Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs energiaválság, csak épp a magyar felsőoktatás zászlóshajóját nem tudják fűteni

Ez a cikk több mint 1 éves.

Miután a kormány privatizálta, pontosabban alapítványokba szervezte a magyarországi egyetemek túlnyomó többségét, alig maradt állami fenntartású intézmény a felsőoktatásban, és láthatólag azoknak sem épp rózsás a sorsuk. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem például a jelenléti oktatás és az épületek nyitvatartásának variálásával kénytelen spórolni a rezsin a jelentősen megemelkedett közműdíjak miatt.

Hogy jól értsük: az ország legnagyobb egyeteme, a magyar felsőoktatás zászlóshajója szénszünetet rendel el, hogy a várhatóan legkeményebb téli hetekben ki tudja gazdálkodni a rezsijét.

Elmarad az őszi szünet, hogy korábban kezdődhessen a téli – pontosabban a hivatalos indoklás szerint egészen abszurd módon december 12. és 17. között, vagyis a szorgalmi időszak legvégén lesz az „őszi szünet”.A jelenléti vizsgáztatást előnyben részesítő oktatóknak azon kell alkudozniuk, hogy kaphassanak hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas hőmérsékletre fűtött termet a vizsgaidőpontokban.

Mindeközben a Magyar Villamosművek állami energiaszolgáltató vállalat céges társadalmi felelősségvállalás keretében 1,3 milliárd forintot vág hozzá a Fradihoz.

Amit persze teljesen jogosan tesz meg, nincs itt semmi látnivaló vagy illegális, a cégvezetés döntése, hogy kinek a javára akarnak társadalmi felelősséget vállalni. De azért felmerül a gyanú, hogy mégiscsak több társadalmi haszonnal járna, ha mondjuk ugyanennyit elengedne a cég az ELTE rezsiszámláiból. Ahogy persze az is hasznosabb lenne, ha a szegények, szociális intézmények, állami fenntartású közszolgáltatók vagy más, amúgy egy felsőoktatási intézménynél még inkább rászorulók rezsiköltségeit pótolná ki az állami energiavállalat ahelyett, hogy egy rommá pénzelt sportklub finanszírozásába száll be.

De egyébként még csak az (állami) MVM-nek sem kellene beszállnia az ELTE vagy más oktatási intézmény fűtésének a finanszírozásába, ha a kormány a cudar időkre való tekintettel megítélne némi plusztámogatást az anyagilag egyébként sem különösen eleresztett egyetemnek, hogy ugyan, ne kelljen már szénszünetet elrendelni. Pláne, hogy Magyarország állítólag kimarad az energiaválságból, amit persze nyilván nem hisz el senki, aki látott már rezsinövelés utáni közműszámlát (vagy nem él egy kő alatt). De azért mégiscsak szerencsétlen egybeesés, hogy a kormányszóvivő ezt az ELTE bejelentésétől néhány óra eltéréssel posztolja a Facebookra.

Egyébként nem csak ő és nem csak most, hisz mint láthatjuk, a kormány tisztviselői és tábora számára valószínűleg erősen ajánlott kommunikációs stratégiája nem sokkal kifinomultabb annál, hogy kussoljunk arról, ami van és mondjuk elég sokszor azt, ami nincs. Csak hát egy megélhetési és különösképp rezsiválság idején ez mégiscsak hülyén veszi ki magát, mikor a társadalom csillagászati rezsiszámlákkal vagy tüzelőhiánnyal és bezáró intézményekkel szembesül.

Egyébként ha már itt vagyunk, a szénszünetről szóló kommunikációt is érdemes kibontani: miután az ELTE Kommunikáció és Médiatudomány tanszéke a Facebookon közölte, hogy a rezsinövelés miatt megváltozik a félév struktúrája és télire jobbára bezárják az épületeket, az egyetem vezetése kiadott egy közleményt, amelyben kínosan ügyelnek arra, hogy véletlenül se kerüljön szóba a rezsiköltség.

Hát akkor mi a ménkű indokolhatja, hogy pont a leghidegebb időszakban zárják be az épületeket? Mi a jóisten gátolja az egyetemi vezetést abban, hogy azt írják: drága a gáz, drága a villany, és nem kapunk pénzt, hogy befűtsünk a télen?