Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

400 milliós luxusvillát bérel fiától Matolcsy György, az ingatlan vételárát Matolcsy unokatestvére hitelezte

Ez a cikk több mint 6 éves.

Már nem a Budai Várban található luxuslakásban lakik Matolcsy György, a jegybankelnök és felesége Matolcsy (Vajda) Zita már a Rózsadombon, egy nagyjából 400 milliót érő, 470 négyzetméteres luxusvillában bérel lakást, a főbérlő pedig nem más, mint Matolcsy fia, Ádám.

Még bezárása előtt, 2016 októberében derítette ki a Népszabadság, hogy a jegybankelnök egy kereskedelmi bank igazgatójának a Várban található luxuslakását használja. A dolog azért tűnt problematikusnak, mert a Magyar Nemzeti Bank elnökeként Matolcsy a kérdéses kereskedelmi bank felügyelőjének számít, és ez összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

De megnyugodhatunk, az MNB-vezér azóta „családi összefogással” új otthonra lelt. A 24.hu derítette ki, hogy a Matolcsy házaspár jelenlegi otthona az a rózsadombi luxusvilla, amelynek tulajdonosa Matolcsy György fiának a cége, a Magyar Stratégiai Zrt.

Matolcsyék villája az egyik ingatlanos weboldalon. (Forrás: 24.hu)

A Matolcsy-fiú cége hitelből fizette ki a 430 millió forint körüli vételárat, a hitelező pedig nem más mint a jegybankelnök unokatestvérének pénzintézete, az NHB Bank.

A 24.hu képekkel bizonyítja, hogy itt lakik a jegybankelnök és felesége, ezt a tényt később Matolcsy Ádám is megerősítette, igaz, a bérleti díj összegét nem árulta el.

Persze az új lakóhely sem marad összeférhetetlenségi kérdések nélkül. A lakásbérlő és a hitelező nemcsak unokatestvérek, de bizony üzletileg is rendesen kisegítették egymást az évek során.

  • Szemerey cégeinek a jegybank és annak alapítványai többször is jól fizető megrendeléseket adtak.
  • Szemerey cége szerezhetett 20 százalékos tulajdonrészt a Matolcsy egykori jobbkeze által vezetett, a privatizációig a jegybank által irányított MKB Bankban.
  • Az MNB alapítványai több tízmilliárd forintnyi vagyont tartanak Szemerey pénzintézetében, az NHB Bankban.
  • Az NHB Bank 0 százalékos kamatú hiteleket is kapott a jegybank növekedési hitelprogramjából. Az ingyenhitelt aztán felárral adhatta tovább Szemerey, többek között a Matolcsy Ádám szintén NHB-hitelből vásárolt bútorgyárának.

A fiatal Matolcsy cége a bútorgyár és a villa mellett még az Origo kiadójának tulajdonosa is, a vállalkozás 2015 óta látványos árbevétel-növekedésen ment át.

(Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd)