Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így szerepeltek a roma civilek által meglátogatott körzetek jobbikos jelöltjei

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce az elmúlt hetekben több alkalommal is közelről követte az 1 Magyarország kezdeményezés által szervezett előválasztási jelölti vitákat. Ezekenek az alkalmaknak más jelölti vitákhoz képest az volt a sajátosságuk, hogy roma szószólok „szorongatták” a gyakorta fideszes vagy jobbikos körzeteknek elkönyvelt választókerületek képviselőit, szembesítve őket a cigány közösség legégetőbb problémáival, vagy éppen a Jobbik múltjának -vagy éppen jelenének -feldolgozatlanságával.

Mint arról riportunkban is beszámoltunk korábban, Nyíregyházán volt az egyik első ilyen alakalom, itt Szabolcs 1. és Szabolcs 2. jelöltjei mutathatták volna meg tudásukat,  ám a kétkörzetből összesen mindössze három jelölt vállalta a megmérettetést.  Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke részt vett a vitán, az előválasztáson pedig jócskán alulmaradt riválisával, Aranyos Gáborral (MSZP) szemben a Szabolcs 2-ben. szabolcs 1-ben viszont Lengyel Máté fölényesen lehagyta momentumos vetélytársát, aki a győztessel szemben elfogadta az 1 Magyarország meghívását.


Tóth Péter, akinek a múltja az ellenzéki térfélen szintén gyakori beszédtémát szolgáltatott, a vitasorozat legemblematikusabb gesztusát gyakorolta a cigányság felé azzal, hogy bocsánatot kért korábbi rasszista megnyilvánulásaiért, ám ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez: Csongrád 2-ben a momentumos Mihálik Edvin diadalmaskodott.

Szűcs Ildikó, a Jobbik Csongrád 3-as jelöltje végül jól járt azzal, hogy kihúzta magát a vitaszituáció alól: az ópusztaszeri fórum nélküle zajlott, a két – mint utóbb kiderült – vesztes jelölttel.

Borsod 2-ben csak egy jelölt fogadta el a meghívást, aki nyert is, dr. Varga László, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP által is támogatva. Borsod 4-ben a Jobbik frakcióját megjelölő független hernádszentandrási polgármester, Üveges Gábor színvonalas párbeszédet mutatott be momentumos jelölttársával, Hornyák Evelinnel, a választáson pedig meggyőző fölénnyel győzött a momentumos politikussal szemben.