Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kb. 10 ezres tömeg előtt, egymás kezét fogó ellenzékiekkel zárult október 23-a

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki megemlékezés végén mind a 106 egyéni választókörzet ellenzéki képviselőjelöltje felállt a színpadra a négy volt miniszterelnök-jelölt és Márki-Zay Péter mellé. Közös himnuszénekléssel és egymás kezét fogó ellenzékiekkel zárult az előzetes várakozásoknál talán kevesebb, kb. 10 ezer embert megmozgató rendezvény.

Forrás: Mérce

Színpadra gyűltek a politikusok. Forrás: Mérce

Forrás: Mérce

Budapest, 2021. október 23.
Résztvevõk az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Sokszínűség, összefogás, szelíd forradalom

A mai napon hosszú idő után állt újra egy színpadra a teljes ellenzék, ami a jövő évi országgyűlési választások előtt fontos momentum volt, főleg 2018 fényében. Az összefogás létrejötte minden felszólaló beszédében kiemelt szerepet kapott, és ezen nem is nagyon jutottunk tovább: Jakab Péter szerint az ellenzék egysége után a „nemzet egységének megteremtése” a cél, valamint a rendszerváltás, amihez szerinte az első lépés a mostanság sokat emlegetett elszámoltatás.

Fekete-Győr András szerint egyenesen történelmi pillanat az ellenzék összefogása, és Márki-Zay Pétert is elismerő szavakkal illette: szerinte – ahogy Mártki-Zay Péter szerint is – tőle a Fidesz is retteg, hiszen a bizonytalan szavazókat is képes megszólítani.

Dobrev Klára szintén az összefogás mellett felszólalva elmondta, Orbán „egyszínű rendszerét” szerinte akkor lehet legyőzni, „ha ilyen sokszínűek maradunk”. Ugyanakkor aggodalmának is hangot adott, miszerint ezt még el lehet szúrni.„Jövő tavasszal vagy mindannyian győzünk, vagy mindannyian elbukjuk” – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely arról beszélt: a mai nap a negyedik köztársaság születésnapja, amely Magyarországot újra közös hazánkká teszi. Szerinte a mai emlékezésből kell erőt gyűjteni ahhoz a szelíd forradalomhoz, melynek Márki-Zay Péter lesz a vezetője.

Végezetül Márki-Zay Péter párhuzamot vonva ’56 és napjaink között arról beszélt: elege lett a pártállamból a magyaroknak október 23-án, nekünk pedig most lett elegünk ebből a pártállamból. Úgy látja, a forradalmat ezúttal is a fiatalok indították el, és ők az ellenzéki összefogás „médiája”, ugyanis ők tudják csak eljuttatni az igazságot szüleikhez és nagyszüleikhez, hogy ők is csatlakozhassanak az összefogáshoz. Az ellenzék kormányra kerülése esetén Márki-Zay szerint lesz elszámoltatás, euró-bevezetés, hatalomtól független igazságszolgáltatás, az önkormányzatok szuverenitásának visszaállítása, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás és elüldözik a „migránsbűnözőket” is.