Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev: Nehogy elszúrjuk

Ez a cikk több mint 2 éves.

„56 mindenkié”

– idézte Göncz Árpád 1990-es beszédét Dobrev Klára, aki a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként a második fordulóban maradt alul Márki-Zay Péterrel szemben. Dobrev szerint sokan meg akarják fosztani a másikat, politikai ellenfeleiket „56 tiszta emlékétől”, ki akarják sajátítani a forradalmat.

Dobrev Klára a mikrofonok mögött. Forrás: Mérce

Az EP-alelnök abban ragadta meg a Fidesz és az ellenzék közti különbség lényegét, hogy Orbán-ellenes szövetség szerint demokratának lenni azt is jelenteni, hogy  elfogadjuk, hogy sokfélék vagyunk, „senkit nem rekesztek ki, nem mondom azt, hogy nincs itt a helyed”. Orbán „egyszínű rendszerét” szerinte akkor lehet legyőzni, „ha ilyen sokszínűek maradunk”.

Dobrev két képben ragadta meg, mit ért sokszínű nemzeten: utalt az elpusztított zsidóságra, akiknek nem engedték megélni magyarságukat, és a versailles-i békeszerződés által kisemmizett menekültekre is.

Az EP-alelnök szerint a 2022-es választás az európai magyar köztársaság utolsó esélye, amikor baloldaliak jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok együtt elűzhetik Orbán rendszerét.

„Nehogy elszúrjuk” – figyelmeztetett Dobrev, aki szerint „jövő tavasszal vagy mindannyian győzünk, vagy mindannyian elbukjuk”.

Címlapkép: Mérce