Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben két újabb fideszes botrány is pörög, az Origo cikke szerint Szíria biztonságosabb, mint Európa

Ez a cikk több mint 6 éves.

Két nagyobb Fidesz botrány is robbant ma: a 24.hu a Matolcsy-család 400 milliós villájáról írt, a Magyar Nemzet pedig arról, hogy Kósa Lajos állítólag 1300 milliárd forintnyi vagyont kapott kezelésbe. Mi mást tehet hát a kormánypárti Origo, mint még magasabb fokozatra kapcsolja a migránsozást.

Kedd délután így nézett ki az Origo címlapja:

Migránsveszély mindenhol!

A prímet mindenesetre az a cikk viszi, amelyben egy meg nem nevezett német tévécsatorna riportját szemlézik. A riportban, mely gyanús, bevándorlásellenes portálokon terjed, egy szíriai keresztény menekült árulja el, hogy

Szíria biztonságosabb, mint Európa,

ezért vissza is költözik hazájába.

Azt már megszokhattuk, hogy a kormánypropaganda minden csatornán a muszlim vallású menekültek és bevándorlók okozta veszélyekkel riogat (bűnözés, terrorizmus, ismerjük), és villámsebességgel kapja fel az európai szélsőjobbos alternatív médiában terjedő állításokat, de ez kétségtelenül egy új szint.

A korábbi évekhez képest alacsonyabb intenzitással, de a polgárháború még mindig zajlik Szíriában, már ez önmagában gyanússá teszi a „Szíria biztonságosabb, mint Európa” típusú kijelentéseket.

Ha ránézünk a 7 éve húzódó konfliktus áldozati statisztikáira, akkor a kijelentés egyenesen kegyeletsértőnek hat. 2011 óta több mint 350 ezer ember veszítette életét a polgárháborúban, ennek úgy harmada, 106 ezer ember civil áldozat.

Még tragikusabb adat, hogy közel 20 ezer gyerek is meghalt a harcok nyomán.

Ez lenne az az Európánál biztonságosabb Szíria? A polgárháború, a civil lakosság ellen bevetett vegyi fegyverek, az ISIS éveken át zajló rémuralma, és a több százezernyi áldozat mellett lehet ilyen állításokat felelős médiumként közölni?

Értem én, hogy a kormányzati ukáz szerint no-go zónákat, terroristákat és bűnözőket kell megálmodni minden nyugat-európai országba, ahol bevándorlók vannak, de a propagandának is lehetne határa. Mondjuk 20 ezer gyerek halála lehetne egy ilyen határ.