Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: most születik a negyedik köztársaság

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ünnepelni és emlékezni jöttünk, és az emlékezésből erőt gyűjteni és felkészülni a mi szelíd forradalmunkra – kezdte beszédét Karácsony Gergely főpolgármester, egykori ellenzéki miniszterelnök-jelölt. 1956. október 23-a a köztársasági eszme születésnapja volt. Azé az eszmévé, amelyben mindannyian hiszünk, akik itt vagyunk, akik közös hazánkként akarunk tekinteni Magyarországra – mondta.

Nem kérünk abból, hogy politikusok kioktassanak, hogyan kell viselkedni:

’56 letépte a nemzeti trikolórról a hazug politika jelképét. Karácsony szerint nekünk kell nekünk is törekednünk a következő időszakban, hogy Orbán Viktor gonosz rendszere ne szennyezhesse be a nemzeti lobogót.

1989 október 23-a pedig a harmadik köztársaság születésnapja volt, de talán nem vigyáztunk rá eléggé: jött egy cinikus, gonosz, korrupt poltikai kalandor, és felszámolta a köztársaságot, mert útjában volt a hatalmának és annak, hogy még több pénzt szerezzen – mondta.

Karácsony Gergely beszédet mond. Forrás: Mérce

Karácsony úgy gondolja, a mai nap is egy születésnap, mert most születik meg a negyedik köztársaság, az az egység, ami meg fogja változtatni ezt az országot és Magyarországot újra közös hazánkká teszi.

Szerinte sok szempontból könnyebb a dolgunk, mint 65 évvel ezelőtt: olyan zsarnoksággal küzdünk, amit nem támogatnak külföldi tankok, de nehezebb is, mert ezt a bálványt, amit a Sztálin-szoborhoz hasonlóan le kell döntenünk áprilisban, mi hoztuk létre saját magunknak a saját kishitűségünkből, szorongásunkból. „Itt az ideje, hogy kilépjünk a saját árnyékunkból!” – mondta Karácsony.

A főpolgármester köszönetet mondott az előválasztás első fordulójában rá szavazó 170 ezer embernek és annak a mögötte álló 3 pártnak azért, hogy megértették a visszalépését. Minden forradalomnak, még a legszeldíebbnek is kellenek vezetők: aki a szeretet hatalmát hozza a gyűlölet rendszerével szemben. Ennek a zászlóvivője Márki-Zay Péter – konferálta fel az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét zárásképp.

Címlapkép: Mérce