Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyolc civil szervezet közösen fordul ombudsmanhoz Orbán homofób kijelentései miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A pszichológus-szakma széles körű kiállása után nyolc civil szervezet, az Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Labrisz Leszbikus Egyesület, Háttér Társaság, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért, Utcajogász Egyesület az ombudsmanhoz fordul Orbán Viktor miniszterelnök gyűlöletkeltő szavai miatt, írják közleményükben.

A szervezetek a Meseország mindenkié mesekönyv körüli – elsősorban szexuális – kisebbségeket gyalázó kormányzati és állami kommunikáció miatt várják az alapjogi biztos fellépését.

A miniszterelnök október 4-i Kossuth rádiós interjújában tért ki a mesekönyv körüli, szélsőjobboldali politikai szereplők, elsősorban a Mi Hazánk párt által gerjesztett vitára, és megszólalásában súlyosan kirekesztő módon beszélt a melegekről.

Mint a nyolc szervezet közös közleményükben írják,

„Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy »Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország« mindaddig, amíg »békén hagyják a gyerekeinket«.

A kormányfő ezzel megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről. Annak hangoztatásával pedig, hogy »Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben«, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből.”

A szervezetek kiemelik, hogy az ombudsman feladata, hogy kiálljon a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért – és a szexuális kisebbségek jelenleg Magyarországon ilyenek – és a gátat vessen a kormányzat kirekesztő, megbélyegző kommunikációjának.

Emlékeztetnek arra is, hogy október első hétvégéjén, harmadikán és negyedikén két rendezvény is volt, melyek során a rendőrség véleményük szerint nem megfelelően viselkedett.

Harmadikán a Mi Hazánk tartott demonstrációt a Labrisz Egyesület székházánál, amit a Budapest Pride aktivistái egy közeli házból játszott hangos zenével igyekeztek megzavarni, aminek noha hangereje erre nem volt maradéktalanul alkalmas, a rendőrség tömeges lakossági bejelentésekre hivatkozva mindent megtett az ellehetetlenítésére – anélkül, hogy megfelelő jogszabályokra, vagy mérési eredményekre hivatkozott volna.

Negyedikén pedig az Átriumban tartott felolvasást zavarták meg szélsőjobboldali aktivisták előre bejelentve Budaházy Edda szervezésében, és miután a rendőrség nem biztosította megfelelően a helyszínt, az eseményt a szervezők kénytelenek voltak nézők nélkül, on-line megtartani, miközben a Helsinki szerint Budaházyék a rendőrség passzivitását használták ki.

A szervezetek azt is jogsértőnek, egyenesen alaptörvény-ellenesnek tartják, hogy több önkormányzat, így a csepeli és a mezőkövesdi is betiltották a könyv használatát óvodáikban. A közlemény szerint

„Erre formailag sincs joguk, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák.”

Erre egyébként maga Gulyás miniszter buzdította az egyes településeket a kormányinfón, a Háttér Társaság szerint jogellenesen.

A könyv körüli vita azután lángolt fel, hogy Dúró Dóra ledarálta a mesekönyvet egy sajtótájékoztató keretében, mondván pártja, a Mi Hazánk álláspontja szerint veszélyezteti a gyerekeket a klasszikus történeteket különböző kisebbségi csoportokhoz tartozó szereplőkkel elmesélő, érzékenyítő könyv.

A könyv ismertetőjéből kiderül: „A kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, melyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk.”

A szélsőjobboldali párt hecckampányába hamarost beszállt a kormányzat is, Orbán rádiós interjúja után számos szereplő tett nyilvánosan homofób kijelentéseket, ahogy a kormányzati és kormányközeli médiában is egymást érték a szexuális kisebbségeket megbélyegző kijelentések.

Ezzel szemben azzal például nincs problémája a miniszterelnöknek és a kormánynak, hogy egyre erősebb az egyházi befolyás a gyerekek nevelésében, miután az iskolák egyre nagyobb része kerül egyházi fenntartásba a kormány oktatáspolitikája és az oktatásfinanszírozás sajátosságai miatt.

A könyv körüli társadalmi vitát és a kormányzati, valamint szélsőjobboldali gyűlöletkampány állását a korábbiakban is követtük a Mércén, a társadalmi egyenlőtlenségekről folytatott diskurzus félresiklásáról pedig itt olvashattok.

Címlapkép: A Pride által a Mi Hazánk tüntetése lőtt"szivárványosított Bródy utca 2020. október 3-án. Fotó: Mérce