Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter: Nem az számít, ki áll mellettünk, hanem az, hogy kivel állunk szemben!

Az ellenzéki összefogás október 23-ai megemlékezésén utoljára a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mondott beszédet.

„1956. október 23. a magyar szabadságszeretet napja” – kezdte beszédét Márki-Zay, majd felsorolta azokat a zsarnokságokat, melyekből elege lett a magyar népnek ’56-ban, mint például a zsarnokság, a megfélemlítés, a szellemi lemaradás, a nyugattól való lemaradás és az orosz befolyás.

„Ebből a pártállamból lett elege a magyaroknak október 23-án, és nekünk pedig most lett elegünk ebből a pártállamból” – vont párhuzamot a miniszterelnök-jelölt az ’56-os forradalom, és az ellenzéki összefogás sikerei között. Folytatva a párhuzamokat, ahogy a forradalmat is a fiatalok robbantották, úgy az ellenzéki összefogást is a fiatalok tették és teszik továbbra is sikeressé:

„Ezek a fiatalok elkezdtek tüntetni, majd csatlakoztak hozzájuk a gyári munkások, az értelmiség és végül az akkori pártok is. Létre jött az egység! Micsoda forradalom volt ez!”

– buzdította a tömeget Márki-Zay, majd elmondta, hogy ugyanez a folyamat megy most végbe az ellenzéki összefogás zászlaja alatt is. Saját szavaival élve ’56 és az összefogás is a „kicsik forradalma”, akik együtt, összefogva még a vörös hadsereget is le tudták győzni, és ha most is összefogunk, akkor ne lenne olyan ellenség, amit le ne tudna a magyar nép győzni.

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy ahogy annak idején sem számított a harcvonalban, hogy ki milyen ideológiát vall, így most sem számítanak az ilyen ellentétek, ugyanis „nem az számít, ki áll mellettünk, hanem az, hogy kivel állunk szemben”. Akkor a vörös hadsereg, most Orbán Viktor rezsimje.

Beszédében hosszan sorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket az ellenzéki összefogás a kormányváltás után bevezetne: ilyen például az elszámoltatás, az euró bevezetése, hatalomtól független igazságszolgáltatás, az önkormányzatok szuverenitásának visszaállítása és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás.

Különösen nagy hangsúlyt fektetett a betelepedési kötvényekből meggazdagodott fideszes politikusokba és az így az országba került „migránsbűnözőkre”, akiket kormányváltás után elüldöznének az országból, illetve kiadnák a kormány által kimenekített politikai bűnözőket, mint például Észak-Macedónia volt miniszterelnökét, Nikola Gruevszkit.

Arról is beszélt Márki-Zay, hogy a fiatalok az ellenzéki összefogás „médiája”, ugyanis ők tudják csak eljuttatni az igazságot szüleikhez és nagyszüleikhez, hogy ők is csatlakozhassanak az összefogáshoz. Arra is kérte a megjelenteket, hogy vegyenek részt az elkövetkező hat hónap kampányában és jelentkezzenek szavazatszámlálónak 2022-ben.

Beszédének végén felhívta a másik négy miniszterelnök-jelöltet a színpadra, majd együtt, kézen fogva kiálltak a megjelentek előtt, és megígérték, hogy együtt, és nem egymással versengve fognak tovább harcolni, ugyanis „abból a gödörből, amibe a Fidesz az országot sodorta, nem jobbra és nem balra lehet kijutni, hanem csakis felfelé”.

Címlapkép: Mérce