Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr András szerint néhány évtized múlva a történelem érettségin is téma lesz az ellenzéki összefogás

Az ellenzék közös ünnepi megemlékezésének második felszólalója Fekete-Győr András, a Momentum nemrég lemondott elnöke és előválasztási miniszterelnök-jelöltje volt.

Fekete-Győr történelmi momentumnak nevezte a mai eseményt, amelyet szerinte az év végén megszületendő gyermeke „18 év múlva lehet, hogy a történelem érettségin fog elemezni”.

A momentumos politikus párhuzamot vont az ellenzéki összefogás és az 1956-os események között, ahol szintén az elnyomás ellen fogott össze a jobb-és baloldal. Fekete-Győr külön kiemelte, hogy hasonlóan a forradalomhoz, most is komoly szerep jutott a fiataloknak, akik nagy számban vettek részt az előválasztáson. Szerinte az előválasztáson résztvevők az ellenzék megújítására szavaztak, külön kiemelve Hadházy Ákos zuglói és Orosz Anna (jelenleg a Momentum ügyvivő elnöke) újbudai sikerét.

Ezt követően Fekete-Győr András Márki-Zay Péter előválasztási sikerére tért ki.

Szerinte a hódmezővásárhelyi polgármester egy olyan jelölt, akitől a Fidesz is retteg, hiszen a bizonytalan szavazókat is képes megszólítani.

A momentumos politikus nem felejtette el megjegyezni, hogy az ellenzéki megmozdulástól néhány száz méterre épp a kormánypártok támogatói által megrendezett Békemenet zajlik. Szerinte miközben most csak néhány száz méter választja el egymástól a kormány mellett és ellen tüntetőket, ám a fideszes hazugsággyár és propaganda éjt nappallá téve azon dolgozik, hogy világok válasszák el egymástól a két tábort, végletesen megosztva ezzel az országot.

Fekete-Győr András szerint az ellenzéknek kiemelt feladata, hogy kiengedje a Fidesz-szavazókat abból a „narancssárga hazugság-karanténból”, ahová az elmúlt évtizedben zárták őket a kormánypártok. Szerinte erre a feladatra Márki-Zay Péter (akit a momentumos politikus szerint egy „valóban kereszténydemokrata” konzervatív politikus) a legalkalmasabb jelölt.

Szerinte az ellenzéki összefogás képes lesz nagy számban megszólítani a bizonytalanokat és a csalódott Fidesz-szavazókat, akikkel a kétharmados ellenzéki győzelem sem kizárt a 2022-es országgyűlési választásokon.

Címlapkép: Mérce