Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bevallottan náci szimpatizánstól vett át kétéves kamuhírt az Origo

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Origo vasárnap „Ellopták a futók vizét a migránsok a londoni maratonon” címmel tett közzé egy cikket, forrásként egy Mark Collett brit politikai aktivista által a Twitteren megosztott videót jelöltek meg. A videón az látható, hogy egy úttest mellett kihelyezett vizespalackokat tesznek el emberek zacskókba, táskákba. Az, hogy mi alapján gondolja az Origo, hogy a szóban forgó emberek migránsok, nem világos, bár az tény, hogy nem fehérek.

Ennél lényegesebb szempont, hogy több forrásból is egyértelműen kiderül, a videó a 2016-os londoni maratonon készült, nem az idein. A felvétel akkor nagy felháborodást váltott ki, a maraton szervezői pedig belső vizsgálatot indítottak az ügyben. Egy helyi lap tudósítása szerint azonban a vizsgálat során kiderült, a futók már elhagyták a videón látható területet, és maguk a szervezők mondták a verseny nézőinek, hogy vegyenek az otthagyott vízből.

De nemcsak azért kifogásolható az Origo cikke, mert megint a fake news egyik minősített esetét terjesztette. Az általuk forrásként megjelölt Mark Collett Twitterét végigpörgetve azonnal feltűnővé válik, hogy ugyanolyan előszeretettel oszt meg híreket a „migránsok” által állítólagosan elkövetett erőszak eseteiről, mint az Origo maga, a kérdéses videót pedig azzal a szöveggel osztotta meg, hogy „Ez az, amit a liberálisok „multikulturális utópiának”  neveznek”.

Collett, akit az Origo egyszerűen politikai aktivistának nevez, 2010-ig a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) tagja volt, amikor is felfüggesztették a tagságát, miután állítólag puccsot tervezett a párt akkori elnöke, Nick Griffin ellen. Ezek után Collett-et le is tartóztatták annak gyanújával, hogy halálosan megfenyegette Griffint. A vádakat később ejtették, de nem ez volt Collett egyetlen találkozása az igazságszolgáltatással. Még 2005-ben bíróság elé állították gyűlöletbűncselekmény vádjával, miután „csótányoknak” nevezett menekülteket. Az esküdtszék végül nem találta bűnösnek az ügyben annak ellenére, hogy videó is készült az esetről.

Collett egy „Fiatal, náci és büszke” című dokumentumfilm egyik főszereplője volt 2002-ben, melyben bevallotta, hogy „náci szimpatizáns”, beszélt Hitler iránt érzett csodálatáról és „barátságos” betegségnek nevezte az AIDS-t, mert szerinte csak a feketéket, drogosokat és melegeket érinti.

(A címlapképen Mark Collett látható, a fotó forrása: hopenothate.org.uk.)