Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Origo akkor is migránsozással ad el egy hírt, ha az eredeti szövegben szó sincs ilyesmiről

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Döbbenetes bűnözési hullám Amszterdamban, a migránsok központjában”

Ezzel a címmel szemlézte az Origo a Trouw című holland lap cikkét, amelyben Arre Zuurmond amszterdami ombudsman beszél a város életét megnehezítő bűnözési hullámról.

Az ombudsman élénk szavakkal ecseteli, hogy a kilencvenes évekhez képest óriási mértékben nőtt meg a városban a különböző bűncselekmények száma, ezért több intézkedés bevezetését is tervezi.

Az Origo a cikk fordításában a címen kívül mindössze kétszer migránsozik (egyszer a bevezetőben, ahol mintegy mellékesen megjegyzik, hogy „Amszterdam Hollandia egyik legnagyobb migránsközpontja”, egyszer meg a végén, ahol arra hívják fel a figyelmet, hogy „migránsok lövöldöztek két amszterdami kávéházban”), emellett viszont a cikk illusztrációjának is egy „Afrikai migránsok Hollandiában” feliratú képet biggyesztettek a szövegbe, méghozzá pontosan az alá a bekezdés alá, amely élénken ecseteli, hogy „160 ezer olyan jogerősen elítélt bűnöző van, aki éppen nincs börtönben, és nagy részük Amszterdamban”.

Szöveg és kép harmóniája

Mindez az Origo esetében talán nem meglepő, az talán már inkább, hogy

úgy sikerült a címben, a bevezetőben, az illusztrációban és a végkicsengésben is migránsozni, hogy maga az eredeti holland cikk egyetlen egy szóval sem említ sem afrikai, sem más migránsokat…

Arre Zuurmond valóban beszél arról, hogy a város egyik terén felállított kamera egyetlen éjszaka leforgása alatt 900 különböző bűncselekményt rögzített, többségüket ráadásul hajnalban, ezek közül a rablást, a kábítószer-kereskedelmet, az autólopást emelte ki.

Zuurmond beszélt arról is, hogy közel 160 ezer olyan szökött bűnöző van Hollandiában, akit ugyan jogerősen elítéltek, de nem tartózkodik börtönben – többségük Amszterdamban lehet. Az ombudsman a bűncselekmények közül többek közt a város éjszakáit tönkretevő zajszennyezést, az illegális taxik elszaporodását, a prostitúciót is kiemelte, illetve a Hollandiában élő albán lakosság problémáira is felhívta a figyelmet (arra, hogy a bevándorló albánok tömegesen kerülik meg a hivatalos regisztrációt, az adminisztrációs rendszer hiányosságai, vagyis a bürokrácia útvesztői miatt), illetve jelezte, hogy eztán az ittas vezetést, a nyilvános vizelést és a szemetelést is pénzbírsággal tervezik sújtani.

Az ombudsman szerint egyébként az áldatlan állapotokért a kormány felelős, mert nincs elég rendőr, aki garantálná a közbiztonságot.

Arre Zuurmond azonban egy dolgot bizonyosan nem tett: nem migránsozott.

Sőt, lényegében az ombudsman az egész probléma gyökerének azt tartja, hogy a kormány a gazdasági válság után a turizmus fellendítésének rendelt alá mindent, majd „elfelejtette visszavágni és rendeletekkel szabályozni” azt – magyarán a sok turistát okolja Amszterdam széteséséért.

És bár az tény, hogy az Origo cikke is ügyesen kerüli ki, hogy az amszterdami bűnözési hullámot direktben a migránsok nyakába varrja, ám pusztán azzal, hogy Amszterdamot migránsközpontnak nevezi, és a cikk stratégiailag fontos pontjain is visszahozza a migránsozást, már bőven sugallja, hogy a rengeteg bűncselekmény elkövetéséért csak afrikai tudjukkik lehetnek a felelősek.

Mondjuk azok után, hogy az Origo vett már át kétéves kamuhírt náci szimpatizánstól, buherált meg cikket csak azért, mert annak hős főszereplője történetesen menekült volt, a választások előtt pedig olyan szinten tolta a migránsokkal riogató kormánypropagandát, hogy azon néha már tényleg csak sírva röhögni lehetett, nem igazán lepődünk meg semmit.

Ja, szerzője természetesen nincs a cikknek, Origo néven fut. Nem mintha számítana…