Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirakta, majd törölte a gyerekmentő bevándorlóról szóló hírt az Origo

Ez a cikk több mint 5 éves.

Már csak hűlt helye van az Origón annak a hírnek, amelyben a Fidesz médiagépezetévé tett lap megírta, Mamoudou Gassamanak, annak a mali bevándorlónak a történetét, aki pókemberként mászott fel egy ház falán, hogy megmentsen egy 4 éves gyereket. De az eredeti cikk is izgalmas volt, amelyet töröltek, ugyanis abban nem volt semmilyen utalás arra, hogy a történet pozitív szereplője egy „migráns”.


Törölte azt a hírt az Origo az oldaláról, amelyben egy bevándorló pozitív tettéről számolt be. A Hírkeresőn és más híraggregátor szájtokon, illetve az  tumblren lévő printscreenen még látszik, hogy az Origo is megírta a világsajtót körbejáró szenzációt, a gyereket mentő „pókemberről”.

Sőt az utóbbi blog képernyőmentésein az is látszik, a fideszes portál -miközben ma is talált, vagy írt számos negatív hírt a migránsokról – ebben a cikkben nem említette meg azt, hogy a gyerekmentő maga is bevándorló.

Majd ha rákattintunk a linkre a Hírkeresőn:

De a cikk jelenleg nem érhető el az Origo külpolitikai rovatában, a Nagyvilágban sem, pedig az URL szerint ott kéne lennie.

Ellenben ha a címre rákeresünk, még a híraggregátorokon látszik, hogy létezett a cikk.

Az  tumblr ellenben megőrizte a cikk egy részét, amelyből kiderül a később törölt cikk eredetijében (már amennyit megmaradt, amennyit látunk belőle) se voltak hajlandóak jelezni, a minden menekültekről vagy bevándorlókról szóló cikkben migránsozó, és a migránsozós híreket kiemelő portálon, hogy itt is bevándorlóról szólt a hír.

Kép: algebraicvarietyshow.tumblr.com

Kép: algebraicvarietyshow.tumblr.com

Mamoudou Gassamat egyébként nem sokkal az eset után a francia elnök, Emmanuel Macron is fogadta a hivatalában.

Update 12:52 : Az Origo azóta újra elérhetővé tette a cikket.