgy néz ki, a tömeg Buda felé veszi az irányt.

Fotó: Markoszov Szergej

Élőben jelentkezett be Hódmezővásárhely főteréről a februárban megválasztott független, ellenzéki polgármester, Márki-Zay Péter. Elítélte a rabszolgatörvényt és a szerdai, csütörtöki, Kossuth téri tüntetésekre reagálva elítélte a rendőri túlkapásokat, valamint felhívta Orbán Viktort és kormányát, a törvények betartásával kezeljék a tiltakozásokat.

A tüntetők a kiskörútról lekanyarodva a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházához ért, amelynek bejáratát a rendőrök már védelmükbe vették. Helyszíni tudósítónk szerint tömeg kettészakadt: míg egy része ott maradt a Bródy utcában, és jelenleg is farkasszemet néz a kaput védő rendőrökkel, egy másik tömb tovább indult a Múzeum körút felé. Később a tovább indulók egy része meggondolta magát, és visszafordult székház irányába.

Viszonylag sokat gyalogolt a tömeg, mire az első füstgránátot meggyújtották.

A Kossuth térről előbb a Margit hídra, majd onnan az Oktogon felé vették az irányt, ott elkanyarodtak jobbra, felsétáltak a Deák Ferenc térig, ahol az egész úttestet elfoglalva, az autók közt is menetelve jutottak el az Astoriáig. Itt lobbant fel az első füstgránát.

Kollégáink úgy látják, innen a Magyar Rádió épülete felé vették az irányt a menetelők.

… és kollégánk kedvence eddig:

„Mészáros Lőrinc, a KÖNNYGÁZSZERELŐ”

A tömeg időközben elhagyta a Deák teret és kis töprengés után az Astoria felé indult. Mivel itt az autóutat középen egy zöld gyepsáv vágja ketté, meg a villamossín, a rendőrségi felvezető autó a menetiránynak megfelelő irányban folytatta az útját, a tüntetők viszont nem foglalkoznak a KRESZ-szel, és egy jó részük a szembe jövő sávban kezdett el gyalogolni, így bénítva meg azon az oldalon is a forgalmat.

A párezres tömeg igencsak hangosan, de békésen vonul Budapest utcáin, a rendőrség 7 furgonnal és 9 kocsival, illetve 2 gyalogos osztaggal kíséri a menetet, amely az Oktogon után a Deák teret vette célba.

Útközben elvonultak a polgármesteri hivatal előtt is, ahol a fideszes városvezető, Páva Zsolt távozását követelték. Egyes tüntetők ennek a kívánságuknak a „Röpülj, Páva!” felkiáltással adtak hangot.

Egyébként a pécsiek nagyjából átvették az utóbbi napok budapesti rigmusait, azt skandálják, hogy

„Túlórázni jöttünk!”

és azt, hogy

„Elegünk van!”

A Kossuth téren a közel ezres tüntető tömeg a beszédeket fogja meghallgatni.

Kép: Szabad Pécs, Facebook

A Demokratikus Koalíció elnöke a Facebookon osztotta meg a 444.hu cikkét, amelyben egy csütörtökön készített hangfelvételen hallható amint a rendőrök az egyik tüntetőt fenyegetik. A valóban felháborító felvételen a volt miniszterelnök annyira felzaklatta magát, hogy ezt a kommentárt fűzte a cikkhez:

„Ocsmány katonai junták, aljas diktatúrák erőszak szervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség tett.”

A Nyugati után úgy tűnik, az Oktogon a következő állomás. Hogy onnan hova tovább, azt egyelőre nem tudni.

Ahogy azt már megszokhattuk: elég jó transzparensekkel készültek ma estére is a tüntetők.

Kedvencünk (eddig) egyértelműen a „Szeretkezz, ne túlórázz!”, különös tekintettel a Családok évére.

Fotó: Mérce

A posztot természetesen frissítjük, ha találunk jobb transzparenseket a tömegben.

Ugyanazzal a testhőmérséklet-növelő gyakorlattal tiltakozott a tüntetők egy csoportja a kormány, valamint a hideg decemberi idő ellen:

Az épület előtt megállva zúgott a tömegben a „Mocskos Fidesz!” és a „Mi vagyunk a többség!”, valamint az, hogy „Hazaárulók!” a Szabad Pécs tudósítója szerint körülbelül 500-700 ember vonul.

A szerkesztőségben égnek a lámpák, tehát odabent feltehetően hallják is a tömeget az újságírók és a lap vezetői.

Az eseményeket itt lehet élőben követni:

A párezres tömeg lezárta a Margit hidat, majd pár perc ácsorgás után elindult a Nyugati pályaudvar irányába. Folyamatosan „Gyertek velünk!” skandálással buzdítják a járókelőket a menethez való csatlakozásra.

a margit híd lezárása. fotó: mérce

elindult a tömeg a nyugati pályaudvar irányába. fotó: mérce

A tüntetések második napján a jobbikos Sneider Tamás azt ígérte, hogy a vasárnapi tüntetésen a párt vidékről toborzott szimpatizánsaival megvédik a budapestieket. Ez lépésre kényszerítette a Jobbikról levált Mi Hazánk Mozgalom erős embereit is. Volner János, a Jobbik volt alelnöke most egy érzelemdús Facebook-posztban kelt ki a tüntetők ellen:

„Miféle utolsó féreg az, aki tönkreteszi és felgyújtja a rászoruló gyerekek szánkóit? Miféle aljamunka megrongálni az ország karácsonyfáját? Miféle magyar- és keresztényellenes patkánylázadás az, amelynek résztvevői ki akarják hozni a Nemzet templomából a Szent Koronát?” – teszi fel a kérdést Volner.

Ugyan írásában kifejti, hogy amúgy a rabszolgatörvény ellen szavazott, és elítéli azt, de a Jobbik és a baloldal násza, ahogy fogalmaz, annyira kihozta a sodrából, hogy a Betyársereg 300 jól képzett emberét hívja a Kossuth térre, persze csak abban az esetben, ha a Szent Korona veszélybe kerülne, mert Volner János szerint a rendőrség eddig  „profin és végtelen türelemmel” kezeli a helyzetet.

A tüntetés lezárása után a tömeg nagyja, miután megszavazták, a Margit híd felé indult. Tudósítóink szerint a 2-es villamos már leállt, ugyanis a vonulók a síneken haladnak. Körülbelül 1500-2000 főről van szó.

„Mi vagyunk a villamos” – skandálják többen.

És persze:

„Gyertek velünk!”

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képvsielője is felszólalt, aki elmondta, zajlik az egyeztetés a szakszervezetek között arról, hogy a legsúyosabb törvényes eszközt, vagyis sztrájkot fognak bevetni a közeljövőben. Szerinte az érintett szakszervezeteknek keményen bele kell állniuk ebbe az ügybe, a pedagógusokat ugyanis kevésbé érinti a rabszolgatörvény (nekik már így is alig fizetik ki a túlóráikat a köznevelési törvény miatt), viszont szolidárisak minden munkavállaóval, akit érint.

De még ez sem elég önmagában: az utcán is kell elég erőnek lennie, nem szabad hagyni, hogy nem emberhez méltó körlmények között kelljen élnie a magyar munkavállalóknak.

Nem sokkal a Kossuth téri tüntetés kezdete előtt kaptunk egy levelet egy Angliában élő olvasónktól, amelyben az áll, hogy a ködös Albionban, Bristolban szolidaritási akciót hirdetnek vasárnapra a magyarországi tüntetésekkel az ottani magyarok. Ide kattintva találjátok a demonstráció Facebook-eventjét.

„Ha ti is úgy gondoljàtok hogy a korrupciót meg kell àllítani, hogy a csalàssal megszavazott rabszolga törvény elfogadhatatlan, hogy a különbírósàgok àltal megszűnik a magyar àllamigazgatàs bírói ellenőrzése, ami tűrhetetlen, kérlek Titeket, hogy gyertek el a tüntetésre!”

– áll az esemény leírásában.

A hivatalos tüntetés után a már megszokott mederben folytatódott a tüntetés, volt szabad mikrofon, amibe bárki belemondhatta a benne kavargó gondolatokat.

A más tüntetésekről is ismert Antal Nikoletta is itt tette fel a kérdést a tüntetőknek: legyen-e vonulás?

Amire a tömeg elég hangos igennel válaszolt.

Végül úgy döntöttek, a Margit híd felé indulnak.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}